MyotonPRO: Ιατρική συσκευή χειρός «επιστημονικής φαντασίας»

MyotonPRO: Ιατρική συσκευή χειρός «επιστημονικής φαντασίας»

vimeo

Δείτε ακόμα

  • Χειρισμός αναπηρικών αμαξιδίων και ρομπότ μέσω ματιών 06/07 08:45
  • Μαγνητικά νανοσωματίδια καταστρέφουν καρκινικούς όγκους καίγοντάς τους 29/06 09:21

Τα «tricorder» του «Star Trek» (συσκευές χειρός για αναλύσεις επί παντός επιστητού που είχαν, μεταξύ άλλων, και ιατρική χρήση) θυμίζει το MyotonPRO-ένα gadget το οποίο δοκιμάζεται από τον αστροναύτη Αλεξάντερ Γκερστ του ΕΟΔ (Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος- ESA) στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Το MyotonPRO, μεγέθους smartphone, εξετάζει την ένταση και την ακαμψία των μυών: Εκ των πραγμάτων, οι μύες μας βρίσκονται πάντα εν μέρει σε κατάσταση συστολής, προκειμένου να κρατάμε τη στάση μας και να αντιδρούμε γρήγορα σε απότομες κινήσεις. Οι μύες ενστικτωδώς σφίγγονται για να διατηρούμε την ισορροπία μας και να περιορίζεται η ζημιά όταν τραβιούνται ή τεντώνονται απρόσμενα. Η ένταση και το επίπεδο ακαμψίας των μυών είναι επίσης καλοί δείκτες της δύναμης και της γενικότερης υγείας ενός ατόμου.

Οι μύες μας, βεβαίως, εξελίχθηκαν για να το κάνουν αυτό στη Γη, και σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας χάνουν τη λειτουργικότητα και τη μάζα τους. Το φαινόμενο αυτό μελετάται εκτενώς και οι αστροναύτες κάνουν γυμναστική περίπου δύο ώρες την ημέρα για να αποφύγουν την απώλεια μυϊκής μάζας. Το πείραμα Myotones επικεντρώνεται στον μυϊκό τόνο σε κατάσταση ανάπαυσης, για τον οποίο οι ερευνητές γνωρίζουν πολύ λίγα πράγματα. Με την υποστήριξη του ΕΟΔ, του Γερμανικού Αεροδιαστημικού Κέντρου DLR και της Βρετανικής Διαστημικής Υπηρεσίας, το πείραμα τελεί υπό την επίβλεψη του Center of Space Medicine στο Charite University Medicine Berlin.

Στη διάρκεια της αποστολής αυτής, ο Αλεξάντερ θα λαμβάνει μετρήσεις από διαφορετικούς μύες μέσω της συσκευής, η οποία «εκπέμπει» έναν ανώδυνο παλμό και καταγράφει το πώς αντιδρά ο ανθρώπινος ιστός. Όπως είθισται με όλα τα πειράματα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, τα δεδομένα που καταγράφονται στο Διάστημα θα συγκριθούν με αυτά που καταγράφηκαν πριν και μετά την πτήση.

Σκοπός της συσκευής είναι να παρέχει δεδομένα γρηγορότερα μέσω μη επεμβατικής μεθόδου. Αν και σίγουρα δεν είναι ο φουτουριστικός σαρωτής χειρός της επιστημονικής φαντασίας, σίγουρα ένα τέτοιο μηχάνημα θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική βοήθεια στον χώρο της υγείας- τόσο για χρήση στο Διάστημα, όσο και στη Γη, με έμφαση στη χρήση για διαγνώσεις και εξετάσεις σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα τραυματισμού ή ατροφίας μυών, όπως οι ηλικιωμένοι, οι αθλητές, αυτοί που εργάζονται σε δουλειές που περιλαμβάνουν μεταφορά βαρέων φορτίων κ.ά.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πηγή άρθρου – naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *