OYMYAKON: Η ΠΙΟ ΚΡΥΑ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΗ ΠΟΛΗ ΣΤΗ ΓΗ

1Το πιο κρύο κατοικημένο μέρος στη Γη είναι ένα μικρό χωριό στη σιβηρική τούνδρα που ονομάζεται Oymyakon, όπου η χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ήταν στους -90 βαθμούς Κελσίου. Η μέση θερμοκρασία του χειμώνα κυμαίνετε -58 βαθμούς Κελσίου

Ο φωτογράφος Amos Chapple, από την Νέα Ζηλανδία, πήγε μια διήμερη εκδρομή στο ρωσικό χωριό και γρήγορα έμαθε πόσο οδυνηρή μπορεί να είναι αυτή η χαμηλή θερμοκρασία.

Το έδαφος είναι πάντα παγωμένο, και οι υδραυλικές εγκαταστάσεις, τα κινητά τηλέφωνα και οι κινητήρες των αυτοκινήτων είναι συνεχώς σε κίνδυνο από την κατάψυξη.

oymyakon1

Τα αυτοκίνητα δεν πρέπει να μένουν εκτεθειμένα έξω, αλλά πρέπει να διατηρούνται σε ένα θερμαινόμενο γκαράζ για την πρόληψη ζημιών.

oymyakon2

Οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν όσον το δυνατόν λιγότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους για να αποφευχθούν οι ψυχρές θερμοκρασίες. Με τέτοιες θερμοκρασίες, αν ένας άνθρωπος βγει έξω γυμνός θα πεθάνει μέσα σε 60 δευτερόλεπτα από το κρύο. Συχνά έξω είναι σκοτεινά και έρημα, με μόνο τρεις ώρες του φωτός το χειμώνα.

oymyakon3

Ωστόσο, το καλοκαίρι η πόλη έχει μέχρι και 21 ώρες φως και οι θερμοκρασίες μπορούν να αυξηθούν κατά μέσο όρο 73 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τις θερμοκρασίες του Χειμώνα.

oymyakon5

Οι περίπου 500 κάτοικοι του χωριού είναι εξαιρετικά σκληραγωγημένοι: δεν μπορούν να καλλιεργήσουν καμία σοδειά και η διατροφή τους συνίσταται κυρίως σε κρέας αλόγου και ταράνδου.

Τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο μέχρι το θερμόμετρο να δείξει – 52° Κελσίου.

oymyakon6

Περιέργως επίσης μια από τις κύριες πηγές εσόδων για τους κατοίκους είναι ο τουρισμός: κάθε χρόνο επισκέπτονται το μέρος χιλιάδες λάτρεις της περιπέτειας για να κυνηγήσουν ταράνδους, να ψαρέψουν στις παγωμένες λίμνες και να κάνουν μπάνιο στις θερμές πηγές του νησιού.

oymyakon7

Όσο και αν ακούγεται ειρωνικό, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι είναι το… μετά θάνατον: χρειάζονται αρκετές μέρες και πολλά εργατικά χέρια για να σκάψουν έναν τάφο εξαιτίας του παγωμένου εδάφους. Η διαδικασία περιλαμβάνει το άναμμα φωτιάς ώστε να λιώσει ο πάγος και να σκάψουν μετά.

oymyakon8

oymyakon9

oymyakon10

oymyakon11

oymyakon12

 

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *