Αλληλεγγύη των PIGS: Η Ιρλανδία επιστρέφει 126 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων

Η αλληλεγγύη μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών θεωρήθηκε κάποτε μείζων ζήτημα για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Κάποια σημάδια μας θυμίζουν τις “παλιές καλές εποχές”…

Τη στιγμή που η Ιρλανδία, και επισήμως πλέον, βγήκε από τον δεσμευτικό κλοιό των μνημονιών, δείχνει πως δεν ξεχνάει ένα μέλος των πάλαι ποτέ PIGS.

Η βοήθειά της δεν είναι θεωρητική, αλλά έμπρακτη και αποδεικνύει πως η έννοια της αλληλεγγύης δεν έχει χαθεί εντός της Ευρώπης. Κέρδη ύψους 126 εκατ. ευρώ από τις επενδύσεις της σε ελληνικά ομόλογα θα επιστρέψει στην Ελλάδα η Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας.Να υπενθυμίσουμε ότι ανάλογη πολιτική τήρησε και η Αυστρία, ενώ θεωρείτε βέβαιο ότι το ίδιο θα πράξουν όλα σχεδόν τα κράτη της Ευρωζώνης. 

Σύμφωνα με την ιρλανδική εφημερίδα «Irish Examiner» στο πλαίσιο έγκρισης του μεσοπρόθεσμου σχεδίου οικονομικής στρατηγικής της Ιρλανδίας, η κυβέρνηση της χώρας συμφώνησε στην πληρωμή 126 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, μέσα στα επόμενα χρόνια ως μέρος παλαιότερης συμφωνίας, με στόχο τη μείωση του ελληνικού χρέους.

Τα χρήματα θα προέλθουν από την Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας και θα δοθούν τμηματικά στην Ελλάδα, αρχίζοντας από το 2014 και θα ολοκληρωθεί η εξόφληση μέχρι το 2025.

Η συμφωνία αφορά μόνον στην Ελλάδα και όχι τα άλλα κράτη- μέλη σε προγράμματα διάσωσης, πρόσθεσε ο Ιρλανδός εκπρόσωπος και οι πληρωμές αυτές δεν θα επηρεάσουν τα στοιχεία του ιρλανδικού υπουργείου Οικονομικών.

whitetoweraris.blogspot.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *