Ο Τσίπρας “βύθισε” τις Fremm και μιλά για “εθνικό πλοίο” – 200 εκατομμύρια το χρόνο το κόστος Fremm!

Περίπου ως σκάνδαλο περιέγραψε το ενδεχόμενο να νοικιάσει η Ελλάδα φρεγάτες από τη Γαλλία με κόστος 200 εκατομμύρια ετησίως ,ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

“Είναι οξύμωρο και…..
αναρωτιέται κανείς πώς είναι δυνατόν σε μια περίοδο κρίσης, σε μια περίοδο που ζητάμε βοήθεια από τους εταίρους αυτοί να απαιτούν, να τους δίνουμε χρήματα για να νοικιάζουμε οπλικά συστήματα” ,είπε ο Τσίπρας στην συνέντευξή του στη Θεσσαλονίνκη επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει από ειδικούς τα πλοία αυτά δεν κάνουν για το Αιγαίο.

 “Και προβλέπεται μάλιστα να τα νοικιάσουμε 200.000.000 το χρόνο για μια 5ετία, δηλαδή 1 δις στην 5ετία. Με δυο λόγια από τη μια τσέπη βγαίνει η βοήθεια από την άλλη μπαίνει. Το είχε πει αυτό και ο Κον Μπεντίτ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είχε απόλυτο δίκιο”, πρόσθεσε ο Τσίπρας.

Αν τα ποσά είναι ορθά ,καθώς ακόμη ουδείς μας έχει πει το πραγματικό κόστος αυτής της επιχειρούμενης συμφωνίας, υπάρχει πράγματι ζήτημα.

Κι αυτό γιατί άλλα πολύ πιο επείγοντα προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων -επείγοντα επί της ουσίας και όχι στα λόγια- μένουν στο ράφι των άλυτων θεματων “λόγω κόστους”. Αρκετά απ΄ αυτά προσεγγίζουν το ετήσιο κόστος ενοικίασης των γαλλικών φρεγατών και άλλα είναι σαφώς μικρότερης αξίας.

Όσο για την επισήμανση ότι τα γαλλικά πλοία όπως οι Fremm,δεν κάνουν για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού η θέση που εξέφρασε σχετικά πρόσφατα ο Αρχηγός του ΠΝ – ο οποίος δεν αντιτίθεται σε απόκτηση δύο φρεγατών με δυνατότητες αεράμυνας- για τα “μικρά πλοία” που έχουμε ανάγκη, νομίζουμε ότι βάζει τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση.

Η άποψη αυτή ενισχύεται από το πρόγραμμα των πυρυλακάτων που ναυπηγούνται στην Ελευσίνα . Πρόγραμμα για το οποίο έχουν δείξει ζωηρότατο ενδιαφέρον οι ισραηλινοί. Ενδιαφέρον να “αγοράσουν” το πρόγραμμα ναυπήγησης αν τελικά αυτό “κολλήσει”.

Ο Τσίπρας πρόσθεσε ότι  “αναγνωρίζουμε ότι η Ελλάδα δεν συνορεύει με την Ελβετία και την Αυστρία, άρα έχει πραγματικά ανάγκη να έχει ένα στράτευμα αξιόμαχο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να προσανατολιστούμε όχι σε τέτοιου είδους εξοπλισμούς που συνήθως κρύβουν από πίσω τους πολιτικές σκοπιμότητες και μίζες αλλά να προσανατολιστούμε σε μια αξιόπιστη ελληνική αμυντική βιομηχανία. Πράγμα που σημαίνει ότι είναι έγκλημα να κλείνουν τα ΕΑΣ, η ΕΛΒΟ, να απειλείται η ΕΑΒ τη στιγμή που γνωρίζουμε ότι όσο και αν εξορθολογιστούν και πρέπει να εξορθολογιστούν οι δαπάνες θα υπάρχει πάντα ανάγκη για δαπάνες.

Σε αυτό το πλαίσιο οφείλω να σας πω ότι υπήρξε μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση που κατατέθηκε τον Ιούνιο από το Τμήμα Ναυπηγικής της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων και από το Τμήμα Ναυπηγών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για τη δυνατότητα κατασκευής σε ελληνικά Ναυπηγεία από ελληνική σχεδίαση πλοίων. Το λεγόμενο σχέδιο για το «εθνικό πλοίο», εμείς το βρίσκουμε ιδιαίτερα ενδιαφέρον”.

http://www.onalert.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *