Κοντά στη διάσωση της PEUGEOT – Citroen

Η γαλλική κυβέρνηση είναι κοντά στην ολοκλήρωση συμφωνίας για τη στήριξη της μεγάλης αυτοκινητοβιομηχανίας της χώρας «Πεζό – Σιτροέν», με τη χορήγηση χρηματοπιστωτικών εγγυήσεων ύψους 5 δισ. ευρώ έως 7 δισ. ευρώ στον προβληματικό χρηματοδοτικό βραχίονα της εταιρείας, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Το σχέδιο διάσωσης, το οποίο χρειάζεται την έγκριση από τις Βρυξέλλες και έχει ήδη προκαλέσει διαμαρτυρίες από τους δημόσιους μετόχους της γερμανικής εταιρείας Φολκσβάγκεν, αποτελεί την πιο σημαντική κρατική παρέμβαση έως τώρα στην κρίση που έχει πλήξει πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες της Ευρώπης, σημειώνει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με πηγές που είναι κοντά στις συζητήσεις, η συμφωνία μπορεί να ανακοινωθεί αυτή την εβδομάδα.

Σε αντάλλαγμα για τη χρηματοδότηση που θα λάβει, η Πεζό υποσχέθηκε να διορίσει στο διοικητικό της συμβούλιο έναν εκπρόσωπο των εργαζομένων καθώς και ένα ανεξάρτητο μέλος που θα εγκρίνει η γαλλική κυβέρνηση. Η επιβολή ενός διευθυντή που θα στηρίζεται από το κράτος θα αυξήσει τους φόβους υπουργικών παρεμβάσεων στην αυτοκινητοβιομηχανία, η ανεξαρτησία της οποίας διαφυλάχθηκε ως κόρη οφθαλμού από την οικογένεια Πεζό που κατέχει το 25,4% των μετοχών της εταιρείας και το 38,1% των δικαιωμάτων ψήφου.

Το γαλλικό δημόσιο δεν έχει μετοχές της Πεζό – σε αντίθεση με την ανταγωνίστριά της Ρενό -, αλλά άσκησε έντονη κριτική στο σχέδιο της εταιρείας για την περικοπή 6.100 θέσεων εργασίας στη Γαλλία και το κλείσιμο ενός εργοστασίου της έξω από το Παρίσι.

xorisoria.org

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *