Google: Εξετάζει την απόσυρση του Google News από την Ευρώπη

Google: Εξετάζει την απόσυρση του Google News από την Ευρώπη

REUTERS/ARND WIEGMANN

Η Google εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσύρει την υπηρεσία Google News από την Ευρώπη, εξαιτίας των διεργασιών πάνω στις αμφιλεγόμενες αλλαγές στην ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με τις υπό διαμόρφωση αλλαγές στη νομοθεσία προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων, σύμφωνα με το Bloomberg και άλλα ΜΜΕ.

Το Copyright Directive της EE θα δίνει τη δυνατότητα σε εκδότες να απαιτούν χρήματα από την Alphabet (Google), το Facebook και άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες, όταν αποσπάσματα δημοσιευμάτων τους εμφανίζονται σε αποτελέσματα αναζητήσεων ή κοινοποιούνται από χρήστες. Ο νόμος αυτός ήταν να οριστικοποιηθεί αυτή την εβδομάδα, ωστόσο οι διαδικασίες «βάλτωσαν» τη Δευτέρα, με τη ματαίωση συνάντησης μεταξύ αξιωματούχων και ευρωβουλευτών.

Η Κομισιόν, που είχε θέσει το ζήτημα πριν από δύο χρόνια, λέει ότι είναι απαραίτητο να γίνουν αλλαγές στο θέμα της προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων, προκειμένου να προστατευτεί η πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης και να γίνουν πιο δίκαια τα πράγματα μεταξύ των μεγάλων online πλατφορμών και των εκδοτών, ραδιοτηλεοπτικών καναλιών και καλλιτεχνών. Ευρωβουλευτές, εκπρόσωποι από χώρες της ΕΕ και αξιωματούχοι της Κομισιόν ήταν να συναντηθούν τη Δευτέρα για να διευθετήσουν τις διαφορές τους στο θέμα, ωστόσο η συνάντηση ματαιώθηκε επειδή δεν επιλύθηκαν διαφορές μεταξύ χωρών της ΕΕ την Παρασκευή. Όπως αναφέρει το Reuters, ο Άντρους Άνσιπ, αντιπρόεδρος της Κομισιόν και αρμόδιος για την ψηφιακή ενιαία αγορά, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την καθυστέρηση, λέγοντας πως η μεταρρύθμιση είναι κρίσιμης σημασίας, και ακόμα δυνατή, ωστόσο υπάρχει λίγος χρόνος για επίτευξη συμφωνίας μέχρι τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Οι δύο επίμαχες προτάσεις για τον συγκεκριμένο νόμο είναι το Άρθρο 11, που θα ανάγκαζε τη Google, τη Microsoft και άλλες εταιρείες τεχνολογίας να πληρώνουν τους εκδότες για την εμφάνιση αποσπασμάτων από δημοσιεύματα, και το Άρθρο 13, που επιβάλλει σε online πλατφόρμες όπως το YouTube και το Instagram να εγκαταστήσουν φίλτρα που θα εμποδίζουν τους χρήστες να ανεβάζουν copyrighted υλικό, κάτι που, σύμφωνα με τους επικριτές, θα μπορούσε να οδηγήσει σε λογοκρισία.

Οι εκδότες κατηγορούν τη Google πως επιδόθηκε σε συστηματικό lobbying πάνω στο θέμα. Σε κοινή ανακοίνωση των European Publishers Council, European Newspaper Publishers' Association και European Magazine Media Association, υποστηρίζεται πως «η Google κλιμάκωσε τη δημιουργία κλίματος φόβου για τις πιθανές επιπτώσεις ενός νέου δικαιώματος για τους εκδότες των ΜΜΕ».

«Κάνουν μια "δοκιμή" πάνω στο πώς θα μοιάζει το Google Search εάν οι εκδότες μπορούν να επιλέξουν να επιζητήσουν συμφωνίες licensing με τη Google για τη χρήση του περιεχομένου τους» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Τζένιφερ Μπέρναλ, υπεύθυνη δημόσιας πολιτικής της Google για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, είπε πως το Google News ίσως να αποσυρθεί από την ήπειρο, εξαιτίας του Copyright Directive – αν και μια τέτοια απόφαση θα βασιζόταν σε στενή μελέτη των κανονισμών και θα λαμβανόταν «απρόθυμα», όπως σημείωσε, σύμφωνα με το Bloomberg. Η εταιρεία πάντως υποστηρίζει πως δεν βγάζει χρήματα από την υπηρεσία της, οπότε και μια απόσυρση του Google News δεν θα είχε ως αποτέλεσμα οικονομικό πλήγμα για αυτήν – πάντως, τα αποτελέσματα που προβάλλονται φέρνουν χρήστες στη μηχανή αναζήτησής της, κάτι που της αποφέρει διαφημιστικά έσοδα.

Ως προς τις επιπτώσεις που θα είχε κάτι τέτοιο στους εκδότες, παραμένουν ασαφείς. Όπως αναφέρει το Reuters, παρεμφερείς νόμοι περάστηκαν στην Ισπανία και τη Γερμανία, όπου παρατηρήθηκε πτώση του traffic σε μικρούς εκδότες. Ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως η απόσυρση της Google, στην περίπτωση του ισπανικού νόμου, δεν είχε πρακτικά ιδιαίτερες επιπτώσεις.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑΠηγή άρθρου – naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *