KAΖΑΝΙ ΠΟΥ ΒΡΑΖΕΙ Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στην Αίγυπτο: από τη μια μεριά, ο επαναστατημένος λαός, που φωνάζει «δεν πάει άλλο» αψηφώντας πληρωμένους φονιάδες και τανκς. Και από την άλλη, το παραπαίον σύστημα εξουσίας του Χόσνι Μουμπάρακ, βασισμένο σε 30 χρόνια βίας και διαφθοράς. Το αόρατο τείχος του φόβου κατέρρευσε. Το ξημέρωμα όμως αργεί. Η επόμενη ημέρα μπορεί να φέρει από μια στρατιωτική χούντα ως ένα πρωτόγνωρο για τον αραβικό κόσμο πείραμα δημοκρατίας, με…..
τους ισλαμιστές της «Μουσουλμανικής Αδελφότητας» να καραδοκούν ως ρυθμιστές. Με οργανωμένη «αντεπίθεση» ο 82χρονος Μουμπάρακ αιματοκύλισε ξανά το Κάιρο. «Ή εγώ ή το ισλαμιστικό χάος» φωνάζει προς κάθε κατεύθυνση. Οι μέρες του όμως στην εξουσία είναι- σε αυτό συμφωνούν πλέον όλοι- μετρημένες. Πίσω από τις ματωμένες εικόνες των ξένων καναλιών, μικρές και μεγάλες δυνάμεις σφάζονται, ενίοτε κυριολεκτικά, για το ποιος θα καθορίσει τις αβέβαιες ισορροπίες της επόμενης ημέρας.
1 Η εκδίκηση του Μουμπάρακ -Φαραώ

Παρά την πίεση όχι μόνο του εξεγερμένου λαού, αλλά πλέον και των στενών συμμάχων του, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, για άμεση παραίτηση και «ομαλή μετάβαση» προς μια ελεγχόμενη δημοκρατία, ο Μουμπάρακ έχει γαντζωθεί στον θρόνο του και απαντά με την (παρα)κρατική βία. Αν ο στρατός πάρει οριστικά το μέρος του «προέδρου», η Ταχρίρ θα γίνει Τιανανμέν. Οι πιθανότητες όμως για κάτι τέτοιο, και άρα για διατήρηση του Μουμπάρακ στην προεδρία τουλάχιστον ως τις εκλογές του φθινοπώρου, φαντάζουν ελάχιστες. Το πιθανότερο είναι ότι ο Μουμπάρακ θα φύγει, αλλά δικοί του άνθρωποι-«κλειδιά», όπως ο αντιπρόεδρος και αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών Ομάρ Σουλεϊμάν, αλλά και βασικός συνομιλητής της Ουάσιγκτον, του Τελ Αβίβ και του Ριάντ, θα διατηρήσουν τον έλεγχο της χώρας- ανεξαρτήτως πόστου.

2 «Περνάει ο στρατός, της Αιγύπτου φρουρός…»
Στα επεισόδια οι ένοπλες δυνάμεις κράτησαν μια κλασική «ανατολίτικη» στάση: αφού πρώτα επέτρεψαν στους τραμπούκους του καθεστώτος να αιματοκυλίσουν τις αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις, να επιτεθούν στους ξένους δημοσιογράφους και να λεηλατήσουν περιουσίες, ιδίως στις «μεσαίες» γειτονιές, εδέησαν την Πέμπτη να δημιουργήσουν «ουδέτερες ζώνες» σε όλη τη χώρα. Για ένα coup d΄etat ο στρατός δεν θα χρειαστεί καν να μετακινήσει τις δυνάμεις του- τα πάντα είναι έτοιμα. Οσο για το ποιος μπορεί να είναι ο επόμενος… Εβρέν, πιθανότερος υποψήφιος είναι ο 62χρονος «μετριοπαθής» σημερινός επιτελάρχης Σαμί Ενάν. Ηδη μάλιστα έχει λάβει τις σχετικές «συστατικές επιστολές» από τους περισσότερους ενδιαφερομένους – τις ΗΠΑ, μέσω του ομολόγου του Μάικ Μάλεν, αλλά και τη «Μουσουλμανική Αδελφότητα», μέσω του εξόριστου κληρικού Καλέλ ελ Χελμπάουι, που τον χαρακτήρισε «αποδεκτό» και «αδιάφθορο». Εμπρός, μαρς;
3 Η «ατομική λύση» προς μια ομαλή μετάβαση
Η αιφνίδια επιστροφή του στην Αίγυπτο, αλλά και η τεράστια προβολή που του επεφύλαξαν από την πρώτη στιγμή τα διεθνή ΜΜΕ δεν πέρασαν
απαρατήρητες: ο νομπελίστας Ειρήνης πρώην διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας μπορεί να μη διαθέτει το απαραίτητο «γκελ»στον αιγυπτιακό λαό, αλλά μοιάζει το ιδανικό πρόσωπο για να ηγηθεί μιας μεταβατικής, «υπηρεσιακής», αν προτιμάτε, κυβέρνησης εθνικής ενότητας, που θα αλλάξει το Σύνταγμα και θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές- ελεύθερες ή… λιγότερο ελεύθερες, αυτό μένει να φανεί. Ατού του Ελ Μπαραντέι είναι η διεθνής αναγνωρισιμότητα και η εμπιστοσύνη της Δύσης. Οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», αντίθετα, τον δέχονται μεν ως διαπραγματευτή, αλλά μόνο με… ημερομηνία (σύντομης) λήξης. Ως υποψήφιος πρόεδρος της Αιγύπτου «αυτοπροτάθηκε» και ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα.4 Ζητείται Ερντογάν για τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους»
Στην Τουρκία, χώρα με πολιτιστικές ομοιότητες και βαθύτατες ιστορικές διασυνδέσεις με την Αίγυπτο, το πολιτικό Ισλάμ χρειάστηκε δεκαετίες για να βρει τον «πρωταθλητή» του στο πρόσωπο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ενα αντίστοιχο χαρισματικό πρόσωπο αναζητούν πυρετωδώς τα μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, τα οποία ύστερα από τόσες συστηματικές διώξεις νιώθουν για πρώτη φορά κοντά στην εξουσία. Είναι η μόνη οργανωμένη πολιτική δύναμη στη χώρα, ξέρουν ωστόσο ότι, παρά το «μετριοπαθές» προφίλ τους, που δανείζεται στοιχεία από το τουρκικό ΑΚΡ, ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος. Γι΄ αυτό και κορυφαία στελέχη της Αδελφότητας δήλωσαν ότι δεν θα διεκδικήσουν την προεδρία με δικό τους υποψήφιο, αλλά θα στηρίξουν κάποιον ανεξάρτητο, πλην «συμπαθούντα» και κυρίως «αδιάφθορο» – με πιθανότερη επιλογή τον επικεφαλής του Συνταγματικού Δικαστηρίου Φαρούκ Αχμάντ Σουλτάν.

http://katoci.blogspot.com/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

5 Comments

 1. AKATANOMASTOS

  Κλίμα κρίσης στο Αιγαίο δημιουργείται στην Τουρκία – Μιλούν για "αναχαιτίσεις τουρκικών μαχητικών"
  09-02-2011 13:39:59

  Aσυνήθστη δημοσιότητα παίρνει ΄στην Τουρκία μια ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου σύμφωνα με την οποία "Τρία τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, που εκτελούσαν εκπαιδευτικές πτήσεις στον εναέριο χώρο πάνω από το Αιγαίο αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά". Δεν είναι η πρώτη φορά που το τουρκικό Επιτελείο ανακοινώνει κάτι ανάλογο, αλλά αυτή την φορά είναι σαφές ότι κάποιοι στην γειτονική χώρα προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα κρίσης: Πριν δέκα ημέρες όπως είχε γράψει το defencenet.gr, είχε εκδοθεί ανάλογη ανακοίνωση από το τουρκικό Επιτελείο, αλλά είχε περάσει στα "ψιλά" λίγων τουρκικών εφημερίδων.

  Σύμφωνα με την ανακοίνωση τα τουρκικά F-16 "εκτελούσαν εκπαιδευτικές πτήσεις" και αναχαιτίσθηκαν από ελληνικά Μ-2000 και F-4 τρεις φορές δυτικά, βορειοδυτικά και νοτιοδυτικά της Λέσβου.

  Τα ελληνικά αεροσκάφη απογειώθηκαν από τα αεροδρόμια της Τανάγρας, της Ανδραβίδας και της Σκύρου, αναφέρει στην ιστοσελίδα του το τουρκικό Επιτελείο κατά πάγια συνήθεια τους να δημοσιοποιούν τις βάσεις εξόρμησης των ελληνικών μαχητικών, ενώ το ελληνικό ΓΕΕΘΑ ουδέποτε έχει ενημερώσει για τις βάσεις από τος οποίες προέρχονται τα τουρκικά μαχητικά, λες και έρχονται από άλλο πλανήτη και όχι από την Μπαντίρμα, το Μπαλίκεσιρ, το Ντάλαμαν ή το Εσκί Σεχίρ.

  Σε ότι αφορά την ουσία της ανακοίνωσης, τα τουρκικά μαχητικά είχαν παραβιάσει φυσικά τον εναέριο χώρο μεταξύ 6 και 10 μιλίων και για τον λόγο αυτό, τους έγινε αναγνώριση, ούτε καν αναχαίτιση με την στενή έννοια του όρου: Προσεγγίστηκαν, τους ζητήθηκε να αποχωρήσουνε και έτσι έγινε όπως γίνεται στις περισσότερες περιπτώσεις μετά το τραγικό συμβάν με τον Κ.Ηλιάκη το 2006.

  Το εντυπωσιακό είναι το ότι "σηκώθηκε" το γεγονός στην γειτονική χώρα, την ημέρα που έστειλαν σε προκλητική κίνηση της κορβέτα έξω από την Μύκονο…

  Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

  Reply
 2. AKATANOMASTOS

  se liges meres 8a analavi o stratos tous katopin parotrinsis-odigias ton amerikanon..einai polla ta lefta ari…to suez apagorevete na klisi..i ka8imerini zimia tou israil logo sampotaz ston agogo fisikou aeriou ftani to 1.50000 dolaria. .exselixsis anamenonte se 4-5 imeres..tautoxrona exselixsis anamenonte tis epomenes meres kai sto aigeo apo tous tourkous.

  Reply
 3. Ανώνυμος

  Ποιος λαός ρε, 850 χιλιάδες σε μία χώρα 80 εκατομυρίων δεν είναι ούτε 0.3%.

  Οι δικοί μας συριζαίοι και μαϊμού-αναρχικοί περισσότεροι είναι σαν ποσοστό του πληθυσμού.

  Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *