H παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά «βλέπει» Ελλάδα

Τρεις είναι οι λόγοι του ισχυρότατου ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε από τουλάχιστον 40 πετρελαϊκές εταιρίες για το Greece Mega Project, δηλαδή τον πρώτο ελληνικό γύρο παραχωρήσεων θαλάσσιων οικοπέδων για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο…..
Ιόνιο και Νοτίως της Κρήτης.

Στο Λονδίνο την προηγούμενη εβδομάδα παρακολούθησαν την παρουσίαση του «ελληνικού πακέτου», στελέχη από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρίες του κόσμου, όπως οι Exxon, Chevron, Total, Noble, Anadarco, BP, η ENEL κ.α. αναγνωρίζοντας με την παρουσία τους, κατ΄αρχήν την ύπαρξη ισχυρότατων ενδείξεων για την ύπαρξη κοιτασμάτων, με βάση τις σεισμικές έρευνες που προηγήθηκαν. Παράλληλα η πετρελαϊκή αγορά δείχνει να εμπιστεύεται το ελληνικό δημόσιο αφού διαπιστώνει συνέπεια ως προς την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και αποφασιστικότητα για την προώθηση του εγχειρήματος. Τρίτος λόγος είναι η επείγουσα ανάγκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για απεξάρτηση από εισαγωγές ενεργειακών πρώτων υλών.

Έτσι το νέο χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Ενέργειας προβλέπει ότι έως το τέλος Ιουλίου θα έχει σταλεί στην ΕΕ η προκήρυξη του διαγωνισμού προκειμένου να δημοσιευθεί στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ περί τον Σεπτέμβριο. Από κει και πέρα θα «τρέχει» προθεσμία έξι μηνών για την αγορά των αναγκαίων σεισμικών δεδομένων και την υποβολή των προτάσεων, περί τον Μάρτιο του 2015. Εν συνεχεία θα απαιτηθούν τρεις μήνες αξιολόγησης των προτάσεων και διαπραγματεύσεων προκειμένου να μπουν οι υπογραφές για την παραχώρηση των οικοπέδων και την έναρξη των ερευνών.

Από τον Σεπτέμβριο και για το εξάμηνο που θα είναι ανοιχτή η προκήρυξη τα στελέχη του υπουργείου Ενέργειας προγραμματίζουν να συμμετάσχουν σε μεγάλα ενεργειακά forum για να προωθήσουν το ελληνικό πακέτο. Πρώτος τέτοιος σταθμός θα είναι η Κωνσταντινούπολη, ενώ εκτεταμένη παρουσίαση θα γίνει και στο πολύ σημαντικό συνέδριο που διοργανώνεται στην Αθήνα από το ΙΤΕ GROUP PLC, σε συνεργασία με τον ελληνικό όμιλο οργάνωσης εκθέσεων ROTA AE. Πρόκειται για το συνέδριο OIL AND GAS SOUTH EAST EUROPE, που θα πραγματοποιηθεί από τις 25 έως τις 27 Νοεμβρίου 2014 στο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο Metropolitan Expo.

http://www.rizopoulospost.com/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *