O Μάκης Βορίδης πήρε το δαχτυλίδι από τον Αντώνη Σαμαρά;

Οργιάζουν τα σενάρια για πολιτικές εξελίξεις μετά την κίνηση του πρωθυπουργού να ορίσει τον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη να εισηγηθεί αντ’αυτού σήμερα στη βουλή την πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται σήμερα στο Μιλάνο για την σύνοδο κορυφής της ΕΕ με θέμα την ανεργία των νέων και όρισε να μιλήσει στη θέση του ο Μάκης Βορίδης και να ανοίξει τη συζήτηση στη βουλή.

Τον ρόλο αυτό θα έπρεπε στην πραγματικότητα να αναλάβει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος ή ο πρώτος τη τάξει υπουργός που είναι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Η επιλογή, ωστόσο, του Μάκη Βορίδη να αναλάβει τον κρίσιμο αυτό ρόλο σε μια δύσκολη πολιτική συγκυρία, άνοιξε το δρόμο για σενάρια που έκαναν λόγο για «δαχτυλίδι διαδοχής» που υποτίθεται ότι πήρε ο υπουργός Υγείας πριν την ώρα του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε στην είδηση αποκαλώντας τον Μάκη Βορίδη «ακροδεξιό κέρας» της κυβέρνησης ενώ η εφημερίδα του κόμματος, Αυγή, έφτασε στο σημείο να αφιερώσει το χθεσινό πρωτοσέλιδό της στο ζήτημα, με τίτλο «Κυβέρνηση Βορίδη;» και να γράψει:

«Σε μια καινοφανή κίνηση για τα κοινοβουλευτικά χρονικά, που αποτυπώνει αδρά την κατάσταση αλλά και τις εύθραυστες ισορροπίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης, προχώρησε ο Αντ. Σαμαράς ορίζοντας τον Μ. Βορίδη να εισηγηθεί αντ’ αυτού αύριο στη Βουλή την πρόταση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του. Η άρνηση του πρωθυπουργού να αναλάβει την ευθύνη της πρότασης και να λάβει τη συνταγματικά οφειλόμενη απάντηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης μαρτυρά την ένδεια των επιχειρημάτων και τον φόβο απογύμνωσης της εικονικής πραγματικότητας που επιχειρεί να χτίσει η κυβέρνηση.

Το γεγονός ότι την εισήγηση δεν αναλαμβάνει, όπως σε άλλες περιπτώσεις, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος, που σηματοδοτεί το ΠΑΣΟΚ, αλλά ούτε και ο πρώτος τη τάξει υπουργός αντανακλά τις εσωτερικές διεργασίες στη Ν.Δ. και πιθανότατα μας δίνει μια “σκηνή από το μέλλον” της συντηρητικής παράταξης».

Eκτός μάχης ο Αδωνις Γεωργιάδης

Αίσθηση προκάλεσε ταυτόχρονα το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός αφαίρεσε για τρεις ημέρες από τον Αδωνι Γεωργιάδη την αρμοδιότητα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και την έδωσε στον αντιπρόεδρο της βουλής Τάσο Νεράτζη, ώστε να υπερασπιστεί τα «χρώματα» της ΝΔ στην μάχη για την ψήφο εμπιστοσύνης.

Ο Αδωνις Γεωργιάδης δέχτηκε αδιαμαρτύρητα την απόφαση και στήριξε την επιλογή του κ. Βορίδη ως εισηγητή της κυβέρνησης στη διαδικασία. Οι δύο άνδρες είναι στενοί φίλοι και δεν αποτελεί μυστικό ότι ο Αδωνις Γεωργιάδης θα στηρίξει τον κ. Βορίδη όταν έρθει η ώρα της διαδοχής.

Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου έκρινε πως αν πρωταγωνιστούσαν και οι δύο στη διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης η Βουλή θα μετατρεπόταν σε πεδίο μάχης, αφού δεν φείδονται υψηλών τόνων και προβοκάτσιας προκειμένου να συντρίψουν τον αντίπαλο.

Ο διάδοχος του Σαμαρά

Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα του Αντώνη Σαμαρά ξεκίνησαν, έτσι, κάπως πρόωρα. Δεν αποτελεί μυστικό ότι ο υπουργός υγείας έχει πολιτικές βλέψεις για την διαδοχή στην ηγεσία και είναι γεγονός ότι προετοιμάζει πολιτικά το προφίλ του για να διεκδικήσει την ηγεσία της ΝΔ όταν έρθει η στιγμή.

Δεν αποτελεί επίσης μυστικό ότι στο παρασκήνιο της ΝΔ μαίνεται από τώρα ένα υπόγειος πόλεμος διαδοχής ο οποίος έχει τρεις πόλους:

Ενας πόλος γύρω από τον Μάκη Βορίδη, ο οποίος επιθυμεί τη στροφή της ΝΔ προς πιο «δεξιές» πολιτικές με στόχο να αποσπάσει το εκλογικό σώμα από τη Χρυσή Αυγή.
Ενας πόλος γύρω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος πρεσβεύει ότι η ΝΔ πρέπει να στραφεί προς τον μεσαίο χώρο, ο οποίος απογοητευμένος από τις πολιτικές της κυβέρνησης έχει στραφεί σε άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ενας πόλος γύρω από τον Νίκο Δένδια, ο οποίος επικαλείται το όνομα του «καραμανλισμού» της παράταξης, στηρίζει την κυβερνητική πολιτική και αναμένει την ώρα να ξεδιπλώσει την τακτική της κεντροδεξιάς και φιλοευρωπαϊκής πορείας του κόμματος.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *