O προφήτης Ενώχ και το απόκρυφο βιβλίο του

Εδώ αρχίζω σιγά σιγά να καταπιάνομαι και με το θέμα της θρησκείας ερευνώντας μέσα από τις γραφές της… μια θρησκεία που επιλέγει τι θα κρατήσει και τι θα πετάξει ή τι θα αλλοιώσει ώστε να μας παρουσιάσει την μία και μοναδική αλήθεια, σύμφωνα πάντα με τα δικά της πρότυπα της τυφλής υπακοής του πίστευε και μη ερεύνα, αλλά και φόβου καθώς η κόλαση περιμένει με ανοιχτές αγκάλες όσους δεν συμβαδίζουν με τα λεγόμενα της. Εδώ που τα λέμε,υπάρχει άραγε χριστιανός που δεν θα πάει στη κόλαση; Ποιος συμβαδίζει με τις επιταγές της θρησκείας; Άσχετα με το ότι δηλώνουμε καλοί χριστιανοί και διατυμπανίζουμε την πίστη μας,ας μη κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας.

Υπάρχουν πολλά περίεργα μέσα στα Ευαγγέλια,στη Βίβλο και γενικά σε όλα τα θρησκευτικά συγγράμματα,όπως οι 7 κατάρες-αναθέματα κατά του ελληνισμού που διαβάζονται την Κυριακή της ορθοδοξίας και ενώ πάμε στην εκκλησία για να τιμήσουμε την μεγάλη εκείνη γιορτή,προφανώς δεν ακούμε τι διαβάζει ο ιερέας,το μυαλό μας τρέχει οπουδήποτε αλλού. Αυτό το θέμα άλλα και πολλά άλλα θα τα δούμε αργότερα σε επόμενες αναρτήσεις,όρεξη να έχουμε να γράφουμε. Ας ξεκαθαρίσω όμως ότι δεν μιλάω για το αν υπάρχει Θεός η όχι,αυτό είναι κάτι το οποίο ο καθένας το αντιλαμβάνεται με διαφορετικό τρόπο.

Ποιος ήταν ο Ενώχ

Ο Ενώχ ήταν ο έβδομος πατριάρχης των Εβραίων και προππάππους του Νώε. Στην χριστιανική παράδοση θεωρείται ένας από τους δύο προφήτες (ο άλλος είναι ο Ηλίας) οι οποίοι ανελήφθησαν ζωντανοί στους ουρανούς και θα επιστρέψουν στη γη στα χρόνια του αντίχριστου,σύμφωνα με την αποκάλυψη του Ιωάννη.

Το απόκρυφο βιβλίο

Το βιβλίο που έγραψε ο Ενώχ και περιγράφει από την πτώση των αγγέλων στη γη (Εωσφόρος),δίνοντας περιγραφές του παράδεισου και της κόλασης, μέχρι λεπτομερής περιγραφές για την κίνηση των πλανητών!( Παρά τις σαφής επιρροές του Ιωάννη στην Αποκάλυψη καθώς και τις επιρροές στις επιστολές των αποστόλων από το βιβλίο του Ενώχ), δεν συμπεριελήφθη στα βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης και χαρακτηρίστηκε ως απόκρυφο και τα ίχνη του χάθηκαν τον 9ο αιώνα μ.Χ.

Προφανώς επειδή μιλάει για την πτώση των αγγέλων στη γη καθώς και για τις τέχνες που δίδαξαν,αλλά και για τα ζευγαρώματα με θνητές γυναίκες,πως όμως οι γυναίκες δέχτηκαν να ζευγαρώσουν με τις οντότητες αυτές; Μιλάει επίσης για τους γίγαντες και τα δεινά που έσπειραν στη γη. Αυτομάτως οι περιγραφές αυτές το κάνουν αιρετικό,σύμφωνα με τις επιταγές της εκκλησίας,αφού οι άγγελοι είναι πνεύματα και δεν μπορούν να προχωρήσουν στην ερωτική πράξη, αλλά μην ξεχνάμε ότι μέχρι 500 χρόνια πριν η εκκλησία έβγαζε αιρετικό όποιον έλεγε ότι η γη κινείται.

Ο Ενώχ έριξε όλο το βάρος στην περιγραφή της πτώσης των αγγέλων στη γη και τα επακόλουθα αυτής της πτώσης,δεν έμεινε όμως μόνο εκεί καθώς εξηγούσε την κίνηση όλων των ουράνιων σωμάτων,αλλά το κυριότερο ίσως ήταν ότι μιλάει για πολλά επίπεδα ύπαρξης(;)

Βάση λοιπόν όλων αυτών γίνεται κατανοητό το γιατί δεν το συμπεριέλαβαν στα βιβλία της Παλαιάς διαθήκης αφού δεν συμμορφώνεται με αυτά που η εκκλησία ασπάστηκε,αν και ο Θεός στις περιγραφές του Ενώχ δεν έχει καμία διαφορά με τον γνωστό Θεό που η εκκλησία μας δίδαξε,έναν Θεό τιμωρό,παντοδύναμο και με δείγματα ανθρώπινης συμπεριφοράς,κυρίως οργής. Η διαφορά έγκειται σε ποιους θεωρεί η εκκλησία κακούς και ποιους ο Ενώχ ,ο Ενώχ δεν θεωρεί τον Εωσφόρο και τους ακολούθους του,ως πηγή του κακού,αλλά τους γίγαντες των οποίων τα πνεύματα είναι εκείνα που προκαλούν το κακό στο κόσμο.

Ενώ ο Ενώχ προσφέρει απλόχερα την γνώση, έρχεται η εκκλησία και τα αναιρεί όλα και προωθεί το σκοταδισμό και τον φόβο. Πίστευε και μη,ερεύνα, το ξεχάσατε;

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *