Guardian: Οι Έλληνες στα άκρα, πέρα από φόβο, κόπωση και οργή

Μία νέα δυσοίωνη αίσθηση νιώθει να πλανάται πάνω από ην Ελλάδα η ανταποκρίτρια της εφημερίδας Guardian στην Αθήνα, όπως…

μεταφέρει σε εκτενές άρθρο της. «Μαζί με τα δακρυγόνα που εκτοξεύτηκαν τη Δευτέρα για πρώτη φορά μετά από ένα χρόνο έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κάποιοι πιστεύουν ότι ίσως δε θα “σωθούν” ποτέ και ότι ακόμα χειρότερα, μπορεί να στραφεί ο ένας εναντίον του άλλου», γράφει χαρακτηριστικά η Έλενα Σμιθ. Προσθέτει ότι η δολοφονία του Παύλου Φύσσα υπογράμμισε αυτό το φόβο.

Όπως αναφέρεται, αυτή τη φορά η τρόικα που έρχεται στην Ελλάδα θα βρει μια χώρα που ισορροπεί στην άκρη του γκρεμού, με πολίτες διαιρεμένους όσο ποτέ, εύθραυστη ατμόσφαιρα, με δρόμους που αποτελούν θέατρο οδομαχιών μεταξύ αντιφασιστών και νεοναζί και με συνδικάτα που ετοιμάζονται για μάχες.

«Μετά από έξι χρόνια ύφεσης, τέσσερα χρόνια λιτότητας και το μεγαλύτερο πρόγραμμα οικονομικής διάσωσης στην παγκόσμια ιστορία, είναι σαφές πως οι Έλληνες έχουν περάσει σε μια άλλη φάση, πέρα από το φόβο, την κόπωση και την οργή που συνοδεύουν τα επίπεδα ρεκόρ σε φτώχεια και ανεργία», αναφέρει το άρθρο.

Ένας εκ των διαδηλωτών που υπέστησαν επίθεση με δακρυγόνα σε αντιφασιστική πορεία στο Κερατσίνι δηλώνει στην εφημερία ότι με μαθηματική ακρίβεια η χώρα οδηγείται σε κάποιου είδους έκρηξη.

Από την άλλη πλευρά, Έλληνες αξιωματούχοι εναποθέτουν τις ελπίδες τους στις γερμανικές εκλογές, θεωρώντας ότι ο κλοιός της λιτότητας και του χρέους θα χαλαρώσει μετά την Κυριακή. Το δημοσίευμα κάνει λόγο για «θάνατο της ελπίδας», καθώς η κατάσταση με το δημόσιο χρέος δε βελτιώνεται. «Αν τα μέτρα απέδιδαν, θα δείχναμε κατανόηση», λέει ο νέος γ.γ. της ΑΔΕΔΥ Ερμόλαος Κασσές – «μα η κατάσταση πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο», προσθέτει, προαναγγέλλοντας μάχη μέχρι την ανατροπή των πολιτικών της ελληνικής κυβέρνησης, της τρόικα και της Ευρώπης.

Αναφέρεται πως αυξάνονται οι φόβοι ότι αν δε χαλαρώσει η λιτότητα στην Ελλάδα η χώρα θα πέσει σε μια κόντρα αριστεράς-δεξιάς ανάλογη με τον εμφύλιο και τη δικτατορία. Το μεγαλύτερο πολιτικό όφελος από την κατάσταση μέχρι στιγμής έχει αποκομίσει η Χρυσή Αυγή, όπως επισημαίνεται.

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δηλώνει ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εφαρμόσει όλες τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, αλλά σημειώνει ότι δεν υπάρχει ούτε ένας βουλευτής που θα ψήφιζε περισσότερα μέτρα τα οποία «θα κατέστρεφαν την κοινωνία». Παρομοιάζει τη χώρα με μαραθωνοδρόμο που έχει καλύψει τη μεγαλύτερη διαδρομή, για τον οποίο όμως πάντα τα τελευταία 2-3 χιλιόμετρα είναι τα πιο κρίσιμα.

Η εφημερίδα φιλοξενεί και το σχόλιο μεταξύ άλλων του επικεφαλής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του LSE Κέβιν Φέδερστοουν, ο οποίος εκτιμά ότι το εύρος και το βάθος της λιτότητας στην οποία επέμειναν οι πιστωτές είναι υπερβολικά αυστηρό. «Έχει υπάρξει επιτυχία, αλλά επιτυχία με ποιο τίμημα; Αν αυτή είναι η επιτυχία, ποιος θέλει να διασωθεί με αυτόν τον τρόπο;» ρωτά ο Βρετανός πολιτικός επιστήμονας.

Πηγή: http://www.skai.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *