Heliogen: «Άλμα» στην ηλιακή ενέργεια από startup που υποστηρίζει ο Μπιλ Γκέιτς

Heliogen: «Άλμα» στην ηλιακή ενέργεια από startup που υποστηρίζει ο Μπιλ Γκέιτς

heliogen.com

Η Heliogen, startup που υποστηρίζει ο συνιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, ανακοίνωσε πως κατάφερε για πρώτη τη «συμπύκνωση» ηλιακής ενέργειας σε βαθμό που επιτρέπει να επιτευχθούν θερμοκρασίες άνω των 1.000 βαθμών Κελσίου. Σε αυτό το επίπεδο θερμοκρασίας η Heliogen, όπως υποστηρίζει, είναι σε θέση να αντικαταστήσει τα ορυκτά καύσιμα σε κρίσιμης σημασίας βιομηχανικές διαδικασίες, όπως η παραγωγή τσιμέντου, χάλυβα και πετροχημικών- με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των ρύπων από αυτές τις δραστηριότητας.

Το εν λόγω επίτευγμα επετεύχθη στις εγκαταστάσεις της Heliogen στο Λάνκαστερ της Καλιφόρνια. Όπως υπογραμμίζει η εταιρεία, στόχος της είναι η δημιουργία της πρώτης τεχνολογίας που θα μπορεί να αντικαταστήσει χωρίς ρύπους διοξειδίου του άνθρακα, σε επίπεδο εμπορικής εκμετάλλευσης/ δραστηριότητας, τα ορυκτά καύσιμα με εξαιρετικά μεγάλη θερμότητα από τον ήλιο και η «μετατροπή ηλιακού φωτός σε καύσιμα σε κλίμακα», πραγματοποιώντας ένα σημαντικό βήμα που θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η τεχνολογία αυτή αποτελεί σημαντική εξέλιξη στον κλάδο της συμπυκνωμένης ηλιακής ενέργειας, ο οποίος υπάρχει εδώ και καιρό, επιτρέποντας παραγωγή ενέργειας, αλλά δεν πετύχαινε τόσο υψηλές θερμοκρασίες- οπότε δεν ενδεικνυόταν για πολλές βιομηχανικές εφαρμογές, όπου παραδοσιακά χρησιμοποιούνται ορυκτά καύσιμα.

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι δυνατότητες της τεχνολογίας αυτής είναι τεράστιες: «Με θερμοκρασίες από τη θερμική τεχνολογία ηλιακής συμπύκνωσης να υπερβαίνουν τους 1.000 βαθμούς Κελσίου, η Heliogen θα είναι σε θέση να αντικαταστήσει τα καύσιμα που παράγουν εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από βιομηχανικές διαδικασίες με ηλιακή ενέργεια για πρώτη φορά. Για παράδειγμα, η παραγωγή τσιμέντου- μία από τις βιομηχανικές δραστηριότητες για τις οποίες ενδείκνυται περισσότερο η τεχνολογία της Heliogen- από μόνη της αντιστοιχεί σε άνω του 7% των παγκοσμίων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα» υποστηρίζει η εταιρεία.

Τα σχέδια της Heliogen περιλαμβάνουν επίτευξη θερμοκρασιών μέχρι και 1.500 βαθμών Κελσίου, όπου μπορεί να επιτευχθεί διάσπαση διοξειδίου του άνθρακα και νερού για την παραγωγή «καυσίμων 100% ελεύθερων από ορυκτά».

Για τους σκοπούς της η εταιρεία χρησιμοποιεί προηγμένο λογισμικό computer vision, που επιτρέπει σε μεγάλο αριθμό καθρεφτών να εστιάζουν το φως του ήλιου σε ένα σημείο. Ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας είναι ο Μπιλ Γκρος, ενώ η ομάδα της Heliogen περιλαμβάνει επιστήμονες και μηχανικούς από το Caltech, το ΜΙΤ και άλλα πανεπιστήμια.

«Σήμερα, οι βιομηχανικές διαδικασίες όπως αυτές για την παραγωγή τσιμέντου, χάλυβα και άλλων υλικών είναι υπεύθυνες για πάνω από το 1/5 όλων των ρύπων» δήλωσε ο Μπιλ Γκέιτς. «Αυτά τα υλικά είναι παντού στις ζωές μας, αλλά δεν έχουμε επιβεβαιωμένα επιτεύγματα που θα μας παρέχουν εκδόσεις μηδενικών ρύπων. Αν είναι να επιτύχουμε μηδενικές εκπομπές άνθρακα, πρέπει να κάνουμε πολλές εφευρέσεις. Χαίρομαι που ήμουν πρώιμος υποστηρικτής της πρωτοποριακής ηλιακής τεχνολογίας συμπύκνωσης του Μπιλ Γκρος. Η δυνατότητά της να επιτυγχάνει τις υψηλές θερμοκρασίες που απαιτούνται για αυτές τις διαδικασίες είναι μια πολλά υποσχόμενη εξέλιξη στον δρόμο για να αντικαταστήσουμε μία ημέρα τα ορυκτά καύσιμα».

Μεταξύ των επενδυτών της Heliogen είναι η venture capital firm Neotribe και ο Πάτρικ Σουν-Σιόνγκ, επενδυτής και επιχειρηματίας, ο οποίος τόνισε πως «για χάρη των μελλοντικών γενεών μας πρέπει να ασχοληθούμε με τον υπαρξιακό κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής επειγόντως…μειώνοντας σημαντικά τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και παράγοντας μια καθαρή πηγή ενέργειας, η θαυμαστή τεχνολογία της Heliogen θα μας βοηθήσει να πετύχουμε στην αποστολή αυτή και επίσης να βελτιώσουμε ουσιωδώς τον κόσμο που αφήνουμε στα παιδιά μας».

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑnaftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *