H «μπάλα» ναρκαλιευτής

Η Mine Kafon μπορεί να καθαρίζει ναρκοπέδια

Λονδίνο
Ενας αφγανός φοιτητής κατασκεύασε μια επαναστατική συσκευή η οποία μπορεί να εντοπίζει και να…
εξουδετερώνει νάρκες. Η Mine Kafon μοιάζει με αντικείμενο βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας αλλά σύμφωνα με τον δημιουργό της μπορεί να καθαρίζει ναρκοπέδια.

Ο εφευρέτης

Ο Μασούντ Χασανί με τη βοήθεια δουλεμπόρων κατάφερε να διαφύγει από το εμπόλεμο Αφγανιστάν σε ηλικία 14 ετών. Κατέφυγε στην Ολλανδία όπου σπουδάζει πλέον στην Ακαδημία Σχεδίου στην πόλη Αϊντχόβεν. Εχοντας όμως βιώσει τα δεινά του πολέμου και γνωρίζοντας ότι στο έδαφος της χώρας του είναι τοποθετημένες περισσότερες από 30 εκατομμύρια νάρκες αποφάσισε να κάνει κάτι για αυτό.

Απλή και αποτελεσματική

Ο Χασανί κατασκεύασε μια συσκευή που μπορεί να εξουδετερώνει νάρκες. Η Mine Kafon αποτελείται από δεκάδες μεγάλα «πόδια» που καταλήγουν σε μια επιφάνεια η οποία μοιάζει με βεντούζα. Τα «πόδια» είναι τοποθετημένα με τέτοιο τρόπο ώστε να σχηματίζουν μια μεγάλη σφαίρα. Αποτελούνται από μπαμπού, σίδηρο και πλαστικό. Η Mine Cafon απελευθερώνεται σε ένα ναρκοπέδιο και καθώς κυλάει τα «πόδια» της πατούν πάνω στις νάρκες και τις ενεργοποιούν.

Σύμφωνα με τον Χασανί μια Mine Kafon μπορεί να εξουδετερώνει τέσσερις νάρκες και επειδή το κόστος κατασκευής της είναι πολύ χαμηλό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό ναρκοπέδιων. Η συσκευή διαθέτει σύστημα εντοπισμού θέσης (GPS) και έτσι στέλνει τις συντεταγμένες των σημείων που έχει καθαρίσει από τις νάρκες.

xorisoria.org

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *