Το «plan B» για ΛΑΡΚΟ, αμυντικές βιομηχανίες

Χαμηλότερες αποζημιώσεις στο προσωπικό που θα αποχωρήσει με εθελουσία έξοδο και περισσότερες «δουλειές» μέσω του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, προβλέπει μεταξύ άλλων το «plan B»…που θα αντιπροτείνει η κυβέρνηση στην Κομισιόν για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) και την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ). Οσο για τη ΛΑΡΚΟ, συζητείται πλέον η μείωση του προσωπικού ή εναλλακτικά η οριζόντια μείωση των αποδοχών για όλους.

Η απάντηση της ελληνικής πλευράς θα είναι έτοιμη το αργότερο ώς την Παρασκευή, όπως προέκυψε έπειτα από ένα μπαράζ συσκέψεων που πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, με τη συμμετοχή της αναπληρώτριας υπουργού Εθνικής Αμυνας Φώφης Γεννηματά και του υφυπουργού ΠΕΚΑ Ασημάκη Παπαγεωργίου, και ενώ οι εργαζόμενοι των ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ διαμαρτύρονταν στο Κέντρο της Αθήνας.

Στην περίπτωση των αμυντικών βιομηχανιών, τo «plan B» θα προβλέπει 5ετή σχέδια εξυγίανσης (2013-2017), χαμηλότερα ποσά για την εθελούσια έξοδο απ’ ό,τι η αρχική πρόταση της ελληνικής πλευράς, και πρόβλεψη για σημαντικά έσοδα από συμβάσεις που θα πάρουν μέσω διαγωνισμών από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Το μεγάλο ωστόσο ερωτηματικό αφορά την απάντηση που θα δώσει η Κομισιόν στο αίτημα για εξαγωγές πολεμικού υλικού, χωρίς τις οποίες οι δυο αμυντικές βιομηχανίες δεν είναι βιώσιμες.

Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι με τα νέα αυτά σχέδια θα πείσει τις Βρυξέλλες και ειδικά την Επιτροπή Ανταγωνισμού, αφενός ως προς το θέμα των κρατικών ενισχύσεων, αφετέρου ως προς το κατά πόσο οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν έπειτα από ένα 5ετές πρόγραμμα εξυγίανσης να έχουν θετικό πρόσημο στους ισολογισμούς τους.

«Και οι τρεις έχουν πρόβλήμα βιωσιμότητας, ενώ οι δυο εξ αυτών (ΛΑΡΚΟ, ΕΑΣ) έχουν πρόβλήμα κρατικής βοήθειας.

Συνολικά και οι τρεις μαζί έχουν στοιχίσει την τελευταία τριετία 150 εκατ. ευρώ στον φορολογούμενο. Εμείς προτείνουμε να μείνουν ζωντανές, να εκκαθαριστούν τα μέρη που δεν είναι βιώσιμα και να πωληθούν στοιχεία ενεργητικού, ώστε να επιστραφεί στο Δημόσιο μέρος των κρατικών ενισχύσεων.

Για ένα κομμάτι όμως που σχετίζεται με την αμυντική βιομηχανία, θέλουμε να θεμελιώσουμε το επιχείρημα ότι έπειτα από την αναδιάρθρωση οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να επιβιώσουν χωρίς κρατική βοήθεια», δήλωσε χθες μιλώντας στο Βήμα FM ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΤΑ ΝΕΑ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *