iOS 8, η αρχή για μια νέα Apple με iPhone 6 και όχι μόνο

14Το iOS 8 ανακοινώθηκε επίσημα κατά την διάρκεια του WWDC 2014, με την Apple να θέτει νέες βάσεις για software και hardware για τα επόμενα 5-10 χρόνια.

Αισθητικά το νέο iOS 8 είναι κατά 99% αυτό που ήδη ξέρουμε από το iOS 7. Δεν υπάρχουν δραματικές αλλαγές και τροποποιήσεις στο iOS 8 παρά μόνο βελτιώσεις και μικρές αλλαγές στα σημεία. Η Apple ξεκαθάρισε ότι το κομμάτι του φαίνεσθαι ανήκει στο iOS 7 με το 2014 να είναι αφιερωμένο στο iOS 8 και το είναι του νέου λειτουργικού.

IOS 8 HUGE FOR DEVELOPERS. MASSIVE FOR EVERYONE ELSE.
Το iOS 8 είναι φτιαγμένο για τους developers παρά για τους τωρινούς και μελλοντικούς κατόχους iPhone 6, iPad Air και Apple smartwatch. Τα νέα χαρακτηριστικά και τα νέα εργαλεία που ανακοίνωσε η Apple για να υποστηρίξει το iOS 8 δείχνουν με τον καλύτερο τρόπο ότι το μέλλον ανήκει στην Apple και τον συνδυασμό iOS, OS X, Mac, iPhone, iPad και ό,τι άλλο προκύψει στην συνέχεια όπως για παράδειγμα iWatch και iTV.

Οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν στο WWDC 2014 και οι βελτιώσεις του iOS 8 αποτελούν αντικείμενο εργασίας τουλάχιστον για 2 χρόνια στην Apple. Στην συνέντευξη του All Things Digital D11 ο Tim Cook είχε δηλώσει: “I think you will see us open up more in the future. But not to the degree that we put the customer at risk of having a bad experience. We think the customer pays us to make certain choices on our behalf. Some want full control, but not the masses. But will we open up more. Yes.”

11

Το iOS 8 υποστηρίζει την εγκατάσταση εναλλακτικών πληκτρολογίων για να μπορεί να επιλέξει ο κάθε χρήστης αυτό που θεωρεί καλύτερο όχι μόνο για συγκεκριμένα apps αλλά σε όλο το iOS 8. Γίνεται πλέον εφικτή η επικοινωνία μεταξύ εφαρμογών για ανταλλαγή δεδομένων αλλά και μεταξύ εφαρμογών και του ίδιου του iOS 8. Το Touch ID μπορεί να χρησιμοποιηθεί πέρα από το ξεκλείδωμα του iPhone 5S και την αγορά μέσω iTunes. Το notification center αποκτά μικρά widgets που μπορούν να προέρχονται και από τρίτους κατασκευαστές apps, όχι μόνο την Apple.

CONTINUITY ΓΙΑΤΙ MAC, IPHONE ΚΑΙ IPAD ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΟΥΝ
Νέα είναι η δυνατότητα του iOS 8 να συνεργάζεται καλύτερα με το νέο OS X Yosemite με την ελάχιστη δυνατή παρέμβαση του χρήστη με το νέο χαρακτηριστικό, Continuity. Τα δύο νέα λειτουργικά της Apple θα γνωρίζουν πότε το iPhone 5S βρίσκεται κοντά σε κάποιο Mac και θα προσφέρουν την δυνατότητα για χρήση του δικτύου 4G LTE ως επιπλέον επιλογή στην λίστα των διαθέσιμων WiFi. Μέχρι σήμερα η σύνδεση iPhone και Mac απαιτούσε την ενεργοποίηση του WiFi Hotspot στο iPhone, την εύρεση του δικτύου και εισαγωγή κωδικού στο Mac.

Με το iOS 8 το iPhone 5S, το νέο iPhone 6 αλλά και τα παλιότερα iPhone 4S και iPhone 5 θα μπορούν να λειτουργούν σαν να ήταν ένα. Η σύνταξη ενός email μπορεί να ξεκινήσει στο iPhone αλλά μόλις το Mac αντιληφθεί ότι υπάρχει iPhone κοντά μπορεί αυτόματα να εμφανίσει το παράθυρο του email με όλο το περιεχόμενο του ακριβώς στο σημείο που βρίσκεται στο iPhone. Αντίστοιχα αν το iPhone δεχθεί κλήση, ο κάτοχος του Mac μπορεί να απαντήσει στο τηλέφωνο χρησιμοποιώντας το Mac.

Τα games έχουν την τιμητική τους και σε αυτή την έκδοση του iOS. Με την παρουσίαση του Metal, το iOS 8 καταφέρνει να αποδίδει μέχρι και 10 φορές ταχύτερα και πιο πολύπλοκα γραφικά στο ίδιο ακριβώς hardware. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα games στο iPhone 5S, iPad Air, iPad mini Retina Display θα τρέχουν ταχύτερα ή απλά θα γίνουν καλύτερα στο ίδιο ακριβώς hardware. Με το νέο Metal framework η Apple δίνει low level πρόσβαση στους game developers παρακάμπτοντας έτσι το OpenGL ES και το overhead που πλέον προσθέτει η επικοινωνία με την CPU. Πλέον τα games που είναι φτιαγμένα για iOS 8 θα μπορούν να μιλάνε απευθείας με την GPU και να εκμεταλλεύονται όλες τις δυνατότητες του hardware.

IOS 8 VS SNAPCHAT, WHATSAPP ΜΕ ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΜΕΝΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ
Στο κομμάτι της διασκέδασης και επικοινωνίας το νέο iOS 8 προσφέρει σημαντικές βελτιώσεις και στο iMessage. Πλέον είναι εφικτή η δυνατότητα για δημιουργία group για chat που όμως ο χρήστης μπορεί να διαχειριστεί έξυπνα και να επιλέξει αν θέλει να είναι μέλος ή όχι μετά από λίγο, να ειδοποιείται για νέα μηνύματα ή όχι αλλά και να βλέπει όλα τα attachments σε ένα μέρος. Νέα είναι και η δυνατότητα αποστολής φωνητικών μηνυμάτων που αυτοκαταστρέφονται μετά από λίγο, όπως οι φωτογραφίες και τα βίντεο για να εξοικονομήσουν χώρο στο iPhone ή για λόγους ασφαλείας. Οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν την αποθήκευση όλων των iMessages, φωτογραφιών, μηνυμάτων και αρχείων αν το επιθυμούν.

Μαζί με το νέο iMessage έρχεται και το νέο έξυπνο πληκτρολόγιο της Apple με δυνατότητα για προτάσεις λέξεων που έχουν σχέση με το κείμενο και το στυλ του χρήστη. Αν οι χρήστες αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν το νέο πληκτρολόγιο του iOS 8 αντί για το Fleksy ή SwiftKey μπορούν να μείνουν ήσυχοι ότι οι διορθώσεις και προτάσεις λέξεων της Apple θα είναι εξίσου καλές και χρήσιμες ανάλογα με την γλώσσα και το στυλ γραφής.12

Πέρα από τις πολλές αλλαγές και βελτιώσεις που αφορούν το ίδιο το iPhone και iPad με το iOS 8 η Apple προσπαθεί να προσφέρει λύση σε ένα μεγάλο πρόβλημα. Αυτό της συγκέντρωσης προσωπικών δεδομένων που αφορούν την υγεία και την επικοινωνία ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών στο σπίτι. Τα δύο νέα HealthKit και HomeKit ευελπιστούν να διευκολύνουν και να γίνουν τα standards για την συγκέντρωση δεδομένων και πληροφοριών υγείας αλλά και επικοινωνίας με τον θαυμαστό κόσμο των gadgets. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι το iWatch και οτιδήποτε παρουσιάσει η Apple στο μέλλον στον τομέα της υγείας θα χρησιμοποιεί το Health app και όχι μόνο. Προς το παρόν μόνο οι developers και οι εταιρείες κατασκευής αντίστοιχων ιατρικών gadgets και οργάνων μπορούν να εκμεταλλευτούν τις νέες δυνατότητες.

ΤΟ SPOTLIGHT ΚΑΙ Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ IOS 8 ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΝΟΗΜΑ
Spotlight και Safari έχουν αναβαθμιστεί σημαντικά με νέες δυνατότητες και ταχύτητα. Το Spotlight δεν ψάχνει και βρίσκει μόνο πληροφορίες από το iPhone και iPad αλλά μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες και στο web για ταινίες, εστιατόρια, cinema ή ακόμα και apps στο App Store. Το μόνο που χρειάζεται είναι η πληκτρολόγηση μερικών μόνο γραμμάτων και οι επιλογές εμφανίζονται στην οθόνη του iPhone. Ο νέος Safari browser έχει γίνει σημαντικά πιο γρήγορος και πλέον εκμεταλλεύεται διαφορετικά την οθόνη του iPhone και του iPad αλλά και την δυνατότητα για επέκταση των δυνατοτήτων μέσω apps τρίτων και widgets.

Συνοπτικά μερικά από από τα νέα χαρακτηριστικά του iOS 8 περιλαμβάνουν το νέο iCloud Drive, την δυνατότητα αποθήκευσης όλων των φωτογραφιών και συγχρονισμό σε όλες τις συσκευές ακόμα και Windows, την επιπλέον λειτουργικότητα και έλεγχο στην κάμερα, νέο App Store με βελτιωμένα χαρακτηριστικά για την προώθηση των apps αλλά και την πλοήγηση σε αυτό, δυνατότητα για απάντηση μέσω Notifications μέσα από την ίδια την ειδοποίηση, SpriteKit και SceneKit για ταχύτερη και ποιοτικότερη δημιουργία casual games, Family Sharing, νέο Xcode για ταχύτερη και ευκολότερη δημιουργία apps και την νέα γλώσσα προγραμματισμού Swift αποκλειστικά φτιαγμένη για τις ανάγκες της Apple και το μέλλον του iOS 8.

EXTENSIBILITY ΓΙΑ WIDGETS ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ APPS ΣΤΟ IOS 8
Οι αλλαγές δεν τελειώνουν εδώ. Το iOS 8 θα προσφέρει συνολικά 4000 νέα APIs για τους developers, ώστε να δημιουργήσουν τα apps που δεν έχουν ακόμα φανταστεί ούτε γνωρίζουν ότι μπορούν να φτιάξουν. Αυτός φαίνεται να είναι και ο στόχος της Apple, που βασίζει μεγαλύτερο μέρος από το μέλλον της εταιρείας στα χέρια τρίτων.

Με την πρώτη έκδοση iOS 8 beta 1 ήδη διαθέσιμη στα χέρια των developers θα ανακαλύψουμε πολλά από τα νέα χαρακτηριστικά τους επόμενους μήνες όσο η beta ωριμάζει και μέχρι το iOS 8 να φτάσει σε gold έκδοση. Μόνο κατά την παρουσίαση του νέου iPhone 6 θα ξέρουμε ακριβώς όλα τα νέα χαρακτηριστικά του iOS 8 και τι θα έχουν καταφέρει οι developers ως τότε.

13

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *