ΟΗΕ: Mεγάλη διπλωματική ήττα για την Τουρκία – Δεν εξελέγει μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας

Η Ισπανία κατέλαβε θέση μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την επόμενη διετία 2015-2016, μετά από τρίτη επαναληπτική ψηφοφορία, κερδίζοντας την Τουρκία.

Κατά την τρίτη ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση από τα 193 μέλη, η Ισπανία συγκέντρωσε 132 ψήφους, ενώ η Τουρκία έλαβε 60 ψήφους και δεν τα κατάφερε να εκλεγεί.

Νωρίτερα, στην πρώτη ψηφοφορία, η Ισπανία έλαβε 121 ψήφους και η Τουρκία 109. Επειδή και οι δυο χώρες δεν συγκέντρωσαν τον απαιτούμενο αριθμό των 2/3 των μελών του Σώματος, που αντιστοιχεί σε 129 ψήφους, διεξήχθη δεύτερη ψηφοφορία.

Το ίδιο σκηνικό όμως επαναλήφθηκε στη δεύτερη ψηφοφορία και καμία από τις δυο χώρες δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει 129 ψήφους. Η Ισπανία είχε λάβει 120 και η Τουρκία 73.

Από την πρώτη ψηφοφορία είχαν εκλεγεί η Αγκόλα (190 ψήφους), η Μαλαισία (187), η Βενεζουέλα (181) και η Νέα Ζηλανδία (145). Οι πέντε χώρες που εξελέγησαν κατά τις χθεσινές ψηφοφορίες θα καταλάβουν από την 1η Ιανουαρίου τις θέσεις της Αργεντινής, της Αυστραλίας, του Λουξεμβούργου, της Νότιας Κορέας και της Ρουάντας.

Οι τρεις γεωγραφικές ομάδες (Λατινική Αμερική, Ασία και Αφρική) είχαν υποδείξει ένα υποψήφιο κράτος (Βενεζουέλα, Μαλαισία και Αγκόλα αντίστοιχα) και το ενδιαφέρον είχε επικεντρωθεί στη Δυτικοευρωπαϊκή και άλλων χωρών Ομάδα, όπου δυο θέσεις για μη μόνιμο μέλος στο ΣΑ διεκδίκησαν τρεις χώρες: η Νέα Ζηλανδία, η Ισπανία και η Τουρκία.

Της ψηφοφορίας είχε προηγηθεί πολύμηνη εκστρατεία από τις τρεις υποψήφιες χώρες της Δυτικής Ομάδας, ειδικά από μέρους της Τουρκίας. Ο νυν πρωθυπουργός της χώρας, Αχμέτ Νταβούτογλου, ως υπουργός Εξωτερικών και άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν επισκεφθεί τη Νέα Υόρκη αρκετές φορές μέσα στην τρέχουσα χρονιά για να προωθήσουν την υποψηφιότητα της χώρας τους. Επίσης, τις τελευταίες μέρες βρίσκεται στη Νέα Υόρκη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος απόψε, μετά τις εκλογές στη ΓΣ, θα συναντηθεί με το γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *