Ημέρα Ενημέρωσης για το Λεμφοίδημα (Lymphedema Awareness Day)

Eπιμέλεια Αγγελική Μήλιου, βιολόγος, medlabnews.gr

Η ημερομηνία 6 Μαρτίου, αν και δεν συγκαταλέγεται στον κατάλογο των Παγκόσμιων Ημερών, εντούτοις, έχει καθιερωθεί…
από το Διεθνές Πλαίσιο Λεμφοιδήματος (International Lymphedema Framework) και σε συνεργασία με Δίκτυα Υποστήριξης Ασθενών (Lymphoedema SupportNetworks) ως Ημέρα Ενημέρωσης για το Λεμφοίδημα (Lymphedema Awareness Day) σε πολλές χώρες παγκοσμίως.

Το λεμφοίδημα είναι μια αρκετά συχνή πάθηση που παρουσιάζεται με αύξηση του όγκου των άνω ή κάτω άκρων ή του κορμού λόγω δυσλειτουργίας του λεμφικού συστήματος (λεμφαδένες – λεμφαγγεία) και επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής των ασθενών. Είναι ιδιαίτερα συχνό μετά από χειρουργικές επεμβάσεις αντιμετώπισης καρκίνου του μαστού και των γεννητικών οργάνων. Πολλές φορές δεν διαγιγνώσκεται και αν διαγνωστεί δεν δίνονται οι απαραίτητες κατευθύνσεις στους ασθενείς. Η έγκαιρη διάγνωση του είναι απαραίτητη για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του. Το λεμφοίδημα δεν θεραπεύεται, αλλά εφόσον διαγνωστεί εγκαίρως αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με απλές μεθόδους και προλαμβάνονται οι δυσάρεστες επιπτώσεις του. Ειδικά στην περίπτωση του καρκίνου του μαστού, απλά μέτρα πρόληψης μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες δημιουργίας λεμφοιδήματος.


Η αφαίρεση των λεμφαδένων καθώς και η ακτινοθεραπεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού μπορεί να προκαλέσει λεμφοίδημα (οίδημα – πρήξιμο στο άνω άκρο), του οποίου τα πρώτα σημάδια είναι η αίσθηση βάρους στο άνω άκρο και το ότι τα ρούχα ή τα κοσμήματα αρχίζουν να στενεύουν. Το λεμφοίδημα εφόσον δημιουργηθεί είναι χρόνιο, μπορεί να αντιμετωπιστεί, αλλά όχι να θεραπευτεί. Γι΄αυτό το λόγο η πρόληψη της δημιουργίας του είναι ιδιαίτερα σημαντική και μπορεί να επιτευχθεί με απλό τρόπο, χωρίς να επιβαρύνει την καθημερινότητα και χωρίς να επηρεάσει την ποιότητα ζωής των γυναικών με καρκίνο του μαστού. Μάλιστα πολλές είναι οι γυναίκες με λεμφοίδημα μετά από θεραπεία για καρκίνο του μαστού, που αναφέρουν ότι δεν είχαν ενημερωθεί κατάλληλα για τα μέτρα πρόληψης του λεμφοιδήματος.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *