Επικίνδυνα δημοσιεύματα για το plan B της τρόικα

Εντονη συζήτηση προκαλεί στην Ελλάδα η «αποκάλυψη» από τα media μέρους της εισήγησης του EuroWorking Group για την Ελλάδα…
αποσπάσματος μάλιστα που σκιαγραφεί δέσμη μέτρων και δράσεων που ταιριάζουν σε οικονομίες στο χείλος της κατάρρευσης. Η δημοσιοποίηση του συγκεκριμένου σκέλους της εισήγησης χωρίς όμως να επισημαίνεται ότι αυτό αποτελεί το plan B σε περίπτωση παρέλευσης και μη ανανέωσης του προγράμματος καθώς και εξάντλησης των διαθεσίμων χωρίς την ενεργοποίηση της γραμμής έκτακτης ρευστότητας ECCL.

Του Χρήστου Φράγκου

Η επίκληση της έκθεσης της τρόικας κατ αυτό τον τρόπο σε συνδυασμό

Τα μέτρα που αναφέρεται στις εφημερίδες αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού για την πρόληψη και αντιμετώπισης μιας ενδεχόμενης υποτροπής της κρίσης στην οποία μπορεί να οδηγηθεί η Ελλάδα μετά από αποτυχία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, πάγωμα της χρηματοδότησης από τον ESM και τη συνεπακόλουθη εξαίρεση των τραπεζών από τους μηχανισμούς στήριξης της ΕΚΤ και επιστροφής στον ELA.

Πρόκειται για ένα πλαίσιο μέτρων τα οποία λαμβάνουν ως βάση τις έκτακτες ανάγκες και απαντούν σε καταστάσεις οριακές, στις οποίες δεν προβλέπεται να οδηγηθεί η Ελλάδα ακόμα και αν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα οδηγηθούν σε αποτυχία.

Σύμφωνα με κοινοτικούς αξιωματούχους η διαρροή μέρους και όχι ολόκληρης της έκθεσης της τρόικας που έχει υποβληθεί στα οικονομικά επιτελεία –και όχι στα κοινοβούλια- όπως αναφέρεται στα δημοσιεύματα, είναι προφανές ότι επιχειρεί να ρίξει λάδι στη φωτιά της πολιτικής αντιπαράθεσης στην Ελλάδα δημιουργώντας παράλληλα έκρυθμες καταστάσεις στις αγορές.

Η τρόικα απαντώντας σε σχετικό αίτημα του EuroEorking Group συνέταξε μια ολοκληρωμένη μελέτη αντίξοων καταστάσεων ώστε να έχουν τα οικονομικά επιτελεία των εταίρων της Ελλάδας μια πρώτη γεύση των δυνατοτήτων της εκάστοτε κυβέρνησης και των ανοχών και αντοχών του συστήματος.

Στόχος είναι να τεθούν νέα στεγανά στη διαπραγμάτευση και να διαμορφωθούν νέοι κανόνες εμπλοκής οι οποίοι θα έχουν ως γνώμονα τη σταθερότητα του συστήματος και θα γνωρίζουν εξ αρχής τα όρια.

Υπ αυτό το πρίσμα τα μέτρα, οι συστάσεις και οι προτάσεις εντάσσονται στο πλαίσιο ενός γενικότερου σχεδιασμού, για τον οποίο όμως δεν γίνεται μνεία στα δημοσιεύματα, τα οποία είναι προφανές ότι εξυπηρετούν εκουσίως ή και ακουσίως συγκεκριμένες σκοπιμότητες.
Είναι άλλωστε προφανές ότι κάποια από τα μέτρα έχουν ακουστεί στο παρελθόν από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και οικονομολόγους που πρόσκεινται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπ αυτό το πρίσμα η επίκλιση τους από την τρόικα δεν βγάζει πολιτικό και οικονομικό νόημα.

Το plan B

Στην έκθεσή της η τρόικα αναλύει την έως τώρα πορεία του ελληνικού προγράμματος και τονίζει ότι έχει καλυφθεί μόνο το 25% της διαφοράς μεταξύ ελληνικής πλευράς και δανειστών για το ύψος του δημοσιονομικού κενού για το 2015. Αυτό που λένε δηλαδή οι δανειστές είναι ότι απαιτούνται επιπλέον 1,8 δισ. ευρώ, έως τα 2,5 δισ. ευρώ που θεωρούν ότι είναι το δημοσιονομικό κενό.

Έτσι λοιπόν, η τρόικα θέτει ως νέο προαπαιτούμενο να νομοθετήσει η κυβέρνηση τα προληπτικά μέτρα σε περίπτωση αστοχιών του προϋπολογισμού. Συγκεκριμένα, ζητά να ανακληθεί η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης (30% για το 2015), να επιβληθεί φόρουςπολυτελείας και να αυξηθεί η φορολογία σε καπνό και αλκοόλ.

Προειδοποιεί επίσης ότι τα διαθέσιμα της χώρας επαρκούν μέχρι τον Ιούλιο – υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις εξής κινήσεις:

1. Πάγωμα διαδικασιών για την έκδοση των συντάξεων

2. Περαιτέρω περιστολή των δαπανών για τα νοσοκομεία

3. Δανεισμός του κράτους μέσω repos και swaps από τα αποθεματικά των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης

4. Έκτακτες εκδόσεις εντόκων γραμματίων με τη σύμφωνη γνώμη της ΕΚΤ

Πηγη:sofokleousin.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *