Σοκαριστικά στοιχεία για το παγκόσμιο «φακέλωμα» της NSA

Το μάτι του Μεγάλου Αδελφού, άγρυπνο, παρακολουθεί ό,τι συμβαίνει σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Πληροφορία γνωστή. Αλλά πλέον αποδεδειγμένη. Τα στοιχεία που έφεραν στο φως οι αποκαλύψεις του Αμερικανού πρώην
πράκτορα Έντουαρντ Σνόουντεν μαρτυρούν ότι τίποτε δεν μένει κρυφό από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Στην αέναη προσπάθειά της να προσεγγίσει στόχους «κλειδιά», τρομοκράτες, μεγαλεμπόρους ναρκωτικών και οποιονδήποτε απειλεί την αμερικανική ασφάλεια, η NSA (Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας) έχει φακελώσει εκατομμύρια πολίτες. Με μία…μικρή λεπτομέρεια. Εκτός αμερικανικού εδάφους, αφού εντός κάτι τέτοιο απαγορεύεται.

Διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και κατ’ επέκταση τηλεφωνικοί αριθμοί, διευθύνσεις σπιτιού και επαγγελματικής στέγης, ακόμη και προσωπικές σχέσεις με κάθε λεπτομέρεια έχουν στη διάθεσή τους οι πράκτορες της NSA.

Όγκοι στοιχείων, που πολλές φορές έχουν οδηγήσει σε εσφαλμένα συμπεράσματα και πρόσωπα αφού ουκ ολίγες φορές μπερδεύονται ιστορίες πρώην συζύγων, πρώην γνωστών που ουδεμία επαφή έχουν μεταξύ τους τη χρονική στιγμή που ενδιαφέρει τις μυστικές υπηρεσίες.

Οι έρευνες δεν έχουν στόχο μεμονωμένα πρόσωπα, αλλά ολόκληρες λίστες, οι οποίες μέσα από την κατάλληλη επεξεργασία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πρόσωπα «απειλή» για τις ΗΠΑ.

Χαρακτηριστικό και ταυτόχρονα τρομακτικό γεγονός αποτελεί ο αριθμός των διευθύνσεων e-mail που «φακέλωσε» η NSA μέσα σε μία ημέρα. Πιο συγκεκριμένα, υπέκλεψε στοιχεία 444,743 χρηστών της Yahoo, 105,068 με λογαριασμό Hotmail, 33,697 που είχαν Gmail και 22.881 διευθύνσεις e-mail άλλων παρόχων. Η μεγάλη διαφορά στο αριθμό των χρηστών οφείλεται στο ότι η Gmail το τελευταίο διάστημα έχει λάβει πρόσθετα μέτρα ασφαλείας, τα οποία σύντομα θα εφαρμόσει και η Yahoo.

Οι εταιρείες πάντως, αρνούνται οποιαδήποτε εμπλοκή και αρνούνται ότι τα στοιχεία προωθήθηκαν από τους ίδιους. Η Microsoft από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι δεν έχει επιτρέψει την «είσοδο» κυβερνητικών πηγών σε προσωπικά δεδομένα.

Όσο όμως το κουβάρι ξετυλίγεται, τόσο αποδεικνύεται ότι ο όρος «προσωπικά δεδομένα» ανήκει στο παρελθόν…

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *