Η παχυσαρκία μαθαίνετε από την παιδική ηλικία !

Τελικά ίσως να μην είναι καλό να ενθαρρύνουμε το παιδί μας να φάει τη τελευταία μπουκιά. Αυτό, σύμφωνα με μία νέα έρευνα, δημιουργεί μια κακή συνήθεια, που μπορεί μακροπρόθεσμα να οδηγήσει στην παχυσαρκία.


Στην καινούρια τους έρευνα οι καθηγητές Ben Gibbs και Renata Förste του Αμερικάνικου Brigham Young University (BYU) διαπίστωσαν ότι η παχυσαρκία σε παιδιά ηλικίας 2 ετών και άνω οφείλεται τις περισσότερες φορές στη διατροφή που ακολούθησαν κατά το βρεφικό στάδιο.

“Ένα παιδί που είναι υπέρβαρο στην ηλικία των δύο, έχει μεγάλες πιθανότητες να είναι υπέρβαρο και στη μετέπειτα νηπιακή αλλά και ενήλικη ζωή του. Αυτό πρέπει να μας ανησυχεί” είπε ο Forste.

Στην έρευνα τους, οι καθηγητές ανέλυσαν στοιχεία από παραπάνω από 8.000 οικογένειες και βρήκαν ότι τα παιδιά που τρέφονταν με παιδική φόρμουλα είχαν το διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν παχυσαρκία στο στάδιο του νηπίου σε σχέση με τα βρέφη που κατανάλωναν κυρίως μητρικό γάλα.

Οι συγγραφείς λένε όμως ότι η παιδική παχυσαρκία σχετίζεται και με άλλους παράγοντες.

«Φαίνεται ότι υπάρχει ένα διατροφικό σύμπλεγμα που οδηγεί τελικά στην παιδική παχυσαρκία», δήλωσε ο Gibbs.

Μεγάλη σημασία φαίνεται να έχει και το πότε ταΐζουμε το μωρό μας. Συγκεκριμένα, το τάισμα αμέσως πριν τον ύπνο φαίνεται ότι αυξάνει τη πιθανότητα για παιδική παχυσαρκία κατά 36 %. Αντίστοιχα, η πρώιμη εισαγωγή στερεών τροφών στη διατροφή των μωρών, ιδίως πριν το τέταρτο μήνα και πέμπτο μήνα, αυξάνει τον ίδιο κίνδυνο κατά 40 %.

“Το τάισμα πριν τον ύπνο, δημιουργεί ένα μοτίβο συμπεριφοράς που ακολουθούν στη συνέχεια τα παιδιά, και έτσι τρώνε και περισσότερο αλλά και σε ακατάλληλες ώρες” είπε ο Förste.

Ο Forste εξηγεί ότι από τη φύση του ο θηλασμός δρα περιοριστικά και έτσι το παιδί το παιδί μαθαίνει πότε έχει χορτάσει. Το ίδιο όμως, αν και λίγο πιο δύσκολα, μπορούν να μάθουν και τα παιδιά που δε θηλάζουν.

“Υπάρχουν για να μάθεις το παιδί σου να τρώει με μέτρο, ακόμα και όταν το ταΐζεις αποκλειστικά με το μπουκάλι. Το πιο απλό είναι να μη το ζορίζεις να τελειώσει το φαγητό του όταν δε θέλει να φάει άλλο!” είπε ο Förste.


Πηγή: Adinatisma .com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *