Τελευταία Νέα

O Βλαντιμίρ Πούτιν χρησιμοποιεί ακόμα Windows XP…

O Βλαντιμίρ Πούτιν χρησιμοποιεί ακόμα Windows XP…

Μπορεί ο κινηματογράφος να μας έχει διδάξει ότι οι κυβερνητικές υπηρεσίες των ισχυρών κρατών χρησιμοποιούν τεχνολογίες αιχμής, αλλά αυτό δεν ισχύει πάντοτε.

Σύμφωνα με ένα ενδιαφέρον δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Guardian, o Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, χρησιμοποιεί το απαρχαιωμένο λειτουργικό σύστημα της Microsoft στον υπολογιστή του, στοιχείο που θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο στο ενδεχόμενο μία κυβερνοεπίθεσης.

Οι πληροφορίες που φέρνει στο φως της δημοσιότητας ο Guardian κάνουν λόγο για χρήση των Windows XP στους υπολογιστές που βρίσκονται στο γραφείο του Πούτιν στο Κρεμλίνο, αλλά και στην προσωπική του κατοικία. Τα στοιχεία αυτά έχουν προκύψει από προσεκτική μελέτη επίσημων φωτογραφιών του Προέδρου, όπου φαίνονται οι υπολογιστές σε λειτουργία στο παρασκήνιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Windows XP είναι το τελευταίο λειτουργικό σύστημα της Microsoft που πήρε έγκριση προς χρήση από τη ρωσική κυβέρνηση, κάτι που δεν ισχύει για το πιο πρόσφατο και σαφέστατα πιο ασφαλές Windows 10. To μοντέρνο λειτουργικό σύστημα μπορεί να χρησιμοποιείται από συσκευές που δεν περιέχουν κρατικά μυστικά, σε αντίθεση με τους ευαίσθητους υπολογιστές που έχουν Windows XP, όσο οξύμωρο και αν ακούγεται αυτό.

Πάντως, η Ρωσία θέλει σταδιακά να απαγκιστρωθεί από τη χρήση αμερικανικών λειτουργικών συστημάτων για τα υπολογιστικά της συστήματα. Έχει ήδη αναπτύξει το δικό της λειτουργικό σύστημα, το οποίο ονομάζεται Astra και είναι μία διανομή Linux, ειδικά παραμετροποιημένη για χρήση από υπολογιστές που περιέχουν ευαίσθητες πληροφορίες. Ίδια λογική διέπει και την πρόσβαση στο Internet, για την οποία δεν χρησιμοποιούνται πλέον οι γνωστοί φυλλομετρητές ιστοσελίδων, αλλά ο Yandex, ο οποίος έχει αναπτυχθεί από Ρώσους ειδικούς λογισμικού.

Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι ο Πούτιν έχει δηλώσει ότι δεν είναι τακτικός χρήστης του Internet, το οποίο συνεχίζει να αποκαλεί ως ένα αμερικανικό δημιούργημα που προωθεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ, επομένως δεν φαίνεται να κινδυνεύει και πολύ από το γεγονός ότι συνεχίζει να χρησιμοποιεί Windows XP, η υποστήριξη για τα οποία έχει παύσει προ πολλού.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑnaftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *