“Χτύπημα” από Ντ. Μεντβέντεφ: “Το Κίεβο πρέπει να πληρώσει για το φ.α. της Gazprom σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ”

Το Κίεβο “πρέπει να πληρώσει” για το φυσικό αέριο που άρχισε από χθες να παραδίδει η ρωσική εταιρεία Gazprom στα εδάφη που ελέγχουν οι ρωσόφωνοι, στην ανατολική Ουκρανία, προειδοποίησε σήμερα ο Ρώσος
πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, μία ημέρα αφότου η ουκρανική εταιρεία Naftogaz ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να καταβάλει αντίτιμο για αυτές τις ποσότητες.

“Με βάση τις ισχύουσες συμβάσεις, το Κίεβο πρέπει να πληρώσει για το ρωσικό φυσικό αέριο. Λαμβάνοντας υπόψη τον όγκο των παραδόσεών μας, συμπεριλαμβανομένων και αυτών στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ (τις δύο δημοκρατίες των αυτονομιστών), τα χρήματα της Ουκρανίας δεν φτάνουν παρά για μερικές ημέρες ακόμη”, έγραψε ο Ρώσος πρωθυπουργός στη σελίδα του στο Facebook.

Ο Μεντβέντεφ υπογράμμισε ότι “οι Ουκρανοί εταίροι θα πρέπει να πληρώσουν για όλα αυτά, διότι διαφορετικά θα πρέπει, όπως συνηθίζεται, να λάβουμε μια δύσκολη απόφαση”.

Η ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην επίσημη σελίδα του Μεντβέντεφ αποτελεί το κείμενο μιας συζήτησης που είχε με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ωστόσο, ο Ρώσος πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι η χώρα του “θα συνεχίσει τις παραδόσεις” στις αυτονομιστικές περιοχές για “ανθρωπιστικούς λόγους”.

Την Πέμπτη ο Αντρίι Κομπόλεφ, ο γενικός διευθυντής της Naftogaz, προειδοποίησε ότι η ουκρανική εταιρεία δεν θα πληρώσει γιατί “δεν έχει τη δυνατότητα να ελέγξει την ποσότητα που παραδίδεται στις περιοχές αυτές, ούτε τι χρήση γίνεται”. Χαρακτήρισε μάλιστα “απαράδεκτη” και “αντίθετη με τις ισχύουσες συμβάσεις” την παράδοση φυσικού αερίου στην ανατολική Ουκρανία και πρόσθεσε ότι η Naftogaz ξανάρχισε να εφοδιάζει την περιοχή. Οι παραδόσεις είχαν διακοπεί λόγω των συγκρούσεων.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *