Σύνοδος στη Ρίγα: Ή συμφωνία-πακέτο με “κούρεμα” χρέους ή… the game is over

Ο Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει σήμερα στη Ρίγα της Λετονίας με σκοπό να πείσει τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πως πρέπει να λυθεί «εδώ και τώρα» το ελληνικό πρόβλημα με συμφωνία
που να περιλαμβάνει και το ζήτημα του χρέους. «Χρονικά περιθώρια δεν υπάρχουν» αναμένεται να πει σε Μέρκελ και Ολάντ με τους οποίους θα συναντηθεί στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής και αν δεν ξεπεραστούν τα όποια αγκάθια και επιτευχθεί συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο σήμερα ή αύριο, τότε… the game is over.

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να πληρώσει τους δανειστές κάνοντας αρχή από τη δόση προς το ΔΝΤ στις αρχές Ιουνίου. Το επανέλαβε άλλωστε χθες και ο Γιάννης Βαρουφάκης απαντώντας στις απειλές του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περί πτώχευσης. «Λύση πρέπει να βρεθεί το αργότερο μέχρι τις 7 Ιουνίου ή αλλιώς, γκρεμός, αν έτσι θέλει η Ευρώπη», υποστήριξε ο υπουργός των Οικονομικών μιλώντας από το βήμα του ΕΒΕΑ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός που αναχωρεί σε περίπου δύο ώρες για τη Ρίγα της Λετονίας θα επιδιώξει μία συμφωνία-πακέτο για όλα, παρότι αυτή μπορεί να εξελιχθεί σε διαδοχικές φάσεις. Συμφωνία τόσο για την ολοκλήρωση του προηγούμενου προγράμματος, με βάση τις κυβερνητικές προτάσεις για τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις μεταρρυθμίσεις, όσο και για τα φλέγοντα θέματα που αφορούν στην περαιτέρω πορεία, δηλαδή το χρέος και τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως το ζήτημα του χρέους είναι μείζον και δεν μπορεί να μείνει εκτός συμφωνίας. Αν δεν υπάρξει κάποιας μορφής αναδιάρθρωση, τότε απλά τα 320 δισ. ευρώ δεν πρόκειται να ξεπληρωθούν στον αιώνα τον άπαντα. Η Ελλάδα θα είναι για πάντα χρεωμένη και πάντα ο ελληνικός λαός θα εκβιάζεται από τους χαρτογιακάδες των Βρυξελλών και τα κοράκια του Βερολίνου, όπως ο κ. Σόιμπλε.

Το «defencenet.gr» παρουσίασε όλο τον αναλυτικό πίνακα με το χρέος που οφείλουμε και πόσα και πότε πρέπει να καταβληθούν οι δόσεις. Τα στοιχεία για το χρέος προκαλούν ίλιγγο και… λιποθυμίες.

Για το λόγο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας τα παίζει όλα για όλα με στόχο να ξεμπερδέψει με το θέμα του χρέους (πιθανόν με μία επιμήκυνση αλλά με χαμηλά έως μηδενικά επιτόκια) προκειμένου η χώρα να συνεχίσει να ζει και να μπει και πάλι σε ρυθμούς ανάπτυξης. «Αυτή η ατέρμονη διαδικασία της αξιολόγησης, της κρίσης και των διαπραγματεύσεων με στόχο την εξασφάλιση κάποιων δόσεων ή χρημάτων, δεν είναι στα πλάνα μας» αναφέρουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου.

Από την πλευρά τους η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έχουν διαμηνύσει ότι επιθυμούν την επιτάχυνση των διεργασιών και την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης το συντομότερο. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι η βάση της συζήτησης είναι πλέον, παρά τις δηλώσεις που τορπιλίζουν τη σχετική πρωτοβουλία, η πρόταση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σε αυτό το πλαίσιο πιστεύει πως θα καταφέρει τελικώς να πείσει τους ηγέτες των Ευρωπαϊκών χωρών να δώσουν πολιτική εντολή στο Eurogroup να συνεδριάσει εντός του μήνα για να «κλειδώσει» τη συμφωνία. Μια συμφωνία με χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για φέτος και του χρόνου, χωρίς μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις και ρυθμίσεις για ομαδικές απολύσεις και επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό και προοπτική για την αναδιάρθρωση του χρέους και τη χρηματοδότηση ενός αναπτυξιακού πακέτου.

Όλοι πλέον έχουν αντιληφθεί πως αν δεν υπάρξει «φως» στο τούνελ της διαπραγμάτευσης στη Ρίγα από τους ηγέτες, τότε τα πράγματα θα λάβουν πολύ άσχημη τροπή με δεδομένο ότι η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει πως δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ και τους άλλους δανειστές τον Ιούνιο και προτιμά να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.

Η ώρα της κρίσης λοιπόν έχει έρθει και οι Ευρωπαίοι ας αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *