H συμφωνία των δύο «δεν»

Το αποτέλεσμα της πολιτικής διαπραγμάστευσης στο σημερινό Eurogroup περιμένει εναγωνίως η κυβέρνηση, καθώς δεν κατέστη εφικτό να υπάρξει συμφωνία πριν τη σημερινή συνεδρίαση. Τα βασικά ζητούμενα είναι δύο:

Πρώτο, αν το….
Eurogroup θα αναλάβει να λύσει το «γρίφο» με το ΔΝΤ στο ζήτημα των τραπεζών. Το ΔΝΤ απειλεί ότι δεν θα υπογράψει την έκθεση προόδου αν δεν ληφθούν υπόψη και οι δικές του εκτιμήσεις για το ύψος των νέων κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, και η κυβέρνηση ελπίζει ότι το πρόβλημα θα λύσει το Eurogroup. Πάντως, οι κυβερνητικοί χειρισμοί στο ζήτημα αυτό ήταν τουλάχιστον ατυχείς, αφού με αλλεπάλληλες διαρροές για το ύψος των νέων κεφαλαιακών απαιτήσεων ενέπλεξε την τρόικα στο σύνολό της στο ζήτημα, αντί να υπερασπιστεί τη θέση ότι το θέμα των stress tests αφορά αποκλειστικά την ΤτΕ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Δεύτερο, τι θα συμβεί με το δημοσιονομικό κενό του 2014 (που σημαίνει και νέα μέτρα) και με τις απαιτήσεις της τρόικας στα εργασιακά (ομαδικές απολύσεις, λοκ άουτ, επιχειρησιακές συμβάσεις στη ναυτιλία). Διότι από αυτά εξαρτάται αν θα αναγκαστεί να νομοθετήσει νέα μέτρα πριν τις εκλογές του Μαΐου.

Η κυβέρνηση φυσικά ελπίζει το μάξιμουμ: και να δώσει «κοινωνικό μέρισμα» από το υπερβάλλον πρωτογενές πλεόνασμα και να μην εξαναγκαστεί να πάρει νέα μέτρα. Ωστόσο, το σενάριο που φαίνεται πιο ρεαλιστικό είναι μια συμφωνία στη βάση των «δύο δεν»: Δεν θα επιβάλουμε νέα μέτρα πριν τις εκλογές – δεν θα μοιράσετε «κοινωνικό μέρισμα». Ένα «ουδέτερο» αποτέλεσμα που αφήνει τις μεγάλες αποφάσεις για μετά τις εκλογές.

Η κυβέρνηση ύστερα από το σημερινό Eurogroup και ανάλογα με την κατάληξή του, θα κληθεί να αποφασίσει αν θα πάει σε γρήγορη συμφωνία με ένα συμβιβασμό κοντά στις θέσεις της τρόικας ή θα παρατείνει τις διαπραγματεύσεις μέχρι και τον Απρίλιο, για να έχει στα χέρια της και το επίσημο «χαρτί» του τελικού ύψους του πρωτογενούς πλεονάσματος. Σε αυτή τη δεύτερη περίπτωση όμως διακινδυνεύει να εκταμιευτούν περίπου τα μισά από τα 8,8 δισ. ευρώ που διεκδικεί, οπότε θα ανακύψει οξύ πρόβλημα με τις λήξεις των ομολόγων στις αρχές Μαΐου…

 http://rizopoulospost.com/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *