Αυτό είναι τo σχέδιο Βαρουφάκη για μείωση του χρέους…

Ολική στροφή κάνει η κυβέρνηση στο θέμα της διαγραφής του χρέους…
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στους Financial Times επιβεβαίωσε την αλλαγή τακτικής από την πλευρά της
Αθήνας λέγοντας ότι η Ελλάδα βάζει τέλος στο αίτημα για την διαγραφή χρέους.

Ουσιαστικά ο υπουργός Οικονομικών προτείνει τον τερματισμό της διένεξης με τους διεθνείς πιστωτές της διαμέσου της ανταλλαγής των ομολόγων της με νέα αξιόγραφα, τα οποία θα είναι συνδεδεμένα με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας

«Πλέον ζητούμε την αντικατάσταση με νέα ομόλογα βάσει της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας», τονίζει ο κύριος Βαρουφάκης στην ίδια συνέντευξη.

Η «ανταλλαγή χρέους» θα περιλαμβάνει δύο είδη νέων ομολόγων.  Ο πρώτος τύπος, ο οποίος θα είναι άμεσα συνδεδεμένος με το ρυθμό ανάπτυξης του ονομαστικού ΑΕΠ, θα δοθεί ως αντάλλαγμα για τα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα από την Ευρώπη και ο δεύτερος, τον οποίο ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε ως «αέναα ομόλογα» («perpetual bonds»), θα ανταλλαχθούν με τα ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται στην κατοχή της ΕΚΤ.

Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται πως πλέον η ελληνική πλευρά «γλιτώνει» την ανάγκη να χρησιμοποιούμε τον όρο «κούρεμα», που δεν γίνεται αποδεκτός από τους συνομιλητές.

«Αυτό το οποίο θα πω στους εταίρους μας είναι ότι προετοιμάζουμε έναν συνδυασμό ενός πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος και ενός προγράμματος μεταρρυθμίσεων», ανέφερε ο Γιάνης Βαρουφάκης στη συνέντευξή του στους FT.

«Θα τους πω, “βοηθήστε μας να προωθήσουμε μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας και δώστε μας ένα δημοσιονομικό περιθώριο για να το κάνουμε αυτό, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα συνεχίσουμε να πνιγόμαστε και η Ελλάδα μάλλον θα παραμορφωθεί, παρά θα αναμορφωθεί”».

Ο κ. Βαρουφάκης διευκρίνισε πως το σχέδιο που θα προταθεί θα προβλέπει την ανταλλαγή των υπαρχόντων δανείων από τις ευρωπαϊκές χώρες με ομόλογα που θα συνδέονται με την ανάπτυξη.

Ακόμη, ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας ανέφερε πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να θέσει στο στόχαστρο τους πλούσιους που φοροδιαφεύγουν και να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 1 ως 1,5% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕγχΠ), ακόμη κι αν αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα εφαρμόσει όλες τις προεκλογικές της υποσχέσεις για κοινωνικές δαπάνες, σύμφωνα με το δημοσίευμα των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ακόμα ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα – μετά από πληρωμές τόκων – από 1 έως 1,5% του ΑΕΠ, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα εκπληρώσει όλες τις υποσχέσεις με βάση τις οποίες εξελέγη.

Η κυβέρνηση θα στοχεύσει τους πλούσιους Έλληνες που δεν έχουν «καταβάλει το μερίδιο των φόρων που τους αναλογεί», ενώ το έθνος βρίσκεται σε οικονομική ύφεση εδώ και έξι χρόνια». «Θέλουμε να κάνουμε σαφές πως η προτεραιότητα είναι στο κεφάλι του ψαριού, και μετά θα πάμε στην ουρά», είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός είπε ακόμα ότι αναμένει δυσκολίες στην αποτελεσματική πάταξη της φοροδιαφυγής και «κερδοσκοπικές συμπεριφορές» από τις επιχειρήσεις των ολιγαρχών στην Ελλάδα, αλλά υποσχέθηκε: «Εμείς δεν θα σταματήσουμε μέχρι να τα καταφέρουμε. Αν έτσι μας εξαφανίσουν τα κατεστημένα συμφέροντα, θα είναι τιμή μας να έχουμε πέσει δίνοντας αυτόν τον καλό αγώνα».

Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι οι εταίροι στην Ευρωζώνη είχαν δίκιο να ανησυχούν για το σχέδιο της κυβέρνησης να επαναπροσλάβει χιλιάδες εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, ο κ. Βαρουφάκης είπε: «Αν κοιτάξετε τι έχει συμβεί τα τελευταία πέντε χρόνια, έχει υπάρξει μια μαζική μείωση στον δημόσιο τομέα… Το πρόβλημα δεν είναι αυτό, είναι ότι δεν είναι αποτελεσματικός ο δημόσιος τομέας – είναι ένα είδος “νούμερο ένα εχθρός”, η ελληνική γραφειοκρατία».

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να παρουσιάσει τις προτάσεις της σε αναλυτική μορφή στους ευρωπαίους εταίρους της πριν από το τέλος του Φεβρουαρίου.

«Ό, τι και να σκέφτονται οι εταίροι μας σχετικά με το ότι προερχόμαστε από την ριζοσπαστική αριστερά, μιλάμε πολύ σοβαρά για την μεταρρύθμιση, πολύ σοβαρά για το ότι είμαστε καλοί Ευρωπαίοι και πολύ σοβαρά θέλουμε να ακούσουμε. Το μόνο πράγμα στο οποίο δεν θα υποχωρήσουμε είναι ότι το τρέχον πρόγραμμα είναι ανεφάρμοστο και πρέπει να επανεξεταστεί από την αρχή», είπε.

Η Γέφυρα

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ακόμα στους FT ότι η Ελλάδα ελπίζει να εξασφαλίσει ένα πρόγραμμα – γέφυρα, διάρκειας τεσσάρων μηνών, για να τονώσει την οικονομία από τώρα μέχρι την 1η Ιουνίου, όταν η ΕΚΤ υπόσχεται να «κρατήσει» το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας, συνεχίζοντας να παρέχει ρευστότητα με ευνοϊκούς όρους.

Αντί να ζητήσει την δόση των 7 δισ. ευρώ, που επρόκειτο να καταβληθεί στην Ελλάδα το περασμένο έτος, η κυβέρνηση θα ζητήσει μόνο 1,9 δισ. ευρώ, λέει ο κύριος Βαρουφάκης, για τα κέρδη της ΕΚΤ από τις αγορές της σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου μετά τη διάσωση 2010.

Η αποστολή μας μας δίνει το δικαίωμα να κάνουμε λίγα πράγματα. Έχουμε λίγες εβδομάδες για να παρουσιάσουμε στην ΕΚΤ, το ΔΝΤ και την ΕΕ τις προτάσεις μας, είπε ο υπουργός. «Η έννοια ότι οι προηγούμενες κυβερνήσης υπέγραψαν στην άκρη του γκρεμού προγράμματα που δεν απέδωσαν και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να τα ακολουθήσουμε, αυτό είναι πρόκληση κατά της δημοκρατίας» τονίζει.

«Έχουμε το μειονέκτημα ότι είμαστε άπειροι. Είμαστε, επίσης, ένας συνασπισμός στην κυβέρνηση. Αλλά έχουμε το πλεονέκτημα ότι δεν έχουμε πουλήσει την ψυχή μας στο διάβολο ακόμη, και δεν σκοπεύουμε να το κάνουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα που ποτέ δεν έχει χρηματοδοτηθεί από τους ολιγάρχες», καταλήγει ο κύριος Βαρουφάκης.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *