Όλι Ρεν: H Ελλάδα ανακάμπτει

Την ικανοποίησή του για τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, που επιτεύχθηκε μεταξύ της Κομισιόν, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της ελληνικής κυβέρνησης, εξέφρασε ο…

επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν, ο οποίος δήλωσε ότι πρόκειται για «πολύ καλό νέο, που είναι το αποτέλεσμα εντατικών εργασιών για πολλές βδομάδες σε πολύ συχνά δύσκολες συζητήσεις».

Όπως ανέφερε, τώρα οι εμπειρογνώμονες θα προετοιμάσουν μια λεπτομερή έκθεση, η οποία θα υποβληθεί για έγκριση στο Eurogroup της Αθήνας, στις αρχές Απριλίου.

Σύμφωνα με τον κοινοτικό επίτροπο, η αποστολή της τρόικας επιβεβαίωσε ότι η ελληνική οικονομία αρχίζει να σταθεροποιείται και αναμένεται να επανέλθει σταδιακά, εντός του 2014, σε αναπτυξιακούς ρυθμούς. Οι δημοσιονομικές επιδόσεις βρίσκονται στη σωστή τροχιά, προκειμένου να εκπληρωθούν οι συμφωνημένοι στόχοι, και είναι επίσης σημαντικό ότι βασικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν πλέον συμφωνηθεί, είπε ο Όλι Ρεν.

Σημείωσε, ακόμη, ότι αυτό θα ενισχύσει περαιτέρω τη δυναμική τής ανάπτυξης και την ευελιξία της ελληνικής οικονομίας και θα συμβάλει στη δημιουργία ενός πιο δίκαιου και ελκυστικού περιβάλλοντος για επενδύσεις, ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων απασχόλησης για τους Έλληνες πολίτες.

Εξάλλου, όπως τόνισε, θα υπάρξει επιτάχυνση των προσπαθειών για να ενισχυθεί το δίχτυ προστασίας για τους πιο ευάλωτους και θα υπάρξουν επίσης περισσότερα προγράμματα για την πρόσληψη νέων και ανέργων με τη χρήση κοινοτικών πόρων. Και αυτό αποτελεί τμήμα της χθεσινής συμφωνίας, δήλωσε.

Ο Όλι Ρεν υπογράμμισε ακόμη ότι παραμένει ουσιώδους σημασίας να συνεχιστούν οι προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις και ειδικότερα για να εφαρμοστούν όλες οι συμφωνημένες πολιτικές, κυρίως τώρα που επενδυτές επιδεικνύουν μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Πράγματι, σημείωσε, οι ιδιωτικές επενδύσεις θα είναι ο κύριος μοχλός για βιώσιμη ανάπτυξη και για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Συνολικά αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι η Ελλάδα γυρνάει σελίδα και εισέρχεται στον δρόμο της ανάκαμψης,το οποίο είναι αναμφίβολα θετικό νέο όχι μόνο για τους Έλληνες αλλά για όλους τους Ευρωπαίους, υπογράμμισε ο επίτροπος.

Ερωτηθείς για το κοινωνικό μέρισμα που ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο Όλι Ρεν, αφού υπενθύμισε ότι η τελική επικύρωση του πρωτογενούς πλεονάσματος θα γίνει το δεύτερο 15νθήμερο του Απριλίου από τη Eurostat, υπογράμμισε ότι η αποστολή της τρόικας κατέληξε στο συμπέρασμα πως η Ελλάδα έχει πετύχει σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα το 2013, και ως τμήμα αυτής της απόφασης συμφωνήθηκε ότι θα πρέπει να υπάρξει ενίσχυση στο δίχτυ προστασίας για τους πιο ευάλωτους, και αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο των ανακοινώσεων του κ. Σαμαρά.

Παράλληλα, επέμεινε ότι είναι εξίσου σημαντικό να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και με την περαιτέρω σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών, ωστόσο -όπως είπε- είναι εφικτό να συνδυαστούν και τα δύο, καθώς η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στο επίπεδο της δημοσιονομικής σταθεροποίησης τον τελευταίο χρόνο.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *