Ανακαλύφθηκε γονίδιο που εμποδίζει την εξάπλωση του HIV

Θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη νέου τύπου φαρμάκων

Γονίδιο που πιθανότατα εμποδίζει την εξάπλωση του ιού HIV του AIDS, εντοπίστηκε από…
βρετανούς επιστήμονες.

Το γονίδιο ονομάζεται MX2 και φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο ο HIV ελέγχει τα ανθρώπινα κύτταρα. Παρόλο που η έρευνα βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, η αξιοποίηση του ευρήματος θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέου τύπου, μη τοξικών φαρμακευτικών θεραπειών, οι οποίες θα αξιοποιούν τις φυσικές άμυνες του ασθενούς και θα τις κινητοποιούν κατά του ιού.

Την έρευνα πραγματοποίησαν επιστήμονες του King’s College του Λονδίνου, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάικ Μάλιμ. Ο ίδιος χαρακτήρισε την ανακάλυψη «υπερβολικά ενδιαφέρουσα» και είπε ότι προωθεί την κατανόηση των επιστημόνων για το πώς ο ιός αλληλεπιδρά με το ανοσοποιητικό σύστημα.

«Έως τώρα ξέραμε πολύ λίγα για το γονίδιο ΜΧ2, όμως τώρα πια διαβλέπουμε τόσο τη δυνητική δράση του κατά του ιού, όσο και ένα ευάλωτο σημείο-κλειδί στον κύκλο ζωής του HIV», σημείωσε.

Οι βρετανοί ερευνητές έκαναν πειράματα στο εργαστήριο με δύο ομάδες ανθρώπινων κυττάρων, στις οποίες εισήγαγαν τον ιό HIV. Στη μία ομάδα είχε ενεργοποιηθεί το γονίδιο ΜΧ2 και στην άλλη όχι. Διαπίστωσαν ότι ενώ στα κύτταρα όπου είχε γίνει απενεργοποίηση του συγκεκριμένου γονιδίου, ο ιός πολλαπλασιάστηκε και εξαπλώθηκε, στην πρώτη ομάδα το γονίδιο ΜΧ2 φάνηκε να «φρενάρει» τον ιό, ο οποίος δεν μπορούσε πλέον να αντιγράψει τον εαυτό του και έτσι να επεκταθεί.

Όπως είπαν οι ερευνητές, θα μπορούσαν στο μέλλον να αναπτυχθούν νέα φάρμακα που είτε μιμούνται το ρόλο του γονιδίου, είτε το ενεργοποιούν στον οργανισμό του ασθενούς.

newsbeast.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *