H αναμέτρηση κομμάτων και βουλευτών σε Ηπειρο και Ιόνιο

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

«Γαλάζιο» είναι το προβάδισμα στα 5εδρικά Γιάννενα, με τις προβλέψεις να δίνουν από 3 έως 4 βουλευτές στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στον ΣΥΡΙΖΑ μία έδρα. Στις πρόσφατες ευρωεκλογές η Ν.Δ. βγήκε πρώτη με ποσοστό 32,73% έναντι 29,54% του ΣΥΡΙΖΑ, που πάντως ήταν πάνω από το πανελλαδικό ποσοστό του. Το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την πρώτη έδρα είναι ο επί σειράν ετών βουλευτής του νομού Κώστας Τασούλας. Τις άλλες έδρες διεκδικούν ο Γιώργος Αμυράς, που έχει μπει δυναμικά στον προεκλογικό αγώνα, καθώς κομίζει τη λεγόμενη ανανέωση, αλλά και ο πρώην υπουργός Σταύρος Καλογιάννης. Τον σταυρό διεκδικούν ακόμα ο Κωνσταντίνος Δαρδαμάνης από το μητρώο στελεχών και οι τρεις κυρίες, Σοφία Τζαρούχη, Μαρία Τσουλάκη και Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφαλά. Στον ΣΥΡΙΖΑ γίνεται μεγάλη εσωκομματική μάχη καθώς τη μία –εκτός απροόπτου– έδρα θα διεκδικήσουν οι νυν βουλευτές Χρήστος Μαντάς, Γιάννης Στέφος, Μερόπη Τζούφη και Γιάννης Καραγιάννης. Από το ΚΙΝΑΛ θα είναι υποψήφιος ο καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Κωνσταντίνος Γάτσιος.

Η Αρτα έχει την εξής ιδιομορφία. Ενώ είναι από τους πλέον δεξιούς νομούς της χώρας αν δει κανείς διαχρονικά τα αποτελέσματα, αποτελεί τον τόπο καταγωγής του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και στις πρόσφατες ευρωεκλογές ήταν από τους ελάχιστους νομούς που βγήκε πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ. Το πιθανότερο είναι οι έδρες να κατανεμηθούν 1 στη Ν.Δ., 1 στον ΣΥΡΙΖΑ και 1 στο ΚΙΝΑΛ. Από τη Ν.Δ. το προβάδισμα έχει ο νυν βουλευτής Γιώργος Στύλιος, ενώ ακολουθεί ο Στάθης Γιαννούλης. Στην περίπτωση που έρθει δεύτερη έδρα –χρειάζεται πάντως ποσοστό άνω του 42%– τη διεκδικούν η Ευαγγελία Καραμπίνα, η Δήμητρα Νικολάου και ο Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου. Από τον ΣΥΡΙΖΑ μεγάλο φαβορί είναι η υπουργός Ολγα Γεροβασίλη και ακολουθεί ο έτερος βουλευτής Βασίλης Τσίρκας. Από το ΚΙΝΑΛ πιο δυναμικά στον νομό κινούνται ο Χρήστος Γκόγκας και ο δημοσιογράφος Χρήστος Μέγας.

Στη Θεσπρωτία, όπου η Ν.Δ. ήρθε πρώτο κόμμα με 36% που δίνει δύο έδρες στο εθνικό Κοινοβούλιο, το προβάδισμα από τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν οι νυν βουλευτές. Από τη Ν.Δ. ο Βασίλης Γιόγιακας, ο οποίος πάντως έχει εσωκομματικό αντίπαλο την Αντιγόνη-Βασιλική Φίλη – Πασχάλη. Από τον ΣΥΡΙΖΑ το προβάδισμα έχει ο νυν βουλευτής Μάριος Κάτσης, ενώ τον σταυρό διεκδικούν και δύο γιατροί: ο προερχόμενος από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ Κώστας Κοτζαπαναγιώτου αλλά και η Νίκη Κάτσιου. Από το ΚΚΕ υποψήφιοι θα είναι ο Νίκος Μπρέστας, η Νικολέτα Ρεπάνη, αναπληρώτρια δασκάλα, συνδικαλίστρια ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών και η Μαρία Τσουρά, ιδιωτική υπάλληλος.

Και στην Πρέβεζα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ερείσματα –πήρε 28,79% στις ευρωεκλογές– καθώς διαθέτει εν ενεργεία μέλος της κυβέρνησης. Πρόκειται για τον υφυπουργό Εργασίας Κώστα Μπάρκα, ενώ στο ψηφοδέλτιο είναι ακόμα η Χριστίνα Κριτσιμά και η Γεωργία Μπότζιου. Από τη Ν.Δ. συναντούμε τον νυν βουλευτή Στέργιο Γιαννάκη, ενώ την έδρα διεκδικεί επί ίσοις όροις και ο επιχειρηματίας Σπύρος Κυριάκης. Από τον χώρο του ΚΙΝΑΛ υποψήφιοι είναι η Παναγιώτα Αποστόλου, ο Κωνσταντίνος Κωνής, η Κατερίνα Παππά και ο Χρήστος Πεπόνης.

Στο Ιόνιο έχουμε 3 μονοεδρικές. Για τη Νέα Δημοκρατία ο στόχος είναι Κεφαλονιά, Ζάκυνθος και Λευκάδα να γίνουν γαλάζιες, με αρμόδιες πηγές του κόμματος να μιλούν για «δυνατά» ψηφοδέλτια και στις τρεις περιπτώσεις. Στην Κεφαλονιά η ανανέωση εκφράζεται στο πρόσωπο του 31χρονου Γιώργου Κοκκόλη και της Βικτωρίας Αλεξανδράτου. Στη Ζάκυνθο δυναμική θεωρείται η υποψηφιότητα της ξενοδόχου Χριστίνας Τετράδη, ενώ την εκλογή τους διεκδικούν και δύο γιατροί: ο Διονύσης Ακτύπης και ο Αναστάσιος Καλόφωνος. Στην επίσης μονοεδρική Λευκάδα υποψήφιος είναι εκ νέου ο βουλευτής Αθανάσιος Καββαδάς, η γιατρός Γεωργία Αυγερινού και η Αργύρη Κατωπόδη.

Στην Κέρκυρα που η Ν.Δ. στις πρόσφατες ευρωεκλογές βγήκε πρώτη με 27,43% έναντι 24,63% του ΣΥΡΙΖΑ, καλύπτοντας μία διαφορά από τις τελευταίες εθνικές εκλογές της τάξεως των 20 μονάδων, εκλέγονται τρεις συνολικά βουλευτές. Την εκλογή τους διεκδικούν ο πρώην βουλευτής Στέφανος Γκίκας, ενώ υποψήφιοι είναι ακόμα ο Κωνσταντίνος Καρβούνης, ο Σπύρος Κροκίδης, η Μαρία Μάστορα. Πολύ δυναμικά έχει μπει στον προεκλογικό αγώνα και η δημοσιογράφος Ινα Ταράντου, και πολλοί δεν θα θεωρήσουν έκπληξη να είναι αυτή που θα κερδίσει την έδρα. Από τον ΣΥΡΙΖΑ στην Κέρκυρα θα είναι υποψήφιοι ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης, οι νυν βουλευτές Φωτεινή Βάκη και Κωνσταντίνος Παυλίδης, ο Τόμπρος Τάσος και η Τσαγκαλίδου Ευφημία και από το ΚΙΝΑΛ η Συλβάνα Ράπτη και ο Αλέξανδρος Γαστεράτος.

Στον ΣΥΡΙΖΑ στην Κεφαλονιά το προβάδισμα έχει η νυν βουλευτής Θεοπεφτάτου Αφροδίτη. Στη Λευκάδα υποψήφιοι θα είναι ο Κωνσταντίνος Δρακονταειδής, η Ζωή-Ζέτα Κατωπόδη Ντελημάρη και η Μαυρέτα Σταύρακα. Τέλος, στη Ζάκυνθο υποψήφιος θα είναι ο νυν βουλευτής και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος-Χαράλαμπος Κοντονής, η Κική Γριμάνη-Καρυδάκη και ο Χάρης Μαρκουτσάς.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *