Oι 5 Πεποιθήσεις που θα σου εξασφαλίσουν την επιτυχία

Γράφει ο Δημήτρης Μπακαούκας

Το πώς βλέπεις τον κόσμο έχει να κάνει με τις πεποιθήσεις σου και οι πεποιθήσεις καθορίζουν την επιτυχία σου και είναι στοιχείο της ταυτότητας σου.

Για παράδειγμα το «έχει καλή καρδιά» είναι κενό νοήματος εάν οι πράξεις δεν το αποδεικνύουν! Αν πραγματικά θέλεις την επιτυχία, αν πραγματικά θέλεις να βοηθάς τους αγαπημένους σου να βελτιώσουν την ζωή τους, αν σε ενδιαφέρει να αφήσεις κάτι πίσω σου βεβαιώσου ότι βλέπεις τον κόσμο μέσα από το σωστό πρίσμα!

” Όλοι υποστηρίζουν ότι συμβάινουν και τα ατυχήματα. Αλλά σε ένα κβαντικό σύμπαν δεν υπάρχει κάτι τέτοιο σαν ατυχήματα αλλά πιθανότητες και δυνατότητες που η μορφή τους εξαρτάται από την αντίληψη”

Οι παρακάτω πεποιθήσεις είναι αυτές που θα ενισχύσουν σημαντικά τις πιθανότητες σου για επιτυχία:

1. Η Μοίρα μου είναι στα χέρια μου

Παρόλο που οι πιθανότητες μπορεί να είναι φαινομενικά εναντίον σου και η επιτυχία κάτι που φαντάζει μακρινό αν όχι άπιαστο όνειρό δεν σε ωφελεί να θεωρείς ότι είσαι αιχμάλωτος των αρνητικών καταστάσεων! Αν πιστεύεις ότι είσαι εκεί που δεν σου αξίζει έχεις δίκιο! Ο άνδρας κινείται μπροστά προς τους στόχους του. Χρειαζόμαστε να δραστηριοποιούμαστε, να εξελισσόμαστε αν πρόκειται να φτάσουμε τις πραγματικές δυνατότητες μας. Αυτό είναι κάτι που κάθε άνδρας οφείλει να λαχταρά να πετύχει στην ζωή του!

Επιπλέον αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι υπάρχουν ιστορίες ανθρώπων που βίωσαν την επιτυχία ακόμα και περνώντας μέσα από εκπληκτικές δυσκολίες που θα γονάτιζαν τους περισσότερους! Ο άνδρας που βρίσκεται σε πορεία ανόδου θα θεωρήσει έστω και το ελάχιστο θετικό στοιχείο ενισχυτικό της πεποίθησης του ότι έστω και αν οι ιστορίες επιτυχίας είναι καμία φορά λίγες, όταν εργάζεσαι σκληρά και παίρνεις ρίσκα τότε έχεις δικαίωμα να τα καταφέρεις! Βρες ένα νόημα σε όσα κάνεις. Αυτή η πίστη, αυτή η ελπίδα έστω και αν θα «ταρακουνηθεί» δεν μπορεί να σπάσει.

2. Η αποτυχία δεν είναι το τέλος

Υπάρχουν αυτοί που δεν προσπαθούν και έτσι δεν αποτυγχάνουν. Υπάρχουν κάποιοι άλλοι που προσπαθούν και πιστεύουν ότι η αποτυχία είναι το τέλος. Από την άλλη .ομως υπάρχει και μια άλλη πεποίθηση..ότι η αποτυχία δεν είναι το τέλος αλλά μάθημα. Θεμέλιος λίθος. Κάτι που είναι θετικό και όχι αρνητικό

Το πώς θα επιλέξεις να δεις την αποτυχία είναι καθαρά στην δική σου ευχέρεια. Εφόσον βιώσεις την αποτυχία λοιπόν κάνε την επιλογή που θα σε οδηγήσει σε κάτι καλό και όχι στην αυτομαστίγωση και την καταστροφή!

3. Θα τα καταφέρω μόνος μου

Θα έχεις βοήθειες στην πορεία σου προς την επιτυχία! Είναι αναπόφευκτό. Υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι άνθρωποι και πολλοί από αυτούς που πραγματοποιήσαν στόχους και όνειρα, έχουν την τάση να προσφέρουν την βοήθεια τους σε εκείνους που προσπαθούν να τα καταφέρουν, αλλά από αυτό μέχρι να μένεις αδρανής και να περιμένεις ότι κάποιος θα έρθει να σε βοηθήσει ,η διαφορά είναι χαώδης! Να σκέφτεσαι πως ότι θέλεις να καταφέρεις εξαρτάται από εσένα. Συγκεντρώσου στο να παρατηρείς τις λεπτομέρειες που θα εμφανιστούν και παίζουν ρόλο στην επιτυχία σου. Να είσαι ανοικτός στο να δεχτείς βοήθεια, αλλά δεν μπορείς να την περιμένεις ή να νιώθεις ότι την δικαιούσαι.

Υπάρχουν κάποιοι λόγοι για το παραπάνω :

α. Έχω συναντήσει ανθρώπους που νομίζουν ότι κάποιος τα πάει καλά πρέπει να τους βοηθήσει και αυτούς σαν κάποιο είδος υποχρέωσης. Είναι τοξικοί τύποι. Κολλάνε πάνω σου και θέλουν να σου πάρουν ότι έχεις ή να τους δώσεις ότι έφτιαξες με κόπο. Αναμένουν να τους αφιερώσεις χρόνο και να λύσεις το πρόβλημα τους αντί να επιστρέψουν λίγη από την αξία που έλαβαν από εσένα. Κανείς δεν σου χρωστάει κάτι αλλά θα βρεις πολλούς που θα σε βοηθούσαν, εάν τους διαβεβαίωνες ότι θα εκτιμήσεις την βοήθεια που έλαβες με σκληρή δουλειά

β. Αν περιμένεις βοήθεια δεν θα δείξεις την δέουσα επιμέλεια. Δεν πρόκειται να δουλέψεις, να ερευνήσεις να κάνεις οτιδήποτε σου αναλογεί για να κερδίσεις την επιτυχία. Κανείς δεν βοηθάει ένα άτομο που είναι εξαρτημένο από την βοήθεια άλλων. Αλλά θα βοηθήσουν το άτομο που θα πετύχει ούτως ή άλλως

4. Δεν έχω να χάσω τίποτα

Αυτή είναι μια από τις πιο σημαντικές πεποιθήσεις! Πολλοί από αυτούς που έχουν βιώσει την επιτυχία ειδικά σε υλικό επίπεδο φοβούνται μην χάσουν ότι απόκτησαν με κόπο. Αυτή η φοβία είναι καταστροφική. Σε εμποδίζει από το να εξελίσσεσαι, να καινοτομείς και να αναλαμβάνεις ρίσκα. Το ρίσκο είναι εξίσου σημαντικό με την δουλεία γιατί χωρίς ρίσκο είναι δύσκολο να απολαύσεις την επιτυχία.. Στο σεμινάριο αρρενωπότητας συνηθίζω να λέω ότι τα μόνα που κατέχει πραγματικά ένας άνδρας είναι το σώμα του και το μυαλό του και αυτό δεν το λέω τυχαία. Εκτός από το ότι είναι γεγονός ότι αυτά είναι τα πιο ουσιώδη που κατέχουμε η αλήθεια είναι ότι για να παίρνεις ρίσκα λοιπόν χρειάζεται να μην αισθάνεσαι ότι έχεις να χάσεις κάτι και εδώ έρχεται η επόμενη σημαντική πεποίθηση…

5. Μπορώ πάντα να επανέλθω

Αυτή είναι και η αξία της αυτοπεποίθησης. Το να γνωρίζεις ότι όσο άσχημα και αν πέσεις πάντα έχεις την δυνατότητα να επανέλθεις. Αυτή η πεποίθηση ενισχύει την πραγματικότητα σου λόγω στοιχείων. Για να έχεις φτάσει ως εδώ και βιώνεις έστω και μια μικρή δόση από επιτυχία, κατά πάσα πιθανότητα έχεις περάσει από δυσκολίες και στιγμές που ήσουν πραγματικά χωμένος στον βούρκο. Παρόλα αυτά κατάφερες να επανέλθεις. Η πραγματικότητα που σχηματίζεται από αυτήν την πεποίθηση λοιπόν, είναι που σε κάνει να γνωρίζεις ότι έστω και αν τα πράγματα έρθουν διαφορετικά από ότι περίμενες έχεις την δυνατότητα να σταθείς πάλι στα πόδια σου

Χρειάζεται να έχεις αυτές τις πεποιθήσεις;

Αυτή δεν είναι η δική μου οπτική περί ευτυχίας αλλά σκληρά μαθήματα που έμαθα από την ζωή και από τα βιβλία. Το αναζητώντας νόημα ζωής του Viktor Frankl είναι ένα από αυτά. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι βλέπουν πιθανότητες ενώ οι αδύναμοι χαρακτήρες εμπόδια.

Είναι πραγματικά υπέροχο ότι έχουμε την επιλογή του πως αντιμετωπίζουμε την ζωή. Μπορείς να δεις ευκαιρίες ή εμπόδια. Πραγματικά μπορείς να πετύχεις σχεδόν οτιδήποτε θελήσεις αλλά χρειάζεται να ρισκάρεις και να αφοσιωθείς σε αυτό. Κρατάς το σπαθί που λέγεται μοίρα στα χέρια σου. Να το κραδαίνεις με τόλμη!

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *