Aπό τι εξαρτάται η απορρόφηση κολλαγόνου ;

Τους τελευταίους μήνες, οι πωλήσεις των ποτών, χαπιών και άλλων συμπληρωμάτων που περιέχουν κολλαγόνο έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Βέβαια αυτό δεν είναι τυχαίο.

 Όταν μια κρέμα ή ένα ποτό σου υπόσχεται λαμπερό και νεανικό δέρμα είναι δύσκολο να αντισταθείς, ιδίως αν είσαι γυναίκα! Από την άλλη, κάποιοι καταναλωτές είναι πιο επιφυλακτικοί και αναρωτιούνται. Είναι οι κρέμες, οι λοσιόν και τα συμπληρώματα κολλαγόνου αποτελεσματικά; Λειτουργούν πραγματικά ή είναι απάτη;

Κατ ‘αρχάς, ας μάθουμε μερικά πράματα για την δράση του κολλαγόνου. Το κολλαγόνο είναι μια φυσική δομική πρωτεΐνη που βρίσκεται σε διάφορα μέρη του σώματος, όπως τα οστά, οι αρθρώσεις, τα μάτια , το δέρμα και η επιδερμίδα. Σαν ουσία, είναι ελαστική και ανθεκτική. Το κολλαγόνο είναι αυτό που κάνει το δέρμα μας ελαστικό, και τα αιμοφόρα αγγεία και τους άλλους ιστούς ανθεκτικούς στις καταπονήσεις.

Καθώς μεγαλώνουμε, όλες οι φυσικές λειτουργίες του σώματος αρχίζουν να επιδεινώνονται και να υπολειτουργούν. Μία από αυτές τις λειτουργίες είναι και η ικανότητα του σώματος να παράγει νέο κολλαγόνο. Έτσι, το δέρμα μας χάνει την ελαστικότητα του, εμφανίζει ρυτίδες και χαλάρωση.

Οι εταιρείες που παράγουν προϊόντα κολλαγόνου ισχυρίζονται ότι με την εισαγωγή νέου, έτοιμου κολλαγόνου από κάποια εξωτερική πηγή, επιδιορθώνεται σταδιακά η ζημιά που έχει δημιουργηθεί από την έλλειψη του. Είναι αυτό αλήθεια; Η απάντηση είναι και ναι και όχι ! Μπερδεύτηκες; Η εξήγηση είναι απλή.

Τα μόρια του κολλαγόνου είναι πολύ «μεγάλα», και έτσι δεν μπορούν να διαπεράσουν τους μικροσκοπικούς πόρους της επιδερμίδας. Αυτό σημαίνει ότι οι κρέμες κολλαγόνου είναι αναποτελεσματικές, μιας και το κολλαγόνο μένει απλά στην επιφάνεια και δεν περνάει βαθύτερα στους ιστούς, όπου είναι και η «ρίζα» του προβλήματος !

Οι κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι ο οργανισμός μας μπορεί να απορροφήσει – σε αντίθεση με τις κρέμες- το κολλαγόνο που υπάρχει στα χάπια και στα ποτά. Όμως και εδώ υπάρχει μία σημαντική διαφορά. Έχει βρεθεί ότι ο οργανισμός μας απορροφά καλύτερα το κολλαγόνο όταν αυτό είναι σε υγρή μορφή. Υπολογίζεται ότι η απορρόφηση κολλαγόνο είναι μέχρι και είκοσι φορές μεγαλύτερη όταν είναι σε υγρή μορφή έναντι της στερεάς (χάπια και δισκία) !

Όμως ακόμα και στην υγρή μορφή, η απορρόφηση του κολλαγόνου παραμένει σχετικά μικρή. Ναι, είναι αρκετή για να δεις αποτελέσματα όμως οι ειδικοί συμβουλεύουν να παίρνεις ποτά κολλαγόνου που περιέχουν και άλλα συστατικά. Συστατικά που ενισχύουν την φυσική ικανότητα του οργανισμού να παράγει μόνος του κολλαγόνο. Έτσι, το όφελος είναι διπλό. Μερικά από τα καλύτερα συστατικά-πρόσθετα για κολλαγόνο που συνιστούν οι ειδικοί είναι τα εξής:
Phytessence Wakame: Το συστατικό αυτό προέρχεται από ένα είδος φύκους που εντοπίζεται στις Ιαπωνικές ακτές. Έχει βρεθεί ότι διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου, ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα παρεμποδίζει την δημιουργία φλεγμονών στο δέρμα.
Xtend-TK: Πρόκειται για μία «πατενταρισμένη» κερατίνη, που υπάρχε αποκλειστικά στα προϊόντα της XtendLife. Το συστατικό αυτό «παγιδεύει» την υγρασία στο δέρμα, κρατώντας το ενυδατωμένο ακόμα και κάτω από αντίξοες συνθήκες. Σύμφωνα με κλινικές μελέτες, το συστατικό αυτό αυξάνει την ελαστικότητα του δέρματος κατά 42% και την υγρασία του δέρματος κάτα 14%.
Το συνένζυμο Q10: Αυτό το συστατικό το συναντάμε σε πολλά προϊόντα κολλαγόνου. Πολλές κλινικές έρευνες έχουν δείξει ότι από μόνο του έχει ισχυρή αντιγηραντική και αντιρυτιδική δράση. Δράση που αυξάνετε κατακόρυφα όταν συνδυάζεται με κολλαγόνο. Τυχόν οφέλη που μπορεί να προκύψουν από κάποια κρέμα κολλαγόνου, οφείλονται αποκλειστικά στην δράση αυτού του συστατικού !

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *