KINAΛ: συνέδριο επανεκκίνησης και συσπείρωσης

Οι εργασίες του συνεδρίου θα ξεκινήσουν το πρωί του επόμενου Σαββάτου με ομιλία της Φώφης Γεννηματά, ενώ θα μιλήσουν, μεταξύ άλλων, οι Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Με βασικό σύνθημα το δίλημμα «ξανά μπροστά ή νέες περιπέτειες», αλλά και με την, ενωτικού χαρακτήρα, όπως εκτιμάται, παρουσία κορυφαίων ιστορικών και εν ενεργεία πολιτικών προσωπικοτήτων, θα επιχειρήσει το Κίνημα Αλλαγής να σηματοδοτήσει την επανεκκίνησή του, στο έκτακτο συνέδριο του επόμενου Σαββατοκύριακου, 30 και 31 Μαρτίου, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Πέραν των διαδικασιών που θα αναδείξουν τα νέα εκτελεστικά όργανα της παράταξης, κύριος στόχος του κινήματος είναι να αποτυπωθούν ξεκάθαρα οι πτυχές της πορείας που έχει χαράξει τον τελευταίο χρόνο και μετά την αποχώρηση του Ποταμιού και μεγάλου τμήματος της ΔΗΜΑΡ από τους κόλπους του: της πολιτικής των «ίσων αποστάσεων» από ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία, αλλά και του μηνύματος ότι το ΚΙΝΑΛ αποτελεί την αυθεντική «έκφραση» της Κεντροαριστεράς, σε μια περίοδο που, μετά το «διαζύγιο» των κυβερνητικών εταίρων ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει κλιμακώσει την προσπάθεια προσέγγισης με τον λεγόμενο μεσαίο χώρο, ενόψει των επερχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων.

Οι εργασίες θα εκκινήσουν το πρωί του Σαββάτου με ομιλία της Φώφης Γεννηματά, ενώ θα ακολουθήσουν, μεταξύ άλλων, τοποθετήσεις των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Σημίτη και Γιώργου Παπανδρέου, του τέως προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, αλλά και του εκ νέου υποψήφιου ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη. Σε αντίθεση με το ιδρυτικό συνέδριο του ΚΙΝΑΛ, πριν από έναν χρόνο, δεν αναμένεται να δώσουν το «παρών» αρχηγοί ή στελέχη άλλων κομμάτων, μιας και πρόκειται για έκτακτο συνέδριο.

Βασικός άξονας όλων των παρεμβάσεων, όπως διαρρέεται από τη Χαριλάου Τρικούπη, αναμένεται να είναι η στήριξη στο πολιτικό εγχείρημα του Κινήματος Αλλαγής, με στόχο να σταλεί ένα μήνυμα συσπείρωσης προς τους ψηφοφόρους του κεντροαριστερού χώρου, ως «απάντηση» στις προσπάθειες Τσίπρα για εισχώρηση σε αυτόν. Υπό αυτό το πρίσμα, ιδιαίτερης σημασίας θεωρούνται οι τοποθετήσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών.

Ο κ. Σημίτης, όπως ξεκάθαρα φάνηκε και από την πρόσφατη ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, διαφοροποιείται πλήρως από την προσπάθεια της «Γέφυρας» για «σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων» με τον ΣΥΡΙΖΑ, παρότι πρόκειται για πρωτοβουλία που κυριαρχείται από προσωπικότητες της «ανανεωτικής Αριστεράς», οι οποίες ταυτίστηκαν στο παρελθόν με τον πρώην πρωθυπουργό. Ανάλογο μήνυμα εκτιμάται ότι θα στείλει και από το βήμα του συνεδρίου.

Οσον αφορά τον κ. Παπανδρέου, η Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κανένα «ανοικτό» μέτωπο και πως ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ στηρίζει πλήρως το ΚΙΝΑΛ ως δύναμη αναφοράς για την προοδευτική παράταξη, παρά το γεγονός ότι, εμμέσως πλην σαφώς, έχει πραγματοποιήσει ανοίγματα προς την πλευρά Τσίπρα και έχει αφήσει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για μετά τις εκλογές.

Οι εργασίες θα συνεχιστούν την Κυριακή, με την εκλογή των νέων εκτελεστικών οργάνων. Από τις 4.000 συνέδρους (3.000 εκλεγμένοι και 1.000 αριστίνδην) θα αναδειχθούν τα 250 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και στη συνέχεια ο νέος γραμματέας της, καθώς και η Εκτελεστική Γραμματεία του κινήματος. Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί με εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *