ΣΟΚ – Για πρώτη φορά στη δημοσιότητα η βίαιη σίτιση στο Gitmo (ΒΙΝΤΕΟ)

Για πρώτη φορά από την έναρξη λειτουργίας του, πριν από 12 χρόνια, ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο παρενέβη στη δίκη που αφορά στο κρατητήριο του Γκουαντάναμο, διατάσσοντας τις ΗΠΑ για την προμήθεια βίντεο που δείχνουν τη βίαιη σίτιση σε έναν Σύριο απεργό πείνας.
Τι συμβαίνει ακριβώς στις φυλακές του Γκουαντάναμο;
Οι 45 από τους 106 απεργούς πείνας βρέθηκαν σε κακή κατάσταση και υποβλήθηκαν σε αναγκαστική σίτιση, μια επώδυνη διαδικασία 30 λεπτών κατά την οποία ένας μακρύς, λεπτός πλαστικός σωλήνας μήκους ενός μέτρου εισέρχεται από τη μύτη για να φτάσει βαθιά στον οισοφάγο.
Οταν συμβεί αυτό, ο κρατούμενος είναι υποχρεωμένος να κάτσει στην καρέκλα αυτή για σχεδόν δύο ώρες ώσπου να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Ακολουθεί μια ακτινογραφία που θα αποδείξει ότι όντως η τροφή έχει φτάσει στο στομάχι του. Αλλά το μαρτύριό του δεν τελειώνει εδώ: ο κρατούμενος τοποθετείται σε ένα «ξηρό κελί», όπου παραμένει για μία ώρα, φρουρούμενος, προκειμένου να μην κάνει εμετό.
Οπως αναφέρουν οι επικριτές της αναγκαστικής σίτισης, η χορήγηση νάρκωσης και η βίαιη σίτιση συνιστούν βασανιστήρια και δεν έχει σημασία το πότε χορηγούνται, καθώς οι κρατούμενοι δένονται στις καρέκλες, υπό την επήρεια επικίνδυνων ναρκωτικών όπως το Reglan, που δίνεται σε ασθενείς με καρδιαλγεία και προκαλεί ένα επώδυνο σύμπτωμα που ονομάζεται «όψιμη δυσκινησία». Επιπροσθέτως, στα θύματα της πρακτικής αυτής τοποθετούνται αλυσίδες στα πόδια, ενώ σε κάποιους κρατουμένους μπορεί να τοποθετηθεί στο πρόσωπό τους μια ειδική μάσκα που τους αποτρέπει από το να φτύσουν ή να μασήσουν το σωληνάκι.
Σε ένδειξη συμπαράστασης, ο δημοφιλής ράπερ Mos Def, γνωστός με το όνομα Γιασίν Μπέι, δέχθηκε να υποβληθεί σε αναγκαστική σίτιση προκειμένου να δείξει τη βαρβαρότητα της πρακτικής. Στο τεσσάρων λεπτών φιλμ (http://www.guardian.co.uk/world/video/2013/jul/08/mos-def-force-fed-guantanamo-bay-video) που γυρίστηκε από την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Reprieve υπό τις εντολές του βραβευμένου σκηνοθέτη Ασίφ Καπάντια ο αμερικανός μουσικός δένεται σε μια παρόμοια καρέκλα και βιώνει την ίδια μεταχείριση με τους κρατουμένους του Γκουαντάναμο.


Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *