Αποκάλυψη Handelsblatt: Αποσύρoνται ΕΚΤ- ΔΝΤ από την Τρόικα;

O πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ πιστεύει ότι η τρόικα δεν έχει λαμπρό μέλλον και εξετάζει ιδέες για ένα όργανο με περισσότερους δημοκρατικούς ελέγχους…

Η συζήτηση περί αποχώρησης αντανακλά ανησυχίες εντός της ΕΚΤ ότι το ευρείας κλίμακας σχέδιο για την αγορά κρατικών ομολόγων, που ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε συγκρούσεις συμφερόντων, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

«Η ΕΚΤ θα επωφεληθεί της ευκαιρίας για να εξέλθει», δήλωσε μια γερμανική κυβερνητική πηγή, σύμφωνα με τη Handelsblatt. Χωρίς να επικαλείται πηγή, η εφημερίδα αναφέρει επίσης πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) είναι πιθανό να εγκαταλείψει σύντομα την τρόικα, αφήνοντας σ’ αυτήν μόνο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Handelsblatt προσθέτει πως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ πιστεύει ότι η τρόικα δεν έχει λαμπρό μέλλον και εξετάζει ιδέες για ένα όργανο με περισσότερους δημοκρατικούς ελέγχους.

Σημειώνεται πως ο γενικός εισαγγελέας του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων Πέδρο Κρούζ Βιλλαλίον (Pedro Cruz Villalón) σε σχετική εισήγησή του για το πρόγραμμα άμεσων νομισματικών συναλλαγών της ΕΚΤ (Outright Monetary Transactions -OMT) στις 14 Ιανουαρίου υποστήριξε πως η ΕΚΤ δεν πρέπει να  συμμετέχει στη τρόικα όσο εφαρμόζει το ΟΜΤ.

«Σε περίπτωση που προχωρήσει η εφαρμογή του προγράμματος OMT, απαιτείται, προκειμένου το πρόγραμμα αυτό να διατηρήσει τον χαρακτήρα του ως μέτρο νομισματικής πολιτικής, η ΕΚΤ να απέχει από κάθε άμεση συμμετοχή στο πρόγραμμα χρηματοδοτικής βοήθειας που εφαρμόζεται στο οικείο κράτος», σημειώνει η σχετική εισήγηση.

Ο συντάκτης του δημοσιεύματος αναφέρει πως η νέα αριστερή ελληνική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έχει δηλώσει πως θέλει τον τερματισμό του προγράμματος στήριξης και πως δεν θα συνεργασθεί με τους επιθεωρητές της τρόικας στην Αθήνα.

Χωρίς να επικαλείται πηγή, η εφημερίδα αναφέρει επίσης πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι πιθανό να εγκαταλείψει σύντομα την τρόικα, αφήνοντας σ’ αυτήν μόνο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *