Kέρδη 9 δισ. ευρώ για την ΕΚΤ από την αγορά ελληνικών ομολόγων την τελευταία τριετία – Εμπλοκή στη δόση των 2,5 δισ. ευρώ από τη Γερμανία

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένεται να έχει κέρδη 70 έως 80 δισ. ευρώ από τις αγορές κρατικών ομολόγων των χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης κατά την περίοδο μεταξύ 2009 και 2012, από τα οποία τα 9 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τα ελληνικά ομόλογα, τονίζει ο επικεφαλής της μεγάλης γερμανικής επενδυτικής εταιρείας Allianz Global Investors κ. Αντρέας Ούτερμαν σε άρθρο του στην εφημερίδα Financial Times…

Ο κ. Ούτερμαν σημειώνει ότι όλα τα κρατικά καθώς και εταιρικά ομόλογα που αγόρασε η ΕΚΤ στο πλαίσιο των παρεμβάσεων της (securities market program) διακρατούνται τυπικά έως τη λήξη τους και ότι η κύρια πηγή των κερδών της θα είναι οι τόκοι (coupons) που θα εισπράττει, με την υπόθεση ότι δεν θα υπάρξει κάποια χρεοκοπία. 

«Αν υπάρξει η ανάγκη περαιτέρω οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή του δημόσιου τομέα για πρώτη φορά, τότε τουλάχιστον μέρος του κόστους πρέπει να καταβληθεί από τα κέρδη που είχε η ΕΚΤ από προηγούμενα προγράμματα», τονίζει ο κ. Ούτερμαν και προσθέτει ότι «αν αυτό γινόταν καλύτερα κατανοητό, τότε ίσως θα περιοριζόταν η λαϊκή αντίθεση στα προγράμματα διάσωσης».

Ο κ. Ούτερμαν σημειώνει ότι και άλλες κεντρικές τράπεζες που έκαναν παρεμβάσεις στη διάρκεια της κρίσης αποκόμισαν κέρδη. Αναφέρει ότι η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αγόρασε την άνοιξη του 2008 στοιχεία του ενεργητικού της τράπεζας Bear Sterns, ύψους σχεδόν 30 δισ. δολαρίων, από την οποία αποκόμισε καθαρά κέρδη 6,6 δισ. δολαρίων. Κέρδη ύψους 17,7 δισ. δολαρίων απέφεραν στα ταμεία του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών και τα δάνεια και οι αγορές ενεργητικού της μεγάλης ασφαλιστικής και χρηματοπιστωτικής εταιρείας AIG (American International Group). 

To Ειδικό Πλαίσιο Ρευστότητας της Τράπεζας της Αγγλίας, μέσω του οποίου οι τράπεζες αντάλλασσαν στοιχεία του ενεργητικού τους με έντοκα γραμμάτια του βρετανικού δημοσίου, απέφερε κέρδη 2,3 δισ. στερλινών έως τον Ιανουάριο του 2012, όταν καταργήθηκε. Επίσης, το Ταμείο Αγοράς Στοιχείων Ενεργητικού της Τράπεζα της Αγγλίας ( Asset Purchase Facility), το οποίο συστάθηκε τον Ιανουάριο του 2009, έχει αποφέρει έως σήμερα κέρδη άνω των 31 δισ. στερλινών, τα οποία διανέμονται σε τακτά χρονικά διαστήματα στο βρετανικό υπουργείο Οικονομικών.

Όσον αφορά τις παρεμβάσεις των κυβερνήσεων στη διάρκεια της κρίσης για τη χορήγηση εγγυήσεων και την αγορά μετοχών σε επιχειρήσεις, τα στοιχεία είναι ανάμεικτα, σημειώνει ο κ. Ούτερμαν, αν και το κόστος σε γενικές γραμμές αποδεικνύεται χαμηλότερο απ’ ότι αναμενόταν αρχικά. Για παράδειγμα, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, κέρδισε 5 δισ. δολάρια από την αγορά μετοχών της AIG και επιπλέον 4,5 δισ. δολάρια από επενδύσεις που έκανε στη Citigroup και τη Bank of America. Ωστόσο, φαίνεται απίθανο να έχει κέρδος από τις επενδύσεις που έκανε σε αυτοκινητοβιομηχανίες.

TA NEA
================================

Εμπλοκή στη δόση των 2,5 δισ. ευρώ από τη Γερμανία

Σύμφωνα με πληροφορίες από τo Reuters, το γερμανικό κοινοβούλιο θα αποφασίσει στις 29 Ιουλίου για την εκταμίευσης της δόσης των 2,5 δισ. ευρώ. Από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας αναφέρεται ότι η χώρα μας δεν έχει εκπληρώσει 5 από τις 22 προαπαιτούμενες δράσεις.

Τη μετάθεση της απόφασης για αποδέσμευση της πρώτης υποδόσης διάσωσης προς την Ελλάδα, αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με επιστολή του υφυπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Στίφεν Κάμπετερ, προς την αρμόδια επιτροπή της κάτω Βουλής Μπούντενσταγκ.

Η απόφαση για τυχόν εκταμίευση της υποδόσης αναμενόταν να ληφθεί αύριο, Τετάρτη, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης της ομάδας εργασίας Euro-Working Group, η οποία προετοιμάζει τις συνεδριάσεις του Eurogroup. 

Σύμφωνα με τον κ. Κάμπετερ, αιτία για την απόφαση της Κομισιόν αποτελεί η μη υλοποίηση πέντε εκ των 22 προαπαιτούμενων δράσεων -σύμφωνα με την τρόικα- που είχε αναλάβει η Ελλάδα, δίχως να αποσαφηνίζεται τι προβλέπουν οι εν λόγω δράσεις. 
Μεταξύ άλλων, η τρόικα έχει ζητήσει την έγκαιρη υιοθέτηση νομοθεσίας για φόρο πολυτελείας σε αυτοκίνητα, πισίνες και αεροσκάφη, καθώς και ταχύτερες ενέργειες στην είσπραξη του φόρου ακίνητης περιουσίας. Υπό αυτό το πρίσμα, η απόφαση της γεμανικής Βουλής για εκταμίευση της βοήθειας προς την Ελλάδα μετατίθεται για την Δευτέρα 29 Ιουλίου, συμπληρώνει ο κ. Κάμπετερ.

Το Eurogroup έχει αποφασίσει την εκταμίευση δόσεων συνολικού ύψους 6,8 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα, τα οποία ωστόσο θα δοθούν αποσπασματικά και υπό την τήρηση ορισμένων προϋποθέσεων. Αυτήν την φορά η δόση αφορά σε 2,5 δισ. ευρώ.

Από το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνεται ότι με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (έλαβε ήδη αριθμό ΦΕΚ και αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Πέμπτη) υλοποιούνται και τα 22 προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης.

Σημειώνεται ότι αύριο αναμένεται να συνεδριάσει το Euro Working Group για να αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, ενώ το ΔΝΤ συνεδριάζει στις 29 Ιουλίου για να συζητήσει την εκταμίευση του τμήματος της συνολικής δόσης που αναλογεί στο Ταμείο.

www.kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *