Hλεία: Σοβαρές καταστροφές στην ορεινή Ολυμπία από τη χαλαζόπτωση – Σε απόγνωση οι ελαιοπαραγωγοί!

Τραγικές οι διαπιστώσεις της επόμενης ημέρας για εκατοντάδες αγρότες της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, oι οποίοι…

εξαιτίας της σφοδρής χαλαζόπτωσης κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης αντιλήφθηκαν ότι καταστράφηκαν τόσα στρέμματα ελαιόδεντρων, έναν περίπου μήνα πριν από τη συγκομιδή των καρπών.

Με το πρώτο φως της ημέρας οι αγρότες επισκεπτόμενοι τα χωράφια τους, διαπίστωσαν το μέγεθος της καταστροφής.

Η εικόνα τραγική… Το θέαμα που αντίκρισαν, επιβεβαίωσε τα χειρότερα σενάρια που είχε δημιουργήσει το μυαλό τους με την έναρξη της καταιγίδας εξαιτίας της έντασης του ανέμου και του μεγέθους που είχε το χαλάζι.

Μάλιστα εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι έξι ώρες μετά, το χαλάζι δεν είχε λιώσει.

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία αγρότες δεν παρέλειψαν να τονίσουν ότι δεν έχουν ξαναδεί τέτοιο χαλάζι, μιλώντας για το μέγεθός του. Το έδαφος των ελαιοκαλλιεργειών έγινε καταπράσινο από τους καρπούς όπως επίσης και οι δρόμοι από τα φύλλα των δέντρων.

Δεν έλειπαν οι πέτρες, τα κλαδιά, τα καρύδια και το χώμα που είτε με τον αέρα, είτε με την βροχή και το χαλάζι βρέθηκαν σε όλο το μήκος του οδικού ορεινού δικτύου του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

Από νωρίς το πρωί μάζευαν οι κάτοικοι τα φύλλα από τις αυλές των σπιτιών και τις πλατείες των χωριών προκειμένου να μην φράξουν τα φρεάτια και πλημμυρίσουν οι δρόμοι.

Βέβαια, αυτό δεν επιτεύχθηκε σε όλα τα χωριά, καθώς ορισμένοι παραμέλησαν τον απαιτούμενο καθαρισμό και τα φύλλα έφραξαν τα φρεάτια με αποτέλεσμα να μην αποφευχθεί η πλημμύρα.

Με δάκρυα στα μάτια η κ. Δήμητρα Κόλια από το Λάλα τόνισε «δεν μπορείτε να καταλάβετε τι έγινε, δεν μπορώ να σας περιγράψω το μέγεθος της καταστροφής! Έπεσε πολύ χαλάζι και το θέμα είναι οι ελιές! Κόπηκαν ολόκληρα κλαδιά».

Η νύχτα έγινε μέρα από τις αστραπές και εκτός από τις μικρές κατολισθήσεις, τα διασκορπισμένα κλαδιά και τις καταστροφές που υπέστησαν οι καλλιέργειες, ορισμένα χωριά δεν είχαν ούτε ηλεκτρικό ρεύμα από τις 06:30 και τουλάχιστον έως τις 15:00, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι και κυρίως οι ιδιοκτήτες μπακάλικων και κρεοπωλείων να περιμένουν αγανακτισμένοι την αποκατάσταση της βλάβης.

Η οικονομική καταστροφή των αγροτών είναι μεγάλη! Οι άνθρωποι αυτοί περίμεναν πως και πως τη συγκομιδή και την πώληση του ελαιολάδου τους για να ζήσουν και τώρα, ανήμποροι να πιστέψουν το μέγεθος της ζημιάς, το μόνο που επιθυμούν είναι η άμεση παρέμβαση του ΕΛΓΑ, ώστε να καταγραφούν οι ζημιές και να αποζημιωθούν οι αγρότες.

Σε απόγνωση βρίσκονται οι κάτοικοι των Τοπικών Διαμερισμάτων Ηράκλειας, Καυκανιάς, Χελιδονίου, Νεράιδας, Κρυονερίου, Πλατάνου, Κλαδέου, Μάγειρα, Πεύκων, Λάσδικα, Λάλα, Νεμούτας, Αχλαδινής, Πουρναρίου, Πελοπίου, Μουριάς, Κάμενας, Λούβρου, Βασιλακίου και Ξηρόκαμπου, βλέποντας να καταστρέφεται και η ελάχιστη εναπομείνασα από την ακαρπία παραγωγή του ελαιολάδου που αποτελεί βασικό εισόδημα για την περιοχή.

Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας με σχετική ανακοίνωση, ενημερώνει τους αγρότες που επλήγησαν ότι ήδη έχει προχωρήσει στην άμεση αναγγελία των ζημιών προς τον ΕΛΓΑ, στην επικοινωνία με το υποκατάστημα ΕΛΓΑ Πάτρας και την επόπτρια κ. Πανταζοπούλου για την αποστολή κλιμακίου καταγραφής των καταστροφών.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται μάλιστα ότι το κλιμάκιο θα επισκεφθεί την περιοχή εντός της εβδομάδας.

Τέλος, ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας καλεί όλους όσους επλήγησαν από την χαλαζόπτωση να επικοινωνήσουν με τους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ για την σωστή και έγκαιρη υποβολή της δήλωσης των ζημιών.

Οι αγρότες των Πεύκων ζητούν την άμεση παρέμβαση του ΕΛΓΑ!

Μεγάλο πλήγμα η χθεσινή χαλαζόπτωση για τους αγρότες των Πεύκων.

Στις 5:30 περίπου το πρωί, ξυπνώντας από τον δυνατό αέρα και το χαλάζι που όπως τόνισαν οι ίδιοι, ο Πρόεδρος αλλά όπως είδαν και δημοσιογράφοι του patrisnews.com είχε μέγεθος καρυδιού.

Ο Πρόεδρος των Πεύκων, κ. Ηλίας Παπασταύρου, καλεί τον ΕΛΓΑ να σπεύσει εγκαίρως στην περιοχή για να καταγράψει τις ζημιές, «εάν αργήσουν θα δουν τις ζημιές αλλά δεν θα μπορέσουν να καταλάβουν το μέγεθος της καταστροφής. Άμεση επέμβαση του ΕΛΓΑ, δεν ζητάμε τίποτε άλλο».

Της Γαληνής Τσαρουχά

patrisnews.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *