H «καρδιά» της παγκόσμιας ενεργειακής αγοράς χτυπάει στην Αθήνα

Στην Αθήνα θα χτυπάει τον Νοέμβριο η «καρδιά» της παγκόσμιας ενεργειακής αγοράς καθώς ο μεγαλύτερος πολυεθνικός όμιλος διοργάνωσης ΟΙL & GAS εκδηλώσεων παγκοσμίως, ΙΤΕ GROUP PLC, σε συνεργασία με….

τον ελληνικό όμιλο εταιρειών οργάνωσης εκθέσεων ROTA AE, θα διοργανώσουν έκθεση και συνέδριο μεγάλου βεληνεκούς το οποίο αναμένεται να προσελκύσει τις μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρίες του κόσμου.

Διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες, εταιρείες πετροχημικών, διύλισης, γεωτρήσεων και παροχής υπηρεσιών στον τομέα του πετρελαίου, υψηλόβαθμα στελέχη μεγάλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην τοπική και στη διεθνή αγορά, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και φορείς από όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τον κόσμο, θα συναντηθούν στη διεθνή έκθεση και το συνεδρίου OIL AND GAS SOUTH EAST EUROPE, που θα πραγματοποιηθεί από τις 25 έως τις 27 Νοεμβρίου 2014 στο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο Metropolitan Expo.

Σύμφωνα με τους οργανωτές μια τέτοια μεγάλης κλίμακας εκδήλωση συνιστά «ψήφο εμπιστοσύνης για τις προοπτικές της ενεργειακής αγοράς τόσο στην Ελλάδα όσο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη» και πραγματοποιείται σε μια χρονική συγκυρία που αναδεικνύεται ως προτεραιότητα πρώτης γραμμής η ασφάλεια και η διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης.

Τη διπλή εκδήλωση έχει θέσει ήδη υπό την αιγίδα του το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Όπως εξήγησαν οι εκπρόσωποι των δύο εταιριών, ενημερώνοντας, τους δημοσιογράφους, στόχος είναι να προβληθεί ολόκληρη η ΝΑ Ευρώπη, αφού, εκτός από την Ελλάδα που ετοιμάζεται να προκηρύξει γύρο παραχωρήσεων στο Ιόνιο και τη Νότια Κρήτη, σε αρκετές ακόμη χώρες βρίσκονται σε εξέλιξη αντίστοιχες διαδικασίες. Υπογράμμισαν μάλιστα ότι το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί από περίπου 300 εταιρίες για τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο και Νοτίως της Κρήτης αποδεικνύει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της παγκόσμιας ενεργειακής αγοράς.

Η έκθεση της Αθήνας προετοιμάζεται εδώ και ένα χρόνο με έρευνα αγοράς ως προς το ενδιαφέρον εταιρειών έρευνας, εξοπλισμού, υπηρεσιών κλπ, να συμμετάσχουν. Διαπιστώθηκε ότι το ενδιαφέρον είναι σημαντικό και οι συμμετοχές αναμένεται να ξεπεράσουν τις 100.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές η ΝΑ Ευρώπη αποτελεί αντικείμενο επαναλαμβανόμενων συζητήσεων για την αγορά των υδρογονανθράκων. Οι λόγοι είναι δύο. Πρώτα απ’ όλα, η ΝΑ Ευρώπη βρίσκεται γεωγραφικά ανάμεσα στις παραγωγικές χώρες της Ασίας (ιδιαίτερα του Καυκάσου και των άλλων πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών) και τις καταναλώτριες χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Κατ’ επέκταση, οι χώρες της ΝΑ Ευρώπης είναι ζωτικής σημασίας για την μεταφορά υδρογονανθράκων μέσω αγωγών από άλλες χώρες εκτός της Ρωσίας, η οποία αυτή τη στιγμή μονοπωλεί μεγάλα τμήματα των αγορών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας κλπ. Η διάνοιξη νέων αγωγών μέσω Ελλάδας, Τουρκίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Αλβανίας κλπ. θα απασχολήσει την αγορά έντονα τα προσεχή έτη.

Δεύτερος και σημαντικότερος λόγος, αποτελεί η προοπτική ανεύρεσης και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στις ίδιες τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης. Μία τέτοια εξέλιξη, ιδιαίτερα σε χώρες μέλη της Ευρωζώνης όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, θα είχε σημαντικά στρατηγικά και οικονομικά οφέλη για τις μεγάλες καταναλωτικές αγορές της Δ. Ευρώπης, καθώς θα προσφέρει στις χώρες της Ευρώπης μία παραγωγό χώρα με σταθερό πολίτευμα και οικονομικό περιβάλλον, στο ίδιο νόμισμα και χωρίς σημαντικές γεωπολιτικές επιπλοκές.

Οι δύο αυτοί λόγοι εξασφαλίζουν ότι τόσο η ΝΑ Ευρώπη όσο και ειδικότερα η Ελλάδα και η Κύπρος θα παραμείνουν στο στόχαστρο της αγοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου για τα προσεχή χρόνια. Το ενδιαφέρον θα κλιμακωθεί έντονα σε περίπτωση ανάπτυξης και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων στην περιοχή.

Η έκθεση και το συνέδριο θα επικεντρωθούν στις εξελίξεις σε Αλβανία, Αυστρία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Ελλάδα, Κροατία, Κύπρο, Ουγγαρία, Μολδαβία, Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Σερβία, τη Σλοβακία και την Τουρκία. Όλες οι παραπάνω χώρες συνδέονται με την Ελλάδα, ως χώρα φιλοξενίας της εκδήλωσης, μέσω υφιστάμενων και μελλοντικών προγραμματισμένων αγωγών.

Οι νέες εμπορικές ευκαιρίες στην αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου που παρουσιάζονται στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την κατασκευή του αγωγού ITGI και άλλα προγραμματισμένα project αγωγών, καθώς και η περιφερειακή συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων και της βιομηχανίας θα αποτελέσουν βασικά θέματα τόσο για την έκθεση όσο και για το συνέδριο Oil and Gas South East Europe 2014.

rizopoulospost.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *