H ευνοϊκή συγκυρία οδηγεί τον ΟΔΔΗΧ σε νέα έξοδο στις αγορές

Τα πρώτα στοιχεία του 2020 δείχνουν πως ο «πυρετός» των επενδυτών για κρατικό χρέος που χαρακτήρισε το 2019, δεν έχει σημάδια υποχώρησης, τουλάχιστον το πρώτο διάστημα του νέου έτους, και ειδικά στην Ευρώπη. Τα πρώτα στοιχεία του 2020 δείχνουν πως ο «πυρετός» των επενδυτών για κρατικό χρέος που χαρακτήρισε το 2019, δεν έχει σημάδια υποχώρησης, τουλάχιστον το πρώτο διάστημα του νέου έτους, και ειδικά στην Ευρώπη.Τα πρώτα στοιχεία του 2020 δείχνουν πως ο «πυρετός» των επενδυτών για κρατικό χρέος που χαρακτήρισε το 2019, δεν έχει σημάδια υποχώρησης, τουλάχιστον το πρώτο διάστημα του νέου έτους, και ειδικά στην Ευρώπη. Reuters

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Το συνεχιζόμενο κυνήγι αποδόσεων των επενδυτών, το οποίο έχει οδηγήσει σε ζήτηση-ρεκόρ για τις εκδόσεις κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη, αναμένεται να εκμεταλλευθεί σύντομα ο ΟΔΔΗΧ, με τους αναλυτές που μιλούν στην «Κ» να τονίζουν ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας για την Ελλάδα, όχι μόνο λόγω του ευνοϊκού περιβάλλοντος αλλά και των σημαντικών πλεονεκτημάτων που εμφανίζουν οι ελληνικοί τίτλοι.

Τα πρώτα στοιχεία του 2020 δείχνουν πως ο «πυρετός» των επενδυτών για κρατικό χρέος που χαρακτήρισε το 2019, δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης, τουλάχιστον το πρώτο διάστημα του νέου έτους, και ειδικά στην Ευρώπη. Την εβδομάδα 6-10 Ιανουαρίου οι εκδόσεις στην περιοχή κατέρριψαν κάθε ρεκόρ, σπάζοντας το φράγμα των 100 δισ. δολαρίων συνολικά. Η προηγούμενη εβδομάδα χαρακτηρίστηκε επίσης από κινήσεις-ρεκόρ και με σημαντική υπερκάλυψη των βιβλίων προσφοράς, με την Ισπανία να συγκεντρώνει 52 δισ. ευρώ για το νέο 10ετές ομόλογο, το υψηλότερο ποσό που έχει ποτέ προσφερθεί ποτέ σε ομόλογο σε ευρώ.

Η Ιταλία εξέδωσε 30ετές ομόλογο και συγκέντρωσε προσφορές 47 δισ. ευρώ, το υψηλότερο ποσό που έχει λάβει ποτέ κοινοπρακτική έκδοση της χώρας, ενώ το Βέλγιο, η Κύπρος, η Πορτογαλία, η Γερμανία και η Ιρλανδία είδαν επίσης τις εκδόσεις τους να συγκεντρώνουν πολύ υψηλή ζήτηση την περασμένη εβδομάδα. Αυτό αποτελεί απόδειξη ότι οι επενδυτές ακόμη «διψούν» για αποδόσεις, κάτι στο οποίο έχουν συμβάλει οι κεντρικές τράπεζες με τις τεράστιες ενέσεις ρευστότητας στο σύστημα, καθώς και οι εκτιμήσεις ότι τα επιτόκια στην Ευρωζώνη δεν αναμένεται να αυξηθούν σύντομα.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, ο ΟΔΔΗΧ έχει πραγματοποιήσει συναντήσεις με τους primary dealers και στο τραπέζι βρίσκεται η έκδοση ενός νέου ελληνικού ομολόγου το αμέσως επόμενο διάστημα, με πιθανή ημερομηνία την Τρίτη 28 Ιανουαρίου (ανάλογα και με τις συνθήκες στην αγορά) και μετά την αξιολόγηση της Fitch (Παρασκευή 24 Ιανουαρίου) με σκοπό να κεφαλαιοποιηθεί το θετικό μομέντουμ από την ετυμηγορία του οίκου, με τους αναλυτές να περιμένουν ευρέως αναβάθμιση της χώρας, ή τουλάχιστον των προοπτικών σε θετικές από σταθερές. Αρχική σκέψη ήταν η Ελλάδα να τεστάρει τα νερά των αγορών νωρίτερα, ωστόσο ο ΟΔΔΗΧ –λόγω και των πρόσφατων γεωπολιτικών εντάσεων– επέλεξε να περιμένει, καθώς στόχος είναι να προχωρεί συγκρατημένα και στοχευμένα σε κινήσεις για την περαιτέρω βελτίωση της επενδυτικής εμπιστοσύνης.

Σε ό,τι αφορά τη διάρκεια του νέου τίτλου, οι εκτιμήσεις της αγοράς κινούνται προς την έκδοση 10ετίας (με στόχο απόδοση κοντά στο 1,5% – επίπεδο που θα αποτελέσει ιστορικό χαμηλό), ένας τίτλος που θεωρείται ορόσημο για κάθε εκδότη.

Σκέψεις για 15ετές

Στο τραπέζι υπάρχει και η έκδοση 15ετούς ομολόγου λήξης 2035, μία χρονιά που το χρέος δεν έχει ακόμη κριθεί βιώσιμο και έτσι θα αποτελούσε ένα σημαντικό μήνυμα προς τις αγορές. Ωστόσο, όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα κινηθούν οι αποδόσεις (αυτή τη στιγμή το ομόλογο λήξης 2033 έχει απόδοση 1,87%), καθώς το οικονομικό επιτελείο στοχεύει σε νέα αποπληρωμή του ΔΝΤ το επόμενο διάστημα και ο ESM έχει διαμηνύσει ότι κάτι τέτοιο μπορεί να προχωρήσει εάν το μέσο κόστος του νέου δανεισμού είναι χαμηλότερο από το 1,9% (κόστος του δανείου που αποσύρεται).

Οπως σημειώνει στην «Κ» ο επικεφαλής αναλυτής της αγοράς επιτοκίων της Societe Generale, Χόρχε Γκαράγιο, η εκδοτική δραστηριότητα της Ελλάδας φέτος αναμένεται να κινηθεί στο ανώτερο επίπεδο που έχει ήδη θέσει ο ΟΔΔΗΧ, στα 8 δισ. ευρώ.

Αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αυξήσει τις πρόωρες αποπληρωμές (μείωση των εντόκων και του δημόσιου χρέους), η οποία και έχει «νόημα» οικονομικά (συμβάλλοντας στη μείωση των δαπανών για τόκους) και σε μια περίοδο κατά την οποία η ζήτηση επενδυτών για αποδόσεις είναι υψηλή. Οπως επισημαίνει, ο ΟΔΔΗΧ είναι σε θέση να εκδώσει αυτή τη στιγμή αν το θέλει, ενώ αναμένει ότι το 50% του ετήσιου στόχου των εκδόσεων θα γίνει στο α΄ τρίμηνο του έτους.

Σε ό,τι αφορά τη διάρκεια, ο κ. Γκαράγιο αναμένει πως ένα νέο 10ετές ομόλογο θα ήταν ένα ακόμη σημαντικό ορόσημο, ωστόσο ο ΟΔΔΗΧ θα μπορούσε να διερευνήσει μεγαλύτερες διάρκειες. Πάντως, με την πρόσφατη παράταση της σταθμισμένης μέσης διάρκειας (21 έτη έναντι 7,7 ετών κατά μέσον όρο στις περιφερειακές αγορές της Ευρωζώνης), δεν χρειάζεται να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο, εκτιμά, και ίσως προτιμήσει να παρέχει ρευστότητα και στις εκδόσεις στις οποίες προχώρησε το 2019 με στόχο τη βελτίωση της επενδυτικής βάσης.

Νέο 10ετές

Κατά την άποψη και του Τζενς Πίτερ Σόρενσεν, επικεφαλής αναλυτής της Danske Βank, ένα νέο 10ετές ομόλογο θα ήταν μία σημαντική και «εύκολη» έκδοση από την Ελλάδα τώρα. Οπως επισημαίνει στην «Κ», ο ίδιος τηρεί θετική στάση για τα ελληνικά ομόλογα λόγω πέντε σημαντικών παραγόντων: 1) Οι οικονομικές προοπτικές εξακολουθούν να είναι υγιείς, 2) υπάρχει θετική προοπτική των αξιολογήσεων των οίκων, 3) οι χρηματοδοτικές ανάγκες έως το 2042 είναι περιορισμένες, 4) υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης των αποδόσεων των ελληνικών τίτλων 5) υπάρχει η πιθανότητα να ενταχθεί η Ελλάδα στο QE έως τις αρχές του 2021. Ενας πρόσθετος θετικός καταλύτης για τα ελληνικά ομόλογα αποτελεί, σύμφωνα με τον Ιωάννη Σώκο, επικεφαλής ανάλυσης της αγοράς σταθερού εισοδήματος της Deutsche Bank, η άρση του ορίου που έχουν οι ελληνικές τράπεζες στις θέσεις τους σε αυτά. Οπως επισημαίνει στην «Κ», εάν και όταν συμβεί αυτό θα αποτελέσει μία νέα πηγή ζήτησης για τα ελληνικά ομόλογα, κάτι που ίσχυε στο παρελθόν. Και ο κ. Σώκος εκτιμά πως οι ελληνικές εκδόσεις φέτος θα κινηθούν στα 8 δισ. ευρώ ή και υψηλότερα.

Έντυπηkathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *