H Ελλάδα γέρασε, οι άμυνες της εξασθενούν

1Η Ελλάδα ανήκει στην κατηγορία των Ευρωπαϊκών χωρών που καταγράφουν δραματική δημογραφική γήρανση, με αποτέλεσμα, μαζί με την ανεργία και παρά τις αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, να αντιμετωπίζουν σοβαρότατους κινδύνους για τη μελλοντική βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.
Το ΔΝΤ, προειδοποιεί ότι η γήρανση του πληθυσμού πλήττει την παραγωγικότητα και υπονομεύει την ανάπτυξη της Ευρωζώνης, με τις οικονομικές επιπτώσεις να είναι πιο έντονες στις πιο αδύναμες χώρες της ζώνης του ευρώ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Στη χώρα μας προβλέπεται σημαντική αύξηση της γήρανσης του πληθυσμού μέσα στην επόμενη 20ετία, γεγονός που συνιστά μία ακόμη πρόκληση στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για επιστροφή στην ανάπτυξη, εν μέσω υψηλής ανεργίας και δημόσιου χρέους.
Το ΔΝΤ αναμένει σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις στις αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία, εξαιτίας των δημογραφικών προβλημάτων. Στη μελέτη υπογραμμίζεται ότι το βάρος της γήρανσης του ευρωπαϊκού πληθυσμού πέφτει στις παραπάνω χώρες, οι οποίες αναμένεται να υποστούν μεγαλύτερη ‘‘ζημιά’’ εξαιτίας των εξασθενημένων αμυντικών δυνάμεων που διαθέτουν.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *