John Lennon: Απιστίες, έρωτες, ναρκωτικά και η άγνωστη ζωή ενός μύθου

1Μία πληγή που δεν σταμάτησε ποτέ να ματώνει, τρεις γυναίκες, τέσσερις σφαίρες και μία οικογένεια που δεν βίωσε ποτέ

Στις 9 Οκτωβρίου θα γινόταν 74 ετών. Πώς θα ήταν σήμερα; Θα τραγουδούσε επιλεκτικά όπως ο Bob Dylan; Θα απολάμβανε την περιουσία του σαν τον David Bowie; Θα… ήταν επαγγελματίας – επαναστάτης όπως ο Bob Geldof; Κανείς δεν πρόκειται να το μάθει, αφού ο Mark Chapman «φρόντισε», στις 8 Δεκεμβρίου του 1980, να «γράψει» βίαια το τέλος του John Lennon. Η ζωή του «σκαθαριού» στιγματίστηκε από την απόρριψη των γονιών του, ενώ η καρδιά του έψαχνε με μανία την αγάπη.

Μια πολυτάραχη οικογενειακή υπόθεση
«Eίμαι πιο διάσημος από τον Χριστό» συνήθιζε να λέει. Όταν, όμως, μιλούσε για τους γονείς του, μεταμορφωνόταν σε ένα «τραυματισμένο» αγόρι. Η πιο ευτυχισμένη στιγμή της οικογένειας του Alfred Lennon και της γυναίκας του, Julia, ήταν η γέννηση του John, τον Οκτώβριο του 1940, στην έξαρση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο ναυτικός Alfred στέλνει τακτικά επιστολές και επιταγές. Το 1943 και εντελώς ξαφνικά εξαφανίζεται. Το 1945 επιστρέφει, από το πουθενά, διεκδικώντας ρόλο και χώρο στη ζωή τους, αλλά η Julia είναι ήδη έγκυος από ένα στρατιώτη. Ο John αποτελεί το μήλο της Έριδος ανάμεσα στους γονείς του. Ύστερα από άγριους καβγάδες, τον κερδίζει ο στεριανός, πλέον, πατέρας του. Η μητέρα του εγκαταλείπει το στρατιώτη και βρίσκει άλλο σύντροφο. Η ανύπαντρη Julia και ο φίλος της αρπάζουν με τη βία τον John και ζουν όλοι μαζί. Τα ήθη της εποχής τούς «βαφτίζουν» αμαρτωλούς. Η μεγάλη αδελφή της Julia, η Mimi, διεκδικεί και αποκτά την κηδεμονία του John. Στα χρόνια που ακολουθούν, η θεία Mimi γίνεται για τον John η μαμά Mimi. Από την άλλη, παρότι έχει βιολογικούς γονείς, νιώθει ορφανός.

Η βιολογική του μητέρα μένει λίγα χιλιόμετρα μακριά από το γιο της, αλλά απέχει έτη φωτός από τη ζωή και την καρδιά του. Εν τω μεταξύ, τα ίχνη του πατέρα του έχουν χαθεί για ακόμα μια φορά. Το 1951, γιος και μάνα «γνωρίζονται» από την αρχή. Η χαρά του, όμως, κρατάει λίγο, αφού το 1957 η Julia σκοτώνεται σε τροχαίο. Ο Lennon αργότερα θα πει: «Πριν προλάβω να την καταλάβω, έφυγε πάλι από τη ζωή μου. Παντοτινά». Το 1970 ο Alfred χτυπά την πόρτα του διάσημου γιου του και τώρα πια είναι η σειρά του super star να του γυρίσει την πλάτη. Η πληγή της γονικής απόρριψης δεν επουλώνεται ποτέ. Θα υπάρχει για πάντα στους στίχους «Μαμά, μη φεύγεις, μπαμπά, γύρνα σπίτι», αλλά και στις συνεντεύξεις του όταν δήλωνε «Ήμουν ένα φοβισμένο παιδί, δεν ταίριαζα πουθενά».

Βίαιος, παθιασμένος και παρορμητικός
Το 1957, ο 17χρονος John σπουδάζει στο Κολέγιο Τεχνών του Λίβερπουλ. Μια από τις συμφοιτήτριές του στο μάθημα της καλλιγραφίας είναι η Cynthia Powell. Η κοπέλα είναι ερωτευμένη μαζί του και όταν ακούει ότι εκείνος λατρεύει την Brigitte Bardot, υιοθετεί το στιλ της Γαλλίδας ηθοποιού. Ο Lennon «τσιμπάει» και της ζητά να βγουν. Παρότι η Cynthia θέλει, του αρνείται και τότε εκείνος, έξαλλος, της φωνάζει: «Τι σου ζήτησα; Να με παντρευτείς;». Όταν συναντηθούν ξανά, την αρπάζει και της δίνει ένα παθιασμένο φιλί. Τον Ιούλιο του 1962 η Cynthia αποτυγχάνει στις εξετάσεις, αλλά δεν τη νοιάζει, διότι μόλις έχει μάθει πως είναι έγκυος. Ο Lennon αντιδρά ευχάριστα στα νέα, προτείνοντάς της να παντρευτούν. Τον Απρίλιο του 1963 γεννιέται ο Julian. Οι Beatles βρίσκονται σε τρελή τροχιά και ο γάμος, ύστερα από συμβουλή του μάνατζερ του γκρουπ, πρέπει να μείνει κρυφός. Η Cynthia ακολουθεί παντού τους Beatles, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν τη σχέση της με τον John. Μια σχέση που τη χαρακτηρίζουν το πάθος, η ζήλια (ο Lennon ήταν αφόρητα ζηλιάρης) και η ένταση, κάτι που και ο ίδιος αργότερα παραδέχεται δημόσια. «Δεν ήξερα πώς να φερθώ στις γυναίκες και συχνά γινόμουν βίαιος».

Το 1966 ένας φίλος καλεί τον Lennon στα εγκαίνια της έκθεσης μιας εναλλακτικής Γιαπωνέζας εικαστικού, της Yoko Ono. Ο John μπερδεύεται και φτάνει μια μέρα νωρίτερα. Ο ιδιοκτήτης της γκαλερί συστήνει τον John στη Yoko. Οι δυο τους, αυτόματα, βρίσκουν κοινούς κώδικες επικοινωνίας. Έχουν να μοιραστούν τόσα πολλά, που μιλούν καθημερινά κρυφά στο τηλέφωνο. Η αντίστροφη μέτρηση για το γάμο του έχει ήδη ξεκινήσει. Η Cynthia παρατηρεί αλλαγές στη συμπεριφορά του, κάτι που χρεώνει στη «γνωριμία» του John με τον παραισθησιογόνο κόσμο του LSD. Αγνοεί, όμως, τον «οδοστρωτήρα» Yoko Ono. Όταν η Cynthia αντιλαμβάνεται τα μεταξύ τους τηλεφωνήματα, δεν κρύβει την ενόχλησή της, αλλά εισπράττει πάντα την ίδια καθησυχαστική απάντηση: «Ζητά χορηγό για τις αηδίες που σχεδιάζει».

Το διαζύγιο, ο δεύτερος γάμος & η βοηθός
Ακόμα κι όταν εκείνος ταξιδεύει στην Ινδία για διαλογισμό, η επαφή του με τη Yoko παραμένει τακτικότατη. Επιστρέφοντας, ο Lennon πείθει τη Cynthia να κάνει διακοπές στην Ελλάδα, στο σπίτι του «magic Alex» Αλέξη Μάρδα. Παράλληλα, προσκαλεί τη Yoko για να τη φιλοξενήσει στο σπίτι του. Η Cynthia επιστρέφει νωρίτερα και τότε έρχεται αντιμέτωπη με το παράνομο ζευγάρι: Η Yoko φορά τη ρόμπα της οικοδέσποινας και ο John πίνει το τσάι του. Στις 8 Νοεμβρίου του 1968 ο Lennon χωρίζει από τη Cynthia και στις 21 Νοεμβρίου του ίδιου έτους παντρεύεται τη Yoko. «Περίμενα μια αιωνιότητα για να συναντήσω τη Yoko» εξομολογείται στα ΜΜΕ της εποχής. Στην αυτοβιογραφία της, η Cynthia παραδέχεται την καρμική σχέση του John με τη Yoko: «Ήξερα ότι δεν μπορούσα να πολεμήσω αυτό που είχαν. Δεν μου έκλεψε τον John, γιατί απλά δεν τον είχα ποτέ».

Κι ενώ ο Lennon δεν σταματά να αποθεώνει τη Yoko, τα υπόλοιπα μέλη των Beatles και οι φαν δεν ανέχονται την «Ασιάτισσα δράκαινα», όπως την αποκαλούν. Στις επιθέσεις απαντούσε πως «Όποιος μιλάει άσχημα για εκείνη μιλάει άσχημα για μένα. Είμαστε ένα!». Και ήταν ανένδοτος. Το 1973 έρχεται η ανατροπή και το ζευγάρι – μύθος χωρίζει. Το τρίτο πρόσωπο είναι η βοηθός τους, η Ασιάτισσα May Pang. Για δεκαοκτώ μήνες ο John ζει με τη May χωρίς όρια: Κυκλοφορεί μεθυσμένος, με χαρτιά υγείας στο κεφάλι, ενώ παράλληλα «σβήνει» από τα ναρκωτικά. Στο βιβλίο της η May διαψεύδει το συγκεκριμένο κατήφορο: «Κάποιοι επιθυμούν να διαγράψουν πόσο σημαντική υπήρξα για τον John» αρκείται να πει.

Η επανασύνδεση και το τέλος
Το 1975, το «σκαθάρι» γυρνά στην Ono και αποκηρύσσει τη σχέση του με την Pang χαρακτηρίζοντάς τη «χαμένο Σαββατοκύριακο». Από το 1975 ως το 1980, ο John και η Yoko ζουν μακριά από τα φώτα. Σε αυτό το διάστημα, γεννιέται ο Sean. Το Νοέμβριο του 1980, στην τελευταία τους κοινή συνέντευξη, η Ono θα κάνει μια μεγάλη αποκάλυψη: «Εγώ έριξα τη May στην αγκαλιά του. Πίστευα ότι ο γάμος μας χρειαζόταν ανανέωση. Ήθελε να επιστρέψει, αλλά δεν τον δεχόμουν. Τελικά ένα τηλεφώνημά του ήταν αρκετό». Σε ένα παραλήρημα έρωτα, εκείνος λέει πως «Είναι η δασκάλα μου και γκουρού, χωρίς να προσηλυτίζει. Όταν ήμουν στο “πουθενά”, ήταν δίπλα μου».

Στις 9 Δεκεμβρίου του 1980, ο John Lennon πέφτει νεκρός έξω από το σπίτι του στη Νέα Υόρκη. Ο Mark Chapman, με τέσσερις σφαίρες πισώπλατα, «αποφασίζει» να δώσει βίαιο τέλος στη ζωή του 40χρονου σταρ, αλλά όχι και στο μύθο του. Φαντάσου πως στις 9 Οκτωβρίου θα είναι και πάλι εδώ. Imagine…

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *