Oι πολιτικοί που θέλουν να ξεχάσουν ποιοί είμαστε

Δυστυχώς δεν είχα παρακολουθήσει την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου προχθές Δευτέρα με καλεσμένο τον Σταύρο Θεοδωράκη για να ακούσω τα όσα επιπόλαια ξεστόμισε ο πρόεδρος του Ποταμιού και πρώην δημοσιογράφος για την περιφορά του επιταφίου στον Εχίνο της Θράκης…

Tης Μαρίας Γιαχνάκη

Σε ένα σεμινάριο όμως στο οποίο συναντήθηκα με νέους φοιτητές της δημοσιογραφίας χθες το απόγευμα ,πάγωσε το αίμα μου, όταν οι φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν έντονα για τις δηλώσεις του ανθρώπου αυτού που είναι μέσα στην ελληνική βουλή.
Με ενημέρωσαν για τα όσα ξεστόμισε ο αρχηγός του Ποταμιού από τον οποίο θα περίμενε κανείς να προστατεύει ιδέες, ήθη κι έθιμα και να σέβεται το θρήσκευμα της χώρας μας όπως και τα υπόλοιπα.
Ο κύριος Θεοδωράκης λοιπόν διαμαρτυρήθηκε εντόνως διότι μερικοί Χριστιανοί που κατοικούν στην γύρω περιοχή του Εχίνου ή που υπηρετούν στην περιοχή αλλά και απόστρατοι, έκαναν περιφορά του επιταφίου γύρω από την εκκλησία της περιοχής .
Ποιο ακριβώς ήταν το πρόβλημά του κυρίου Θεοδωράκη ;

Είπε μάλιστα ότι η περιφορά αυτή «προκάλεσε το μουσουλμανικό στοιχείο». Αν είναι ποτέ δυνατόν , να ξεστομίζει τέτοια κουβέντα ο συγκεκριμένος άνθρωπος. Από πότε κύριε Θεοδωράκη προκαλούμε αλλόθρησκα στοιχεία στην ίδια μας την χώρα όταν ακολουθούμε τα έθιμά μας και όταν κυρίως ανοίγουμε εκκλησίες ;
Από την στιγμή που υπάρχει εκκλησία , σε όποιο μέρος της χώρας κι αν βρίσκεται, ακόμη και στην πιο απόμερη χαράδρα ,οφείλουμε να την ανοίγουμε και να τελούμε θείες λειτουργίες ή εσπερινούς ή περιφορές.
Ακόμη και στην Τουρκία ανοίγουν τις εκκλησίες και λειτουργούν ακόμη και σε μουσουλμανικές πόλεις ανοίγουν τις εκκλησίες και τις λειτουργούν οι λιγοστοί. Εσείς θα έπρεπε να το ξέρετε καλά αυτό ως δημοσιογράφος.
Έστω κι ένας μπορεί να ανοίξει μια εκκλησία και να τελέσει θεία λειτουργία ή εσπερινό ή περιφορά εικόνων και επιταφίων.
Οι εκκλησίες δεν πρέπει να μένουν κλειστές ούτε και τα σχολεία σε όποια περιοχή κι αν βρίσκονται.
Να θυμίσουμε στον κύριο Θεοδωράκη ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε την περιοχή πριν από μερικούς μήνες και περιόδευσε στα χωριά της Θράκης και στα άκρως μουσουλμανικά και λειτούργησε και τον υποδέχθηκαν ακόμη και εκπρόσωποι των μουσουλμάνων. Έπρεπε να του το απαγορεύσουμε και αυτό;
Επειδή δηλαδή η πολιτική των κυβερνήσεων που πέρασαν από αυτήν την χώρα κατάφεραν να μειώσουν το χριστιανικό στοιχείο στην περιοχή της Θράκης τώρα πρέπει να απαγορεύσουμε και σε όσους έμειναν να λειτουργούνται;
Δεν τον άκουσα όμως τον κύριο Θεοδωράκη να μιλάει για το συναίσθημα των Χριστιανών που αν και λίγοι πια στα χωριά της Ροδόπης παραμένουν εκεί , με όποιο τίμημα για να κρατήσουν τα σπίτια τους και τον χαρακτήρα της περιοχής.
Δεν τον άκουσα να διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι στον Ίασμο εκεί στην Ροδόπη, οι Χριστιανοί αναγκάστηκαν να φτιάξουν ένα μουσείο χριστιανικό σπίτι για να μην ξεχάσουν πως ήταν κάποτε τα σπίτια των χριστιανών εκεί αφού τώρα με την πολιτική που τηρείται από την ελληνική κυβέρνηση, ένας ένας φεύγουν.
Δεν τον άκουσα τον κύριο Θεοδωράκη να μιλήσει για το ότι στις περιοχές αυτές τα Ραμαζάνια και τα Αϊντ (θρησκευτικές μουσουλμανικές γιορτές) γιορτάζονται τρανά μέσα στα χριστιανικά χωριά χωρίς οι Χριστιανοί να παραπονιούνται και να προκαλούνται.
Δεν τον άκουσα να μιλάει για τον πόνο των εφημέριων ιερέων που λειτουργούν στην περιοχή και αν και βρίσκονται σε μεικτά χωριά με το ποίμνιό τους, δεν τολμούν να καθίσουν στις αυλές των εκκλησιών τους διότι διάφοροι εξτρεμιστές της περιοχής τους απειλούν και τους υβρίζουν.
Απορώ και εξίσταμαι γιατί ο κύριος Θεοδωράκης έθιξε με αυτόν τον ντροπιαστικό τρόπο αυτό το θέμα . Τι ήθελε να καταφέρει και ποιους να ευχαριστήσει με αυτήν του την παρέμβαση από την στιγμή που κανείς μα κανείς από την τοπική αυτοδιοίκηση , ούτε καν ο μουσουλμάνος δήμαρχος δεν διαμαρτυρήθηκε.
Τι τον πείραξε από την περιφορά του επιταφίου;
Πρώτη φορά βλέπει επιτάφιο να τον σηκώνουν ένστολοι ή απόστρατοι;
Δεν έχει δει ότι όλες τις εικόνες της Παναγίας στις περιφορές όλα τα εξαπτέρυγα και τους Σταυρούς σε διάφορες περιοχές τις σηκώνουν στρατιώτες ή ναύτες διότι είναι ευλογία και προστασία;
Γιατί σας πείραξαν οι απόστρατοι αξιωματικοί κύριε Θεοδωράκη; Γιατί τόσες φορές αναφέρατε στην δήλωσή σας την φράση απόστρατοι τόσο υποτιμητικά; Να σας θυμίσουμε ότι για να κοιμάστε ήσυχος εσείς στο σπιτάκι σας κι εμείς ,κάτι φαντάροι και κάτι απόστρατοι αξιωματικοί σε αυτές τις λεπτές περιοχές ξαγρυπνούν;
Αυτά πήγατε να κάνετε κύριε Θεοδωράκη στην Βουλή να μας κάνετε να ξεχάσουμε και αυτά που ξέρουμε ;
Αυτά που μας κρατούν ακόμη ζωντανούς , τα έθιμά μας, την κουλτούρα μας;
Ένα πράγμα θα σας πω ότι στην Λωρίδα της Γάζας άκρως μουσουλμανική περιοχή, από τις πιο σκληρές μάλιστα ,υπάρχει η εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου με έναν και μοναδικό μοναχό.
Εκεί λοιπόν όχι μόνο τελούνται κανονικά οι θείες λειτουργίες και οι περιφορές των εικόνων αλλά και οι μουσουλμάνοι σέβονται τον τόπο αυτό. Στον τελευταίο πόλεμο δε ο ηγούμενος της μονής άνοιξε τις πόρτες της χριστιανικής εκκλησίας κι έβαλε μέσα εκατοντάδες μουσουλμάνους για να τους σώσει από τα πυρά των Ισραηλινών και τους επέτρεψε μάλιστα να προσεύχονται κάθε μέρα στην αυλή του μοναστηριού διότι την περίοδο εκείνη είχαν μουσουλμανική γιορτή . Αυτό είναι το μεγαλείο της χριστιανικής αγάπης κύριε Θεοδωράκη και όχι αυτό που πρεσβεύετε εσείς.
Φάνηκε άλλωστε ξεκάθαρα γιατί κάνατε αυτήν την επίθεση εκείνο το βράδυ για την περιφορά του επιταφίου.
Είναι γνωστό ότι στην Θράκη που δεν την ξέρετε τελικά καθόλου , συγκεκριμένα στην Ροδόπη μέσω του υποψηφίου του κόμματός σας Ιλχάν Αχμέτ, πήρατε γύρω στις 8.000 ψήφους κατάσταση που πρέπει να διατηρήσετε σαφώς . Άρα μια δήλωση σαν αυτήν που κάνατε θα έδειχνε στους μουσουλμάνους ψηφοφόρους σας ότι προστατεύετε το μουσουλμανικό στοιχείο. Δεν είναι τυχαίο ότι αμέσως μετά την ντροπιαστική σας παρέμβαση στην εκπομπή για το θέμα αυτό ο κύριος Αχμέτ έγραψε στο twitter του , ότι εσείς είστε οι προστάτες των μουσουλμάνων.
Και μιας και με ρώτησαν και οι φοιτητές δημοσιογραφίας γιατί δεν άνοιξε ρουθούνι από αυτήν σας την δήλωση θα ήθελα την ίδια ερώτηση να κάνω κι εγώ στον Μητροπολίτη Ξάνθης και στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο . Γιατί Σεβασμιότατε και Μακαριώτατε δεν άνοιξε ρουθούνι ; Που ακριβώς ησυχάζετε τέτοιες εποχές;

briefingnews.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *