Πίεση σε όλα τα επίπεδα: H Γερμανία “έκοψε” την παραχώρηση μεταχειρισμένων αρμάτων LEO-2A4 στην Ελλάδα!

Η Γερμανία απέρριψε το αίτημα της Ελλάδας για απαροχή επιπλέον μεταχειρισμένων αρμάτων μάχης Leopad-2Α4, προκειμένου να
δημιουργηθεί ακόμα μία Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία, με την δικαιολογία ότι “Τα χρειάζεται για να αντιμετωπίσει την Ρωσία”! Λες και 100 ή 150 γερμανικά άρματα μάχης θα σταματήσουν την πλημμυρίδα των χιλιάδων Τ-90, Τ-80MS, T-72MS και βέβαια των νέων αρμάτων Armata!

Συγκεκριμένα η ελληνική αίτηση για την διακοπή των παραδόσεων αιτιλογήθηκε λόγω του “ανεπαρκούς αριθμού των αρμάτων μάχης αυτού του τύπου που είναι εξοπλισμένος ο γερμανικός Στρατός”.

Να σημειωθεί ότι σε μία από τις μεγαλύτερες απάτες στην προμήθει στρατιωτικού υλικού ολόκληρης της ιστορίας ο Ελληνικός Στρατός προμηθεύτηκε με απόφαση του 2003 170 άρματα μάχης LEO2HEL, αντί του μυθικού ποσού των 1,7 δισ. ευρώ, (ΧΩΡΙΣ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑ!) και ως να μην έφτανε αυτό, πλήρωσε επιπλέον άλλα 300 εκατομμύρια δραχμές για να πάρει επιπλέον 164 μεταχειρισμένα LEO2A4, χωρίς κανένας να σκεφθεί ότι αυτά έπρεπε να παραληφθούν δωρεάν ή ότι έπρεπε μέσα στο αντισταθμιστικό συμβόλαιο να περιληφθεί και ο εκσυγχρονισμός τους.

Συνολικά το 2003 παραγγέλθηκαν 170 άρματα μάχης Leopard στην περισσότερο σύγχρονη έκδοση σειράς 2Α6, 12 άρματα περισυλλογής Buffel, 36 άρματα περισυλλογής Standard, 10 γεφυροφόρα Biber και 8 γεφυροφόρα Leguan. Οι παραδόσεις πραγματοποιήθηκαν το διάστημα 2006-2009. Η προμήθεια ολοκληρώθηκε τέλη του 2011.

Το 2003 με την αγορά των Leopard 2A6 συμφωνήθηκε η αγορά 183 μεταχειρισμένων Leopard 2A4 – ως ενδιάμεση λύση. H συμφωνία ύψους 420 εκατομμυρίων ευρώ περιλάμβανε πακέτο εκσυγχρονισμού ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ – εκσυγχρονισμός 130 αρμάτων στη Γερμανία και 53 στην Ελλάδα, στο 304 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσης.

Ο εκπρόσωπος άμυνας του κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού SPD Ράινερ Άρνολντ “Ολα τα Leopard 2, εκδόσεις 2A5, 2A6 και 2A7, τα οποία είναι πλέον στη διάθεση των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων θα πρέπει να παραμείνουν στη Γερμανία, λόγω της ανάγκης να αυξηθεί ο αριθμός των αρμάτων μάχης αυτού του τύπου που είναι εξοπλισμένος ο γερμανικός Στρατός”.

Η απόφαση να “κοπούν” τα LEO2A4 για την Ελλάδα φυσικά δεν είναι άσχετη με την πολεμική που έχει ξεκινήσει η γερμναική κυβέρνηση κατά της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα και κάνει πλέον μονόδρομο την απόκτηση των αμερικανικών Μ1Α1 Αbrams τα οποία έχουν απορριφθεί με “γερμανικό δάκτυλο” αρκετές φορές μέχρι σήμερα.

Το μέτρο αυτό αιτιολογείται λόγω του αυξημένου κινδύνου για την ασφάλια στην Ευρώπη από την επανάσταση στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, στην περιοχή που πλέον λέγεται Νέα Ρωσία.

Η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung ανέφερε ότι το Δεκέμβριο του 2014 στη διάθεση των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων παρέμειναν 287 Leopard 2. Προηγουμένως αναφέρθηκε ότι η οροφή των αρμάτων μάχης του Γερμανικού Στρατού θα αυξηθεί από 225 σήμερα, σε 300 μονάδες με την ενεργοποίηση των αποθηκευμένων LEO2A4.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε νωρίτερα ότι οι αμυντικές δαπάνες της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας θα αυξηθούν από το 2017, και όχι νωρίτερα, καθώς η βιομηχανία δεν θα είναι σε θέση να επιτύχει πρόσθετες παραγγελίες για το επόμενο έτος. Η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάγιεν, μεταξύ άλλων έχει ανακοινώσει ότι η πρακτική της διάλυσης ή της μεταβίβασης σύγχρονου εξοπλισμού προς τρίτες χώρες, θα πρέπει να εγκαταλειφθεί.

Πόσα ακριβώς βαρέα άρματα μάχης αυτού του τύπου βρίσκονται στην Γερμανία, δεν έχει κοινοποιηθεί αλλά πιθανότατα το υφιστάμενο γερμανικό απόθεμα των Leopard 2A4 περιλαμβάνει περίπου 450 μονάδες, εκ των οποίων περίπου 200 2A4 βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Eπιπλέον, υπάρχουν διαθέσιμα περίπου 120 Leopard 1, για τα οποία επίσης φέρεται να ενδιαφέρεται ο Ελληνικός Στρατός, αλλά και η κυβέρνηση του Λιβάνου.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *