ICESat-2: Μελέτη των παγετώνων της Γης με λέιζερ

ICESat-2: Μελέτη των παγετώνων της Γης με λέιζερ

www.nasa.gov

Επιτυχώς εκτοξεύτηκε το Σάββατο από την Καλιφόρνια ο δορυφόρος Ice, Cloud and land Elevation Satellite-2 (ICESat-2) της NASA, με σκοπό τη μέτρηση/ παρακολούθηση των παγετώνων της Γης με άνευ προηγουμένου ακρίβεια.

Ο δορυφόρος εκτοξεύτηκε από το Spalce Launch Complex-2 στην αεροπορική βάση Βάντεμπεργκ με πύραυλο Delta II της United Launch Alliance, και επίγειοι σταθμοί στο Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας έλαβαν σήμα από το σκάφος περίπου 75 λεπτά αργότερα. Σύμφωνα με τη NASA, λειτουργεί όπως προβλεπόταν και κινείται σε τροχιά γύρω από τη Γη από πόλο σε πόλο, σε ύψος 466 χλμ.

«Με αυτή την αποστολή συνεχίζουμε την εξερεύνηση των απομακρυσμένων πολικών περιοχών του πλανήτη μας και αυξάνουμε το επίπεδο κατανόησής μας ως προς το οι εν εξελίξει αλλαγές στους πάγους που καλύπτουν τους πόλους και αλλού επηρεάζουν τη ζωή των ανθρώπων ανά τον κόσμο, τώρα και στο μέλλον» είπε ο Τόμας Ζούρμπουχεν, associate administrator του Science Mission Directorate της NASA.

Το ICESat-2 φέρει ένα μεμονωμένο όργανο, το Advanced Topographic Laser Altimeter System (ATLAS), το οποίο θα ενεργοποιηθεί περίπου δύο εβδομάδες μετά τη λήξη των αρχικών δοκιμών του σκάφους. Μετά ο ICESat-2 θα αρχίσει να δουλεύει πάνω στην επιστημονική του αποστολή, δηλαδή τη συλλογή δεδομένων επαρκών για να μετρηθεί η ετήσια μεταβολή ύψους των παγετώνων της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής, με ακρίβεια επιπέδου απόκλισης μέχρι τεσσάρων χιλιοστών (το πάχος ενός μολυβιού).

Τα υψηλής ανάλυσης δεδομένα θα βοηθήσουν στην καταγραφή των αλλαγών στους πόλους της Γης, θα βελτιώσουν τις προβλέψεις ως προς τις μεταβολές στη στάθμη της θάλασσας, σε σχέση με το λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία και την Ανταρκτική, και γενικά θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν τους μηχανισμούς που οδηγούν στη μείωση των επιπλεόντων όγκων πάγου, καθώς και το πώς η απώλεια αυτών των θαλασσινών πάγων επηρεάζει τον ωκεανό και την ατμόσφαιρα.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πηγή άρθρου – naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *