Hλεία: Έκλεψαν καντήλια και θυμιατά από κοιμητήριο!

Ασέβεια για τους νεκρούς αποτελεί η κλοπή που σημειώθηκε στο κοιμητήριο του δημοτικού διαμερίσματος Αγίου Ηλία του δήμου Ήλιδας, όπου…

άγνωστοι αφαίρεσαν καντήλια και θυμιατά από τους τάφους, αδιαφορώντας για την ιερότητα του χώρου.

Οι άγνωστοι ιερόσυλοι αδιαφόρησαν και για το γεγονός ότι θα μπορούσαν να είχαν γίνει αντιληπτοί, αφού σύμφωνα με τις ενδείξεις η κλοπή σημειώθηκε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι της Δευτέρας.

Στο χώρο του κοιμητηρίου βρίσκεται ο Ιερός Ναός της Παναγίας, που αποτελεί μνημείο, και αυτή τη χρονική περίοδο εκτελούνται εκεί εργασίες επισκευής.

Μέρα μεσημέρι

Σύμφωνα με τον επίτροπο του Ιερού Ναού κ. Γιώργο Αρβανίτη, στον χώρο της εκκλησίας και του κοιμητηρίου μέχρι τις 3 το μεσημέρι της Δευτέρας βρίσκονταν εργάτες και δεν παρατηρήθηκε τίποτα μεμπτό.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας νεαρός από το χωριό πήγε στο κοιμητήριο για να ανάψει ένα καντήλι σε κάποιο μνήμα και ήταν αυτός που διαπίστωσε ότι είχε σημειωθεί κλοπή και αμέσως ενημέρωσε τους συγχωριανούς του.

Κατά συνέπεια, οι διαρρήκτες έδρασαν υπό το φως της ημέρας ανενόχλητοι και αδιαφορώντας για τα «αδιάκριτα» βλέμματα, τη στιγμή μάλιστα που στο μεγαλύτερο τμήμα του κοιμητηρίου, που βρίσκεται σχετικά στην άκρη του χωριού, δεν υπάρχει περίφραξη και μπορεί κάποιος να φύγει ανενόχλητος από την πίσω πλευρά.

Έτσι λοιπόν οι δράστες αφαίρεσαν τα καντήλια και τα θυμιατά από είκοσι περίπου μνήματα, και σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν τέτοια η μανία τους, που τα ξεκόλλησαν εξ ολοκλήρου από τις βάσεις τους, ενώ σε άλλες περιπτώσεις άφησαν μόνο τις βάσεις και απομάκρυναν τα τμήματα που κατάφεραν να αποσπάσουν, κόβοντάς τα με κάποιο αντικείμενο.

«Εμείς δουλεύαμε στο χώρο από το πρωί της Δευτέρας μέχρι τις 3 το μεσημέρι και δεν διαπιστώσαμε τίποτα ύποπτο. Το απόγευμα που ήρθε ένας νεαρός στο κοιμητήριο διαπίστωσε ότι έλειπαν τα καντήλια. Ό,τι έγινε, έγινε μετά τις 3 το μεσημέρι, αφού είχαμε φύγει εμείς» ανέφερε στο patrisnews.com ο επίτροπος της εκκλησίας κ. Γιώργος Αρβανίτης.

Διάλεξαν άλλη πλευρά

Δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνεται ανάλογη κλοπή στο κοιμητήριο του Αγίου Ηλία. Πριν από δύο χρόνια περίπου άγνωστοι είχαν εισέλθει και πάλι στο χώρο, αφαιρώντας και πάλι καντήλια και θυμιατά.

Με τη διαφορά μόνο, ότι τότε είχαν δείξει «προτίμηση» στους τάφους που βρίσκονται στη νότια πλευρά του κοιμητηρίου, ενώ αυτή τη φορά επέλεξαν τη βόρεια πλευρά.

Η κλοπή προκάλεσε αγανάκτηση στους κατοίκους του χωριού, οι οποίοι κάνουν λόγο για ασέβεια και υποστηρίζουν ότι την κλοπή διαπράττουν άτομα που δίνουν τα καντήλια και τα θυμιατά σε χυτήρια έναντι αντιτίμου.

Επισημαίνουν δε, ότι στο χωριό συχνά πυκνά κάνουν την εμφάνισή τους άγνωστα άτομα και αρκετές φορές καταγράφονται κλοπές, τη στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχει αστυνόμευση και οι δράστες έχουν δρόμους διαφυγής. Γι’ αυτό άλλωστε και ζητούν την λήψη μέτρων.

patrisnews.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *