Αποζημιώνουν τον ιδιοκτήτη του «Kannabishop»

Ανοίγει όπως φαίνεται ο δρόμος για να δικαιωθεί, ύστερα από 16 χρόνια ο ιδιοκτήτης των καταστημάτων «Κannabishop».

Μετά από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, είναι ορατό το ενδεχόμενο να υποχρεωθεί το ελληνικό δημόσιο να καταβάλει αποζημίωση στον ιδιοκτήτη των καταστημάτων «Κannabishop» που
πωλούσε διάφορα είδη ενδύσεως και ατομικής χρήσεως τα οποία ήταν κατασκευασμένα από κάνναβη και είχαν τυπωμένη απεικόνιση πεντάφυλλου ή επτάφυλλου μίσχου κάνναβη .

Στην απόφαση του ΣτΕ «φωτογραφίζεται» ένα «πρόδηλο σφάλμα» δικαστικού στην υπόθεση η οποία αναπέμφθηκε για νέα κρίση στο Διοικητικό Εφετείο.

Όταν άνοιξε εν έτει 1998 το «Kannabishop» oι διωκτικές αρχές θεώρησαν πως ουσιαστικά αποτελεί διαφήμιση ναρκωτικών ουσιών και για αυτό συνέλαβαν τον ιδιοκτήτη, παραπέμφθηκε από τον εισαγγελέα στον τακτικό ανακριτή και τα εμπορεύματα κατασχέθηκαν.

Διώχτηκε ποινικά, αλλά το 1999 αθωώθηκε με το σκεπτικό ότι «ο διακριτικός τίτλος Κannabishop και η απεικόνιση πεντάφυλλου ή επτάφυλλου μίσχου κάνναβης δεν συνιστούσαν ευθεία ή συγκαλυμμένη και έντεχνη διαφήμιση της χρήσεως ναρκωτικών ουσιών ή πρόκληση σε παράνομη χρήση τους». Το Γενικό Χημείο του Κράτους, αποφάνθηκε ότι τα προϊόντα που κατασχέθηκαν, «είτε δεν περιείχαν την ναρκωτική ουσία της τετραϋδροκανναβινόλης είτε την περιείχαν σε ελάχιστο βαθμό χωρίς να είναι εφικτή η ανάκτησή της ή απομόνωσή της».

Ο καταστηματάρχης ζήτησε αποζημίωση από το Δημόσιο για την αξία των εμπορευμάτων, ηθική βλάβη κλπ , το Διοικητικό Πρωτοδικείο απέρριψε την αγωγή του, αλλά το Εφετείο του επιδίκασε ως χρηματική αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης το ποσό των 14.673,51 ευρω.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ (απόφαση 1501/2014) , πέραν τυχόν ευθύνης των αστυνομικών οργάνων, δεν αποκλείει την ύπαρξη ευθύνης του εισαγγελικού λειτουργού που έδωσε την σχετική παραγγελία στα αστυνομικά όργανα και αναφέρει: «Εφ’ όσον δε το Σύνταγμα, δεν ανέχεται να παραμένουν αναποζημίωτες ζημίες που κάποιος υφίσταται από ενέργειες οποιουδήποτε κρατικού οργάνου, μέχρις ότου ο νομοθέτης ρυθμίσει ειδικώς την ευθύνη του Δημοσίου από πράξεις οργάνων της δικαστικής λειτουργίας, το άρθρο 105 Εισαγωγικού Νόμου Αστικού Κώδικα έχει ανάλογη εφαρμογή σε περίπτωση προκλήσεως ζημίας από πράξεις των οργάνων αυτών η οποία μπορεί να αποδοθεί σε πρόδηλο σφάλμα τους».

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *