GUARDIAΝ. Editorial: “Ελλάδα: σκοτάδι την αυγή” Η τακτική της κυβέρνησης είναι να εκλιπαρεί τους Έλληνες να συνεχίσουν να ελπίζουν.

Είναι δύσκολο να αποφύγει κανείς το συμπέρασμα ότι πολλοί είχαν προβλέψει την πολιτική βία, αφότου η οικονομική κατάρρευση έγινε πραγματικότητα

Ο Παύλος Φύσσας, ο αντιφασίστας hip-hop καλλιτέχνης, δεν είναι ο πρώτος που μαχαιρώθηκε…
μέχρι θανάτου από υποστηρικτές του ακροδεξιού κόμματος Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα. ΛίγοιΈλληνες μπορούν τώρα να ανακαλέσουν το όνομα του Πακιστανου εργαζομένου, Shehzad Luqman,ο οποίος επίσης μαχαιρώθηκε μετά από μια συμπλοκή στο δρόμο τον Ιανουάριο.

Η τακτική της Χρυσή Αυγή είναι να αρνείται οποιαδήποτε σχέση με τους δράστες των εγκλημάτων αυτών. Αλλά καθώς οι επιθέσεις πολλαπλασιάζονται, είναι δύσκολο να αποφύγει κανείς το συμπέρασμα ότι η πολιτική βία που τόσο συχνά είχε προβλεφθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια της οικονομικής και κοινωνικής κατάρρευσης, έχει γίνει ένα γεγονός της ελληνικής ζωής.

Η δολοφονία του κ. Φύσσα τίναξε την κυβέρνηση συνασπισμού από τη θέση τηςεξοργιστικής αδράνειας.

Ξεκίνησε πρώτη φορά έρευνα σχετικά με το αν οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν υποστεί διείσδυσηαπό μέλη της Χρυσής Αυγής ή συμπαθούντες. Αστυνομικά τμήματα δέχτηκαν εφόδους. Επτάανώτεροι αξιωματικοί της αστυνομίας αντικαταστάθηκαν για να εξασφαλιστεί ανεξάρτητη έρευνα.Δύο στρατηγοί της αστυνομίας παραιτήθηκαν ξαφνικά.

Εάν αποδειχθέι μια άμεση σχέση μεταξύ του κόμματος και του εγκλήματος, το κράτος θα μπορούσε να κόψει τη χρηματοδότηση σε μια οργάνωση που έχει τώρα 18 μέλη στο κοινοβούλιο.Ένας υπουργός πρότεινε ένα τέτοιο νόμο. Η καταστολή, η οποία είναι ευπρόσδεκτη αν καικαθυστερημένη, δεν είναι χωρίς κινδύνους. Θα μπορούσε να οδηγήσει το πιο ακραίο και βίαιοακροδεξιό κίνημα της Ευρώπης, να βγεί στην παρανομία.

Η δημοτικότητα της Χρυσής Αυγής έχει βυθιστεί, καθώς χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους της Αθήναςκαι της Θεσσαλονίκης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την τελευταία δολοφονία. Αυτά τα πλήθημπορεί να αντανακλούν τον φόβο ότι η βία που μέχρι στιγμής προοριζόταν για τους μετανάστες, τώρα ενεργοποιείται και για τους Έλληνες.

Ακόμα κι έτσι, η ακροδεξιά οργάνωση μπορεί ακόμα να υπολογίζει στην υποστήριξη της τάξης του 8% των ψηφοφόρων. Και απολύτως κανείς δεν πιστεύει ότι η τρέχουσα καταστολή θα εξαγνίσειτάξεις της αστυνομίας. Οι δεσμοί πάνε πολύ βαθιά.

Δεν υπάρχει τέλος στον ορίζοντα για την οικονομική δυσπραγία στην Ελλάδα. Μετά από τέσσερα χρόνια λιτότητας, το χρέος προς το ΑΕΠ της χώρας έχει αυξηθεί από το 120% στο 175%.

Και όποιο όνομα προσπαθεί να του δώσει ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας Ευάγγελος Βενιζέλος – ο οποίος αρνήθηκε χθες ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα τρίτο πακέτο διάσωσης, αλλάζήτησε αντ ‘αυτού “αναδιαμορφώση του χρέους” – το χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Η τακτική της κυβέρνησης είναι να εκλιπαρεί τους Έλληνες να συνεχίσουν να ελπίζουν.Τι; Ότι όλα θα είναι διαφορετικά μετά από τις γερμανικές εκλογές; Το χειρότερο συνεχίζει ναεπιδεινώνεται. Και καθώς κάθε χρόνος περνά, η οικονομία πλησιάζει στην κατάρρευση. Η ανεργία των νέων είναι σήμερα γύρω στο 60%.

Η Χρυσή Αυγή αμφισβητεί όχι μόνο τη δύναμη του ελληνικού κράτους. Αν συνεχίζει να αυξάνεται,θα αμφισβητήσει τον δημοκρατικό του πυρήνα. Οι Έλληνες δεν μπορούν πλέον να αντέξουν οικονομικά να περιμένουμε την επόμενη κρίση. Μέχρι να έρθει η στιγμή, που η αδιαφορία τωνχωρών-πιστωτών της Βόρειας Ευρώπης για τις κοινωνικές και ανθρώπινες συνέπειες των πράξεών τους, διαλυθεί, θα είναι πολύ αργά.

Η επόμενη κρίση μπορεί να είναι μια εντελώς διαφορετικής φύσεως.

Μετάφραση-Απόδοση: LEFTeria-news

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *