Αγγλικά για ενήλικες: Συχνές ερωτήσεις για Lower και Proficiency

ΓΙΑΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΠΤΥΧΙΟ ΑΓΓΛΙΚΩΝ;

Η πιστοποιημένη γνώση Αγγλικής γλώσσας (Lower, Advanced, Proficiency) αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα από τα σημαντικότερα επαγγελματικά εφόδια για κάθε ενήλικο. Γνωρίζοντας κάποιος πολύ καλά Αγγλικά:

  •  μπορεί να βρει εργασία πολύ πιο εύκολα σε σχέση με κάποιον που δε γνωρίζει Αγγλικά
  • έχει πολύ περισσότερες δυνατότητες επαγγελματικής (άρα και οικονομικής) εξέλιξης
  • έχει πολύ πιο άμεση πρόσβαση στη γνώση και στην πληροφορία, καθώς ο μεγαλύτερος όγκος πληροφοριών παγκοσμίως είναι στην Αγγλική γλώσσα

Αρκεί να γνωρίζει κανείς Αγγλικά χωρίς απαραίτητα να κατέχει πτυχίο Αγγλικής γλώσσας; Προφανώς, όχι. Κανένας εργοδότης ή υπεύθυνος προσλήψεων δε θα δώσει μία ευκαιρία συνέντευξης σε έναν υποψήφιο χωρίς πτυχίο Αγγλικών, όταν μπορεί να επιλέξει έναν υποψήφιο που είναι κάτοχος Proficiency ή έστω Advanced ή Lower. O συνδυασμός ουσιαστικών γνώσεων και πιστοποίησης είναι το ζητούμενο και το ιδανικό. Όσο πιο πρόσφατη η πιστοποίηση, τόσο πιο «ισχυρό χαρτί» είναι για ένα βιογραφικό.

ΜΟΥ ΑΡΚΕΙ ΤΟ LOWER;

Με τα σημερινά δεδομένα της αγοράς εργασίας, όχι. Δεν παύει όμως να αποτελεί ένα αναγνωρίσιμο πτυχίο Αγγλικών και σαφώς είναι καλύτερο να έχει κάποιος το Lower από το να μην έχει κανένα πτυχίο Αγγλικής γλώσσας. Σε κάθε περίπτωση όμως, θα πρέπει πλέον να αντιμετωπίζει κανείς το Lower ως το πρώτο βήμα στη “σχέση του” με τα Αγγλικά και όχι ως το τελευταίο.

ΤΟ PROFICIENCY ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ ΑΠΟ ΤΟ LOWER; ΚΙ ΟΜΩΣ, ΝΑΙ!

Τι είναι πιο εύκολο; Να τρέξει ένας αγύμναστος άνθρωπος πέντε χιλιόμετρα ή ένας μαραθωνοδρόμος τα σαράντα δύο χιλιόμετρα του μαραθωνίου;
Σίγουρα, το δεύτερο. Σκεφτείτε λοιπόν τον υποψήφιο του Lower ως τον αγύμναστο άνθρωπο και τον υποψήφιο του Proficiency ως το μαραθωνοδρόμο, που έχει πλέον “πάρει τον αέρα” των Αγγλικών, ενώ και η απόκτηση του Lower του δίνει πρόσθετη αυτοπεποίθηση. Ρωτήστε σε μία σοβαρή και καταξιωμένη σχολή ενηλίκων. Θα σας πουν σίγουρα ότι τα ποσοστά επιτυχίας των υποψηφίων τους στο Proficiency είναι συχνά ακόμα υψηλότερα και από αυτά του Lower.

ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑ ΑΝΕΠΙΤΥΧΩΣ ΝΑ ΜΑΘΩ ΑΓΓΛΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΜΟΥ ΗΛΙΚΙΑ. ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΩ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ;

Εννοείται. Γιατί ως ενήλικος, διαθέτετε αυτά που δεν διαθέτατε ως παιδί. Κίνητρο, θέληση, αποφασιστικότητα, μεγαλύτερη αυτοσυγκέντρωση και προσήλωση στο στόχο. Επίσης, σε αντίθεση με ένα παιδί, δεν έχετε ούτε χρόνο ούτε χρήματα για χάσιμο.

ΈΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ ΟΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΕΙΣ PROFICIENCY ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ “ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΟ” ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ. ΙΣΧΥΕΙ; 

Φυσικά όχι! Μπορεί το λεξιλόγιο το οποίο πρέπει να διαθέτει ένας υποψήφιος Proficiency να είναι εκτεταμένο, άλλο όμως εκτεταμένο και άλλο απεριόριστο. Αυτό που πρέπει να ξέρει ο υποψήφιος είναι οι “σωστές” λέξεις, δηλαδή αυτές που εμφανίζονται με τη μεγαλύτερη συχνότητα στις εξετάσεις, γι’ αυτό και πρέπει να απευθυνθεί για την προετοιμασία του σε ένα φροντιστήριο με εμπειρία και εξειδίκευση.

ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΑΩ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΓΙΑ PROFICIENCY;

Ναι. Ούτε το Lower ούτε το Advanced είναι προαπαιτούμενο. Επιπλέον, κερδίζω σε κόστος (αφού θα πληρώσω παράβολο εξετάσεων μόνο για το Proficiency) και σε χρόνο (περίπου 2 μήνες στο συνολικό χρόνο προετοιμασίας) .
Από την άλλη πλευρά, αν λάβουμε υπόψη ότι ο χρόνος προετοιμασίας για Proficiency είναι περίπου διπλάσιος από αυτόν που απαιτείται για το Lower, είναι προφανές ότι εάν μου χρειαστεί ένα πτυχίο Αγγλικής γλώσσας στο μεσοδιάστημα, δε θα έχω κανένα.

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΚΑΝΩ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ PROFICIENCY; 

Και βέβαια όχι. Δεν προκύπτει από πουθενά (και σίγουρα δεν αποτελεί προϋπόθεση που θέτουν οι εξεταστικοί φορείς) να κάνετε δύο χρόνια. Παρακολουθώντας το PowerProf στην Ευρωδιάσταση, προετοιμάζεστε αποτελεσματικά για το Proficiency σε ένα ακαδημαϊκό έτος, ακόμα και αν δεν έχετε πρόσφατο Lower.

ΜΕ ΠΟΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΩ ΤΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ, ΣΧΟΛΗ Η ΚΕΝΤΡΟ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΟΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΩ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ LOWER ΚΑΙ ΤΟ PROFICIENCY;

Τα παρακάτω είναι τα βασικότερα κριτήρια επιλογής:

  • Η σχολή θα πρέπει να ειδικεύεται στην εκπαίδευση ενηλίκων. Ένα φροντιστήριο το οποίο απευθύνεται κατά βάση σε παιδιά, το πιθανότερο είναι ότι δεν μπορεί να καλύψει τις απαιτήσεις ενός ενήλικου.
  • Η σχολή θα πρέπει να έχει εκτεταμένο ιστορικό επιτυχιών στις εξετάσεις. Η καλύτερη μαρτυρία για την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα ενός προγράμματος σπουδών είναι η επιτυχία στις εξετάσεις.
  • Η διάρκεια σπουδών δε θα πρέπει να υπερβαίνει τον ενάμιση χρόνο για το Lower αρχίζοντας από το μηδέν, τους 6-9 μήνες για το Lower αρχίζοντας από επίπεδο intermediate και τον ενάμιση χρόνο για το Proficiency, άσχετα αν ο υποψήφιος έχει πρόσφατο Lower ή όχι. Οτιδήποτε περισσότερο από αυτό είναι χάσιμο χρόνου για έναν ενήλικο. Από την άλλη πλευρά, εάν μία σχολή σας προτείνει ένα πρόγραμμα το οποίο και σύντομης διάρκειας είναι και πολύ λίγες ώρες εβδομαδιαίας διδασκαλίας περιλαμβάνει, σίγουρα θα πρέπει να το αποφύγετε. Έχουν γίνει αντι-εκπαιδευτικές περικοπές ωρών, προφανώς για λόγους μείωσης κόστους. Σε μία τέτοια περίπτωση, είναι σίγουρο ότι οι ώρες που σας κάνουν δεν επαρκούν για να καλυφθεί η ύλη.
  • Η σχολή θα πρέπει να σας προτείνει το πτυχίο Lower ή Proficiency που είναι το πιο αναγνωρισμένο κι αναγνωρίσιμο, αλλά ταυτόχρονα και το πιο βατό. Πολλές σχολές προτείνουν συνδυαστικά προγράμματα προετοιμασίας, δηλαδή προγράμματα μέσω των οποίων ο σπουδαστής προετοιμάζεται για δύο ή και περισσότερες ισότιμες πιστοποιήσεις. Αυτό δεν εξυπηρετεί σε τίποτα. Η σχολή θα πρέπει να επιλέξει να προετοιμάσει το σπουδαστή για την πιο βατή εξέταση μεταξύ ισότιμων αναγνωρισμένων πτυχίων. Πιο βατή είναι προφανώς η εξέταση που έχει όσο το δυνατόν λιγότερα “γραψίματα”, αποτελείται δηλαδή κατά κύριο λόγο από ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής. Επίσης, όσο λιγότερες εκθέσεις περιλαμβάνει μία εξέταση προφανώς τόσο πιο βατή είναι. Τέλος, θα πρέπει σίγουρα να προτιμηθεί η εξέταση που είναι πιο σύντομης διάρκειας από τις άλλες.
  • Επιλέξτε σχολή η οποία χρησιμοποιεί εκπαιδευτικό υλικό το οποίο είναι προσαρμοσμένο στα προγράμματά της και απευθύνεται σε ενήλικες σπουδαστές.

Για παράδειγμα, εάν έχετε πάρει το Lower εδώ και πολλά χρόνια, αποκλείεται να μπορέσετε να ενταχθείτε σε ένα τμήμα Proficiency εφόσον η σχολή δεν χρησιμοποιεί εκπαιδευτικό υλικό το οποίο να συνδυάζει επανάληψη ύλης Lower και την νέα ύλη επιπέδου Proficiency. Επιπλέον, πολλά βιβλία Proficiency δεν είναι προοδευτικής δυσκολίας, αντιθέτως είναι πολύ δύσκολα από την αρχή, με αποτέλεσμα ο σπουδαστής να απογοητεύεται και να εγκαταλείπει την προσπάθεια πριν καλά καλά την ξεκινήσει.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ LOWER ΝΑΙ, ΑΛΛΑ ΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΡΑΤΑΕΙ;

Θέλετε να προετοιμαστείτε για Lower; Για να κάνετε μία σωστή επιλογή σχολής, ζητήστε να σας απαντήσουν στις παρακάτω ερωτήσεις:
1) Πόσο χρονικό διάστημα διαρκεί συνολικά η προετοιμασία; Όλοι γνωρίζουν ότι ένα πρόγραμμα αρχαρίων για το Lower πρέπει να περιλαμβάνει έξι (6) επίπεδα (τάξεις). Εάν, για παράδειγμα, μία σχολή “καλύπτει” 2 επίπεδα το χρόνο (ακαδημαϊκό έτος), τότε προφανώς η προετοιμασία για το Lower στη σχολή αυτή διαρκεί 3 ακαδ. έτη. Άρα, το κόστος που θα σας πουν “για μία χρονιά” πρέπει να το πολλαπλασιάσετε επί 3.
2) Πόσες ώρες μάθημα γίνεται την εβδομάδα; Είναι όλες οι ώρες πραγματικό μάθημα με καθηγητή;
Οι απαντήσεις που θα πάρετε στις ερωτήσεις αυτές θα σας βοηθήσουν να κάνετε μία σωστή επιλογή σχολής για να μάθετε Αγγλικά και να προετοιμαστείτε για το Lower.

Περισσότερες πληροφορίες για Lower και Proficiency μπορείτε να βρείτε στo
www.lower-proficiency.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *