Δεν απέκλεισε Grexit η Μέρκελ

Περί διαγραμμάτων κινήθηκαν οι δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή της με τον Αντώνη Σαμαρά. Ενώ το παιχνίδι με την καθυτέρηση της δόσης συντηρείται στις Βρυξέλλες η Γερμανίδα καγκελάριος έδειξε να μην έχει ολοκληρωμένη εικόνα για την κατάσταση στην Ελλάδα λέγοντας ότι “ήρθα να δω και να κατανοήσω” ενώ φάνηκε παγωμένη όταν ρωτήθηκε για το….
σκοπό και το αποτέλεσμα της επίσκεψής της. Η Μέρκελ προσπάθησε να ισορροπίσει πάνω σε λεπτό στρώμα πάγου καθώς πιέζεται για σκληρότερη στάση εκ των έσω ενώ ΕΚΤ και ΔΝΤ έχουν ανοίξει μια σειρά από θέματα στο τραπέζι, συμπεριλαμβνομένου και του νέου κουρέματος.

Η Μέρκελ απέφυγε να αναφερθεί επί συγκεκριμένων θεμάτων τόσο για τη χορήγηση της δόσης όσο και για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ δηλώνοντας πως “θέλω και ελπίζω να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, αλλά πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της”.

Η τοποθέτηση αυτή δείχνει πως η Γερμανίδα Καγκελάριος κρατά ανοιχτό το παράθυρο του Grexit πιέζοντας για την υλοποίηση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων και προσπαθώντας να στηρίξει το σκληρό της προφίλ αν και φαίνεται να αλλάζει διαπραγματευτική γραμμή ωε προς το ΔΝΤ και το IIF.

Από ελληνκής πλευράς ο Αντώνης Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι η χώρα θα τηρήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο ελληνικός λαός δεν ζητά χρήματα και χάρες, αλλά την ευκαιρία να σταθεί στα πόδια του».

Συμπλήρωσε δε: «Ο ελληνικός λαός ματώνει, αλλά είναι αποφασισμένος να παραμείνει στο ευρώ».

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι θα διαψευσθούν ότι ποντάρουν στην χρεοκοπία της Ελλάδας, αλλά και στην αποτυχία της Ευρώπης να λύσει την κρίση.

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι η καγκελάριος εξέφρασε την κατανόησή της για τις θυσίες του ελληνικού λαού, αλλά και την επιθυμία της να συμβάλει στην έξοδο της χώρας από την κρίση.

Οι δηλώσεις Μέρκελ

Η καγκελάριος τόνισε ότι ήρθε στην Αθήνα με τη βαθιά πεποίθηση και συνείδηση ότι η χώρα περνά μια πολύ δύσκολη περίοδο.

«Έχει ολοκληρωθεί ένα μεγάλο κομμάτι του δρόμου, ακούσαμε και στο Eurogroup ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα και αξίζει τον κόπο να ολοκληρώσει το δρόμο η χώρα. Είναι κοινό μας συμφέρον να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας και εντός της Ευρωζώνης».

Προσπαθώντας να δώσει μια ανάσα αναφέρθηκε στην ανάπτυξη επισημαίνοντας ότι πέρα από τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής είναι απαραίτητο να υπάρξουν πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη στην Ελλάδα μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και όχι μόνο.

http://www.sofokleousin.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *