Γιατί FAZ, Βήμα και FT χτυπούν την κυβέρνηση

Παγιδευμένη στη δίνη που δημιουργούν δημοσιεύματα από ελληνικά και διεθνή media βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση και κατ επέκταση η οικονομία…
Η «φλυαρία» κυβερνητικών και κοινοτικών αξιωματούχων σε συνδυασμό με την αδυναμία ουσιαστικού συντονισμού του κυβερνητικού έργου και με τις σπασμωδικές αντιδράσεις από το κόμμα δίνουν διαρκώς λαβή για σχόλια και κριτική προς την κυβέρνηση. Ο Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του επιχειρούν τώρα να αλλάξουν τη δυναμική της κατάστασης με τον πρωθυπουργό να αναλαμβάνει δράση.

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ

Το θέατρο των επιχειρήσεων όμως είναι ναρκοθετημένο, όπως παραδέχθηκε και από το βήμα της βουλής ο πρωθυπουργός, προσπαθώντας απλώς να προλάβει εκρήξεις και να αναστείλει νέες επιθετικές ενέργειες με στόχο την κυβέρνηση και τον ίδιο προσωπικά.

Ο στόχος αυτός όμως ικανοποιήθηκε μόνο μερικώς, καθώς το δημοσίευμα της FAZ για την εξάντληση των ταμειακών διαθεσίμων της Ελλάδας μέχρι τις 8 Απριλίου και την ανάδυση του ενδεχομένου του GRaccident ως φυσικό επακόλουθο της. Όπερ σημαίνει ότι το FAZ, επικαλούμενο κοινοτικές πηγές, αναφέρει ότι η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε πιστωτικό γεγονός, ήτοι αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεων προς τους δανειστές της πριν τα μέσα του επόμενου μήνα.

Αν και το γεγονός της εξάντλησης των ταμειακών διαθεσίμων δεν αποτελεί είδηση ωστόσο η ανάδειξή του από media μεγάλου βεληνεκούς εντείνει τα προβλήματα, ειδικά όταν τα δημοσιεύματα ακολουθούν μια περίοδο αυξημένης πολιτικής έντασης.

Η εικοτολογία για «ατύχημα» εντείνει τις πιέσεις σε όλα τα επίπεδα, υποβαθμίζοντας τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης απέναντι στους εταίρους, μπλοκάροντας εισροές κεφαλαίων και επιταχύνοντας την τάση απόσυρσης καταθέσεων που έδειξε να περιορίζεται μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Στο ίδιο κλίμα και οι Financial Times που εντοπίζουν ουσιαστικές διαφωνίες παρά το κλίμα σύμπνοιας και συναίνεσης που επικράτησε στη Σύνοδο Κορυφής, ενώ παράλληλα επισημαίνουν ότι αν η Ελλάδα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο τότε «ανοίγει την καταπακτή».

Από την άλλη πλευρά η μετωπική επίθεση του Βήματος στον Γιώργο Κατρούγκαλο εγείροντας μείζον θέμα ηθικής τάξης για τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης χτυπά την κυβέρνηση σε κρίσιμη περίοδο σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη χορδή.

Η απάντηση του Μαξίμου, η συνέντευξη Τύπου του υπουργού και οι εμφανίσεις του στα τηλεοπτικά παράθυρα την Κυριακή ανέκρουσαν μεν το κύμα αλλά δεν ανέτρεψαν τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν.

Τα γεγονότα αυτά καθιστούν σαφές ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα και ενώ ο πρωθυπουργός επιχειρεί φυγή προς τα μπρος τα πυρά από τα ανοιχτά μέτωπα λειτουργούν ως τροχοπέδη στους σχεδιασμούς του.

Από τη μια το μέτωπο με τους σκληροπυρηνικούς του Βερολίνου και τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών τροφοδοτούν δημοσιεύματα όπως αυτό της FAZ και των Financial Times κι από την άλλη οι εστίες μιας μάχης που δεν έχει ξεκινήσει ευθύνονται για τη σύγκρουση με τα εγχώρια συγκροτήματα Media.

Τα μηνύματα αυτά είναι γνωστά στο Μαξίμου καιρό τώρα, ενώ τα γεγονότα υποβαθμίζονται στη σκιά των κρίσιμων στιγμών και της έντασης της διαπραγμάτευσης, δεν παύουν όμως να αποτελούν εστίες που σιγοκαίνε την κυβέρνηση αποκαλύπτοντας δομικά προβλήματα και εγγενείς αδυναμίες οι οποίες πλήττουν –όχι σημαντικά- το κύρος της και τη λαϊκή αποδοχή που απολαμβάνει.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *