Novartis, παράλληλες έρευνες Βουλής και Δικαιοσύνης

Αν οι βαρύτατες καταγγελίες κατά του Δημ. Παπαγγελόπουλου για σωρεία παρεμβάσεων στην υπόθεση Novartis αποδειχθούν, τότε τελικός αποδέκτης θα είναι η Δικαιοσύνη, είτε με ειδικό δικαστήριο είτε με ανακρίσεις από ειδικό εφέτη ανακριτή.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ως απόφαση πολιτικής σύνεσης κρίθηκε από πολλούς η σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τις καταγγελίες περί σκευωρίας στην υπόθεση Novartis, απόφαση που εξαίρεσε από το κέντρο των κοινοβουλευτικών ερευνών τον τέως πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και επικέντρωσε τις έρευνες στο πρόσωπο του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, πρόσωπο εμβληματικό στην υπόθεση, που φέρει από καιρό την προσωνυμία «Ρασπούτιν».

Η υπόθεση Novartis, όπως όλα δείχνουν, θα απασχολήσει για καιρό τη Δικαιοσύνη και ενδεχομένως και τη Βουλή. Τη Δικαιοσύνη σίγουρα, καθώς βρίσκονται ήδη σε πλήρη εξέλιξη έρευνες σε υψηλότατο επίπεδο στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου και για τους πολιτικούς και για τους δικαστικούς χειρισμούς, αλλά και τη Βουλή για χρονικό διάστημα που θα εξαρτηθεί από τι τελικά θα επιλεγεί για την επόμενη μέρα των κοινοβουλευτικών διαδικασιών.

Αν αποφασιστεί ότι τα αδικήματα για τα οποία καταγγέλλεται ο Δ. Παπαγγελόπουλος είναι από εκείνα που δεν σχετίζονται με την προηγούμενη υπουργική του ιδιότητα, τότε ο φάκελος θα γυρίσει σχετικά σύντομα στη Δικαιοσύνη και η προανακριτική επιτροπή θα έχει σύντομο βίο. Αν όμως αποφασιστεί το αντίθετο, η επιτροπή της Βουλής θα εξετάσει τα πάντα, και αν προκύψουν τα καταγγελλόμενα, θα δρομολογήσει διαδικασίες Ειδικού Δικαστηρίου.

Βεβαίως, υπάρχει και η νομική ευχέρεια, την οποία επισήμανε πρόσφατα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, να ερωτηθεί, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα, ειδικό δικαστικό συμβούλιο που προβλέπεται, πριν η Βουλή αποφασίσει τον ένα η τον άλλο δρόμο.

Σε κάθε περίπτωση, αν οι βαρύτατες καταγγελίες για σωρεία παρεμβάσεων και για ενορχήστρωση της ενοχοποίησης των πολιτικών που έχουν εκτοξευθεί κατά του Δημ. Παπαγγελόπουλου, αποδειχθούν, τότε τελικός αποδέκτης θα είναι η Δικαιοσύνη, είτε με ειδικό δικαστήριο είτε με ανακρίσεις από ειδικό εφέτη-ανακριτή. Οπως κι αν εξελιχθούν τα πράγματα, οι κοινοβουλευτικές και οι δικαστικές έρευνες θα αφορούν τους πάντες και όχι μόνον τον κ. Παπαγγελόπουλο. Και τούτο διότι οι μάρτυρες, τα στοιχεία, τα έγγραφα, τα αποδεικτικά δεδομένα που θα εισφερθούν, δεν μπορεί να διαχωρίζουν κανέναν, ούτε τον Αλέξη Τσίπρα.

Και ενώ μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται η έναρξη των εργασιών της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής, στη Δικαιοσύνη οι έρευνες βρίσκονται πλέον σε πλήρη εξέλιξη. Δύο αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, οι Ευάγγελος Ζαχαρής και Λάμπρος Σοφουλάκης, εξετάζουν τα πάντα. Πολιτικούς και δικαστικούς χειρισμούς, πολιτικές παρεμβάσεις και λοιπά. Από τις έρευνές τους ό,τι αφορά σε πολιτικούς τα στέλνουν στη Βουλή, όπως έχουν κάνει ήδη με τις καταθέσεις των Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελου Βενιζέλου, Δημήτρη Αβραμόπουλου και Ανδρέα Λοβέρδου.

Καταθέσεις με καταγγελίες για πολιτικές παρεμβάσεις είτε αφορούν το πρόσωπο του Δ. Παπαγγελόπουλου, είτε του τέως πρωθυπουργού, είτε άλλων θα συνεχίσουν να στέλνονται στη Βουλή, εμπλουτίζοντας τη δικογραφία, καθώς πέραν των ήδη εξετασθέντων πολιτικών, σε κατάθεση έχει κληθεί για αύριο και ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας. Ο κ. Στουρνάρας ήταν ανάμεσα στους δέκα που ενοχοποιήθηκαν από τους αποκαλούμενους προστατευόμενους μάρτυρες χωρίς στοιχεία· απόδειξη τούτου είναι ότι για επτά από αυτούς η υπόθεση μπήκε στο αρχείο, διότι ουδέν προέκυψε, ενώ και για τους άλλους που είναι ακόμα σε εκκρεμότητα πληροφορίες αναφέρουν πως δεν έχουν υπάρξει ενδείξεις για διακίνηση πολιτικού χρήματος.

Αλλωστε, όσο οι έρευνες των δικαστικών αρχών συνεχίζονται για να φέρουν στην επιφάνεια το σκοτεινό παρασκήνιο που παίχθηκε για καιρό πίσω από τις δικαστικές έρευνες για τη Novartis, νέες αποκαλύψεις προκαλούν αίσθηση, όπως εκείνες για ύπαρξη μισθωμένου διαμερίσματος για τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, που τελικώς ξενοικιάστηκε διότι δεν υπήρχαν χρήματα, και για εκβιασμούς προς τους μάρτυρες για να ενοχοποιήσουν τους πολιτικούς.

Σοβαρές καταγγελίες

Κρίσιμη από κάθε άποψη, θεωρείται η επικείμενη κατάθεση στους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου της τέως επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Ράικου. Η εισαγγελική λειτουργός που είχε χειριστεί στην αρχή τις έρευνες για τη Novartis, αναγκάστηκε σε παραίτηση με καταγγελίες για πολιτικές παρεμβάσεις στο έργο της, καταγγέλλοντας από τότε, προ δύο και πλέον ετών, τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλο, στον οποίο αντί να τον κατονομάσει, για λόγους ευνόητους προσέδωσε την προσωνυμία «Ρασπούτιν» για να αποδώσει τις τεχνικές των παρεμβάσεών του.

Η κ. Ράικου, η οποία έκτοτε δεν κατέθεσε ενώπιον των δικαστικών αρχών, αν προχωρήσει σε καταγγελίες ανάλογες εκείνων που συνόδευσαν το 2016 την παραίτησή της, η υπόθεση των πολιτικών παρεμβάσεων θα λάβει άλλη διάσταση, καθώς θα είναι η δεύτερη, μετά τον Ιωάννη Αγγελή, εισαγγελικός που θα προβεί σε τέτοιου είδους καταγγελίες επιβαρύνοντας τη θέση του Δ. Παπαγγελόπουλου.

Ενόψει, άλλωστε, των δρομολογημένων ερευνών από Βουλή και Δικαιοσύνη, ο κ. Παπαγγελόπουλος αντέδρασε με σκληρή δήλωση, μιλώντας για «αθλιότητα που έγινε γελοιότητα» και κάνοντας λόγο «για πολιτική του δίωξη».

Πάντως, θα έχει ενδιαφέρον η εξέλιξη και για τους χειρισμούς από πλευράς Εισαγγελίας Διαφθοράς, εκεί όπου η επικεφαλής της Ελένη Τουλουπάκη έχει δεχθεί μπαράζ μηνύσεων και αναφορών από πολιτικούς αλλά και από τον τέως επόπτη της Ιωάννη Αγγελή.

Ωστόσο, εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι πως οι εισαγγελείς Διαφθοράς ακόμα χειρίζονται τις έρευνες για την υπόθεση της Novartis, τη στιγμή που βρίσκονται στο επίκεντρο καταγγελιών και ερευνών για σωρεία λανθασμένων χειρισμών, ενώ έχουν ήδη μηνυθεί για κατάχρηση εξουσίας, παραβάσεις καθήκοντος και λοιπά. Το οξύμωρο που συμβαίνει, οι εν λόγω εισαγγελείς να ερευνώνται από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου για πράξεις και παραλείψεις, παράλληλα να έχουν στα χέρια τους και να συνεχίζουν τις έρευνες ακόμη και για πολιτικά πρόσωπα όπως οι Αδ. Γεωργιάδης και Δ. Αβραμόπουλος, είναι πράγματι κάτι που συζητείται ευρέως και εντός Δικαιοσύνης, χωρίς προς το παρόν να έχουν αναληφθεί κάποιες πρωτοβουλίες.

Ωστόσο, τόσο οι εισαγγελείς Διαφθοράς όσο και οι μάρτυρες που κατήγγειλαν χωρίς στοιχεία τους πολιτικούς βρίσκονται υπό έρευνα, ενώ τις επόμενες ημέρες στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αναμένεται να κληθούν σε κατάθεση η τέως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου κ.ά.

Έντυπηkathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *