Guardian: Εφαρμογές παρακολούθησης σε κινητά ταξιδιωτών από τις κινεζικές αρχές

Guardian: Εφαρμογές παρακολούθησης σε κινητά ταξιδιωτών από τις κινεζικές αρχές

EPA/ROLEX DELA PENA

Η κινεζική συνοριοφυλακή εγκαθιστά κρυφά εφαρμογές παρακολούθησης στα τηλέφωνα επισκεπτών στη χώρα και κατεβάζει προσωπικά δεδομένα στο πλαίσιο των αυστηρών μέτρων ελέγχου της πληροφόρησης σχετικά με την επαρχία Σιντζιάνγκ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, που πραγματοποίησε σχετική έρευνα με σειρά συνεργατών, μεταξύ των οποίων η Suddeutsche Zeitung, οι New York Times, το NDR και το Motherboard (Vice), η κινεζική κυβέρνηση έχει περιορίσει τις ελευθερίες στην περιοχή για τον τοπικό μουσουλμανικό πληθυσμό, εγκαθιστώντας κάμερες με αναγνώριση προσώπου σε δρόμους και τεμένη, και, σύμφωνα με πληροφορίες, αναγκάζοντας κατοίκους να κατεβάσουν στα τηλέφωνά τους λογισμικό που τα παρακολουθεί.

Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, ταξιδιώτες στοχοποιούνται όταν εισέρχονται στην περιοχή από το γειτονικό Κιργιστάν: Συνοριοφύλακες παίρνουν τα τηλέφωνά τους και εγκαθιστούν κρυφά μια εφαρμογή που τραβάει emails, γραπτά μηνύματα και επαφές, καθώς και πληροφορίες σχετικά με την ίδια τη συσκευή. Τουρίστες αναφέρουν ότι δεν υπάρχει ενημέρωση από τις αρχές σχετικά με το τι αναζητεί το λογισμικό ή ότι λαμβάνονται οι πληροφορίες τους.

Ανάλυση από πλευράς του Guardian, ακαδημαϊκών και ειδικών κυβερνοασφαλείας υποδεικνύει πως η εφαρμογή, που έχει σχεδιαστεί από κινεζική εταιρεία, ψάχνει σε κινητά με Android για μια μεγάλη γκάμα υλικού που οι αρχές θεωρούν προβληματικό. Μεταξύ αυτού περιλαμβάνονται όροι που έχουν να κάνουν με τον ισλαμιστικό εξτρεμισμό, εγχειρίδια χειρισμού όπλων κ.α.- αλλά επίσης η εφαρμογή ψάχνει και για πληροφορίες για άλλα πράγματα, από τη νηστεία στο Ραμαντάν μέχρι και έργα του Δαλάι Λάμα, μουσική από μια ιαπωνική metal μπάντα ονόματι Unholy Grave και άλλα διάφορα.

Περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται τη Σιντζιάνγκ κάθε χρόνο, σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές. Το συνοριακό πέρασμα Ιρκεστάμ είναι το πιο δυτικό σύνορο της Κίνας, και υπάρχει σειρά σταδίων για τη διάβασή του: Σε ένα εξ αυτών οι ταξιδιώτες πρέπει να ξεκλειδώσουν και να παραδώσουν τα κινητά και τις κάμερές τους, που μεταφέρονται σε ένα δωμάτιο και επιστρέφονται μετά από λίγο.

Τα iPhones συνδέονται σε συσκευή που τα σαρώνει, ενώ στα κινητά Android εγκαθίσταται η εφαρμογή. Φαίνεται πως τις περισσότερες φορές γίνεται απεγκατάσταση της εφαρμογής πριν επιστραφεί το τηλέφωνο κατά τον έλεγχο, ωστόσο κάποιοι ταξιδιώτες την βρήκαν να παραμένει στις συσκευές τους. Δεν είναι γνωστό τι συμβαίνει με τις πληροφορίες που εξάγονται από τα κινητά.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑΠηγή άρθρου – naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *